Tomáša Mikúša teší, že je v reprezentácii s Matejom Paulovičom a Michalom Krištofom

PIEŠŤANY 11. apríla (SITA) - Hokejový útočník Tomáš Mikúš v tejto sezóne zažil sklamanie na klubovej úrovni. Ako hráč Nitry totiž nečakal, že jeho tím vypadne v play-off Tipsport ligy už v semifinále.

"Priznám sa, sklamanie bolo veľké. Po pár rokoch som bol v mužstve, ktoré malo najvyššie ciele. Chceli sme ísť na titul a nepozreli sme sa ani do finále. Teraz je však predo mnou nová výzva a nie je čas plakať nad rozliatym mliekom. Treba sa sústrediť na výzvy, ktoré su predo mnou," povedal 24-ročný skalický rodák na zraze slovenskej reprezentácie v Piešťanoch. "Po klubovej sezóne, ktorá sa nevydarila úplne podľa predstáv a skončili sme s Nitrou už v semifinále, som veľmi rád za šancu reprezentovať. Uvidíme, ako to napokon dopadne," poznamenal.

V úvode aktuálneho týždňa nastala zaujímavá situácia. Tréner národného tímu SR Craig Ramsay totiž povolal pred súbojmi proti Nemecku (hrá sa 14. a 15. apríla vo Weisswasseri a Drážďanoch) hneď troch útočníkov Nitry, všetkých z jednej formácie. Okrem Tomáša Mikúša totiž do reprezentácie prišli aj Matej Paulovič a Michal Krištof, olympionici z Pjongčangu.

"Nestáva sa často, aby do seniorskej reprezentácie zobrali celú ‘lajnu‘ z jedného mužstva. O to viac je to lepšie, že si rozumieme. Keby sme hrali spolu, bolo by to fajn. Veľmi sa na to teším," myslí si Tomáš Mikúš, ktorý v minulosti okúsil KHL vo farbách Slovana Bratislava. "S chalanmi som sa rozprával, ako to bude prebiehať. Bol som zvedavý, veď som v reprezentácii ešte nebol. Vyzvedal som. Veľmi sa na to všetko teším, prevláda u mňa radosť nad nervozitou. Poznám tu dosť chalanov," pokračoval Tomáš Mikúš.

Keďže so spomenutým duom Matej Paulovič a Michal Krištof odohral Tomáš Mikúš väčšinu klubovej sezóny, všetci sa veľmi dobre poznajú a bavia sa. "Z chalanov som si robil srandu, že ja som ich potiahol na februárovú olympiádu, takže oni mi to teraz oplatili a som v reprezentácii. Je to niečo za niečo," poznamenal s úsmevom. "Oni už vedia, čo tréner vyžaduje. Takže aj pre mňa bude jednoduchšie sa adaptovať. Poradia mi priamo na ľade v danej situácii. Verím, že si budeme pomáhať a budeme plniť to, čo tréner chce," doplnil.

Situácia je pre neho o to špecifickejšia, že do širšieho kádra reprezentácie patrí aj jeho starší brat Juraj ako účastník štyroch MS a po konci sezóny v českom Litvínove je možné, že ho do národného tímu povolá čoskoro aj jeho. "Mám vo svojom okolí veľa kamarátov - hokejistov, od ktorých som sa snažil získať čo najviac informácií pred príchodom k tímu. Od brata som nedostal rady, ale povedal mi, aby som si to užil a makal naplno. Uvidíme, či aj on dostane pozvánku," hovorí Tomáš Mikúš.

Počas minulého týždňa odohrali Slováci dva prípravné zápasy proti Švédom a prehrali v nich 3:6 a 1:7. "Súboje proti Švédom som nepozeral, pretože som mal ešte nejaké povinnosti. Výsledkovo to nevyšlo, no dúfam, že každým zápasom sa to bude zlepšovať," prezradil útočník. Počas najbližšieho víkendu na slovenský tím čakajú úradujúci olympijskí vicemajstri Nemci. "Získali striebro na olympiáde, o to väčší zážitok pre mňa bude nastúpiť proti nim pri mojom debute a o to viac sa budem musieť snažiť. Pre nich je typický húževnatý a poctivý hokej. Na nich by mohlo platiť dobré korčuľovanie. Nesmieme uhnúť zo žiadneho súboja a plniť pokyny trénera," myslí si Mikúš.

Tomáš Mikúš počas predchádzajúcich dní odovzdal v Nitre byt a zbalil si všetky veci. Stále však existuje možnosť, že pod Zoborom bude pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne. "Budúcnosť ešte neriešim, nechávam to otvorené. Na rokovania ešte bude čas," povedal.