Titul opäť pre Lightning s Černákom, Stamkos: "Je neuveriteľné, čo sme dosiahli"

TAMPA BAY - Hokejisti Tampy Bay obhájili Stanleyho pohár. V noci na štvrtok zvíťazili v piatom súboji finále play off NHL doma nad Montrealom 1:0 a v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy. V drese Lightning sa zo zisku titulu teší po roku znovu aj slovenský obranca Erik Černák.

"Blesky" vybojovali celkovo tretiu majstrovskú trofej (2004, 2020, 2021). Zároveň sa stali prvým tímom NHL od roku 2017, ktorý obhájil prvenstvo. Pred Lightning sa to naposledy podarilo Pittsburghu Penguins, ktorý triumfoval v rokoch 2016 a 2017.

O triumfe Tampy rozhodol gól Rossa Coltona z 34. minúty. Oporou Lightning bol ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý si udržal čisté konto. Černák odohral vyše 22 minút, dostal jeden menší trest, rozdal štyri "hity" a brankára Montrealu Careyho Pricea ohrozil tromi strelami. Slovenský krídelník Tomáš Tatar aj v záverečnom zápase sezóny chýbal v zostave Montrealu.

Colton sa stal siedmym nováčikom v histórii NHL a druhým v tzv. modernej ére, ktorý strelil rozhodujúci gól v záverečnom zápase play off. Pred ním sa to podarilo v roku 2003 Mikeovi Ruppovi z New Jersey Devils.

 

finále play off NHL

piaty zápas:

TAMPA BAY LIGHTNING - MONTREAL CANADIENS 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 34. Colton (Savard, McDonagh). Rozhodovali: Dwyer, O´Rourke - Cormier, Cherrey, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 18.110 divákov (vypredané).

Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Savard, Sergačov - Kučerov, Point, Palát - Stamkos, Cirelli, Colton - Coleman, Gourde, Goodrow - Joseph, Johnson, Maroon

Montreal: Price - Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Kulak, Romanov - Gallagher, Danault, Toffoli - Caufield, Suzuki, Anderson - Lehkonen, Evans, Byron - Perry, Staal, Armia

/konečný výsledok série: 4:1, Tampa získala Stanleyho pohár/

 

Prvá tretina herne patrila Tampe, ktorej hráči boli aktívnejší. Montrealu nedovolili otvoriť skóre ani v 9. minúte, keď hrali po fauloch Ruttu a Černáka v dvojnásobnom oslabení. Krátko na to ani "blesky" nevyužili dvojnásobnú presilovku, keď brankár Price viackrát podržal Canadiens. Kanadský tím v druhej časti zvýšil aktivitu, ale bez želaného efektu. Brankár Tampy Vasilevskij bol pre nich veľká prekážka a jeho spoluhráči zblokovali viacero striel. Prvý, a napokon jediný gól zápasu, priniesla 34. minúta. Obranca Savard ideálne našiel Coltona, ktorý pred odkrytou bránkou nezaváhal - 1:0. Lightning sa v tretej časti nestiahli do defenzívy a vrátili sa k ofenzívnej aktivite. Canadiens viackrát v útoku riskovali, ale Vasilevskij i Price podržali svoje tímy. Hráči Montrealu vystupňovali tlak v závere zápasu, ale Caufield trafil v najväčšej šanci hostí iba do žŕdky.

 

hlas (nhl.com, AP):

Victor Hedman, obranca Tampy Bay: "Ešte takto pred rokom sme nevedeli, ako bude pokračovať sezóna a teraz sa tešíme už z druhého Stanleyho pohára. Neuveriteľné. S predošlým triumfom sa to nedá porovnať, bolo to za iných okolností. Teraz nás však veľmi teší, že si to môžeme vychutnať aj s našimi fanúšikmi a pred plnou halou. Je to nádherný pocit."

Jon Cooper, tréner Tampy Bay: "Je to triumf hráčov, to oni to dokázali. Ja som tam iba stál a žuval žuvačku. Bola to ťažká sezóna, v ktorej každý chcel uspieť proti nám, keďže sme vlani získali Stanleyho pohár. Naše mužstvo je však veľmi silné a vie ako vyhrávať. Tento triumf je veľmi sladký a ťažko porovnateľný s predošlým. Máme hráčov, ktorí sú hviezdy v očiach fanúšikov, ale pre mňa sú hviezdy všetci. Je fantastické, ako všetci dokázali pracovať pre spoločný úspech. Pre veľké víťazstvá je dôležité mať v mužstve hráčov ako Patrick Maroon, ku ktorému vzhliadajú mladší hráči."

Steven Stamkos, kapitán Tampy Bay: "Je také ťažké vyhrať Stanleyho pohár. A nám sa to podarilo dvakrát za sebou... Za to si zaslúžime vstúpiť do histórie. A tento tím, bez ohľadu na to, čomu čelil, sa zapíše do histórie. A to je niečo výnimočné. Je neuveriteľné, čo táto skupina hráčov dosiahla."

Brendan Gallagher, útočník Montrealu: "Teraz je to veľmi ťažké. Máme veľa hráčov, ktorí tvrdo pracovali počas svojej kariéry, aby sa dostali do finále a mohli bojovať o Stanleyho pohár. Je ťažké vyrovnať sa s tým, že to nevyšlo. Očakávali sme víťazstvo v tejto sérii. Viem, že už postupom do finále sme prekvapili mnoho ľudí, ale chceli sme ísť na úplný vrchol. Preto to veľmi bolí."

Dominique Ducharme, tréner Montrealu: "Som hrdý na tento tím. Mnohí naši hráči hrali so zraneniami. Krvácali, ale bojovali a nikdy neprestali."

 

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 22:02 0 0 0 0 3 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/