Tipy na hokejové filmy a seriály v domácej izolácii

BRATISLAVA (SZĽH) – Domáca izolácia z dôvodu pandémie koronavírusu je naďalej nevyhnutná. Predovšetkým pre ľudí, ktorí v nej vzhľadom na svoje pracovnú náplň môžu zotrvať. A keďže v reálnom živote si hokejové emócie momentálne nedokážeme vychutnávať naplno, môžeme si ich pripomenúť aspoň vo filmoch či seriáloch. Ponúkame vám výber rôznych spracovaní hokejových príbehov, ktoré buď vychádzajú z reality, alebo sa jej v mnohom podobajú. Sú chytľavé, zábavné i oddychové. 

FILMY 

Legenda 17

Výborne spracovaná, pútavá, životopisná dráma o legendárnom ruskom hokejistovi Valerijovi Charlamovovi. Film sa opiera o jeho začiatky na korčuliach, o jeho prvé stretnutie a následné budovanie vzťahu s niekdajším tvrdým trénerom moskovského CSKA i reprezentácie Zbornej Anatolim Tarasovom, držiteľom štyroch zlatých medailí z olympijských hier a rovnako štyroch zlatých z majstrovstiev sveta. Ponúka pohľad na to, ako Charlamov zažiaril v nižšej ruskej súťaži, ako sa prepracoval až do prvého tímu CSKA, kde sa stal členom vychýreného útočného tria Michajlov – Petrov – Charlamov. Film je autentický, odohráva sa v ňom niekoľko paralelných príbehov. Okrem hokejovej kariéry Charlamova približuje aj jeho osobný život, drsné praktiky a kariéru trénerského despotu Tarasova či vtedajšie politické dianie. Ak si nájdete takmer dve a polhodiny voľného času, určite neoľutujete. Legenda 17 ponúka príbeh kedysi excelentného ľavého krídelníka hokejovej histórie, ktorého život vyhasol priskoro...


Zázrak na ľade

Ešte ste ho nevideli? Chyba. Film, ktorý rozpráva skutočný magický príbeh univerzitného výberu Spojených štátov amerických v súvislosti s olympijským turnajom 1980 v Lake Placid. Mal by si ho pozrieť každý mladý hokejista či správny hokejový fanúšik. Je inšpiráciou pre všetkých, ktorí neveria, že možné je všetko. Príbeh tvoria spomienky trénera Herba Brooksa, dnes člena Siene slávy IIHF, na cestu s partiou mladých amerických hokejistov, ktorí dokázali na veľkom fóre pod piatimi kruhmi pokoriť „nezdolateľný“ Sovietsky zväz a získať olympijské zlato. Pred vyše štyridsiatimi rokmi! Filmové spracovanie tohto emočne silného príbehu nesie v sebe silné posolstvo. Je nielen spomienkou na veľký úspech amerického hokeja v časoch, keď ho na svetových podujatiach reprezentovali hráči z univerzitných súťaží. Potvrdzuje tiež nepísané pravidlo, že sila kolektívu, založená na tvrdej drine a ochote obetovať sa jeden za druhého, je často silnejšia než individuálna kvalita.  


Goon

Poznáte herca Seanna Williamsa Scotta? Ak nie po mene, tak na základe stvárnenia jednej postavy určite. Ide o legendárneho Steveho Stiflera z niekoľkodielnej americkej komédie Prci Prci Prcičky. Vo filme Goon výrazne dospel. Nie je to komediant a záletník, ktorý oplýva presvedčením, že každý muž chce byť ním a každá žena s ním. Predstavte si, Stifler sa vžil do nie príliš populárnej hokejovej role. A zvládol ju, podľa nás, solídne. Doug Glatt, ako znie jeho filmové meno, spočiatku nemal o hokeji ani šajnu. Dostal sa k nemu náhodou, cez silné päste. Prepracoval sa až do profesionálneho klubu nižšej zámorskej hokejovej ligy, kde pôsobil ako ochranca hviezd. Áno, Goon je film, ktorý zo zákulisia približuje, ako fungovala napríklad stará dobrá NHL. Ukazuje, akí boli ochrancovia hviezd na ľade a v kabíne. Doug Glatt však nie je len bitkár, postupne sa stáva platným hokejovým obrancom. A hoci sú jeho úlohy odlišné, ide spoluhráčom príkladom. Učí ich ctiť si hodnoty klubu a znak, ktorý nosia na drese. Stáva sa z neho srdciar, obľúbenec fanúšikov, dôležitá súčasť tímu. Čaká však ho však rozhodujúci súboj s vychýreným bitkárskym veteránom. Zvládne ho?


Šampióni & Šampióni 2 & Šampióni 3

Niečo aj pre vaše ratolesti, ak sú vo veku do 15 rokov. Trilógia filmu šampióni je skôr rodinnou komédiou s hokejovým zameraním. Natočená bola v 90-tych rokoch minulého storočia, preto je kvalita filmu i scenára trošku horšia a nereflektuje súčasnú dobu. Ale to nevadí. Ide najmä o zábavu a príbeh, ktorý vaše ratolesti môže zaujať. Ak uvidia prvú časť, budú chcieť vidieť druhú aj tretiu. Hlavnou postavou je nespratník Gordon Bombay, ktorý sériou priestupkov dostane možnosť vykúpiť svoje činy verejne prospešnou prácou, a síce trénovaním detí, hokejových nadšencov, v meste Minneapolis. Trávi s nimi čas, zabáva sa s nimi, učí ich. Aj oni jeho posúvajú vpred. A spolu mieria k triumfu v mládežníckej lige. V druhej časti sa stáva Gordon Bombay trénerom juniorského tímu USA, podľa nášho názoru však ide o produkčne najhorší film z celej trilógie. Zato časť číslo si dovolíme označiť za najlepšiu. Z detí sa stali tínedžeri. Gordon Bombay odchádza, v školskom tíme prevezme kedysi malých „káčerov“ iný tréner. Už nejde iba o hokej, ale aj o boj medzi dvoma konkurenčnými tímami v rámci jednej školy. Ktorý je lepší? Hokej vo filme plní viacero úloh. Sú v ňom združené pozitívne aj negatívne emócie a tiež rast a dospievanie tínedžerov, ich dozrievanie z hokejovej i osobnostnej stránky. Ak potrebujete v čase koronakrízy zamestnať na určitý čas vaše (ne)hokejové deti, určite im stiahnite trilógiu Šampiónov v celkovom trvaní 5 hodín a 10 minút. 


Správnej dres

Na záver prechádzame do českej kinematografie. Možno ste počas uplynulých Vianoc zachytili v televízii hokejovo-romantickú komédiu Správnej dres. Nejde o žiadnu veľkolepú vychytávku, ktorej by ste mali venovať špeciálnu pozornosť. Skôr oddychovú komédiu s jednoduchým dejom a využitím hokeja ako nástroja pozornosti. V popredí je fiktívna česká hviezda NHL Radek Rychtář – stvárňuje ho Jiří Mádl – ktorá sa počas výluky v zámorí usadila v Česku. Rychtář hrá za Slaviu Praha, túži však po lepšom angažmáne, keďže na českú ligu si pripadá byť až príliš vzácny. Vo filme možno nájsť fragmenty z diania v najvyššej českej súťaži, pripomínajúce realitu. Prekrýva ich však príbeh Rychtářovej sympatickej manželky, ktorá sa snaží lepšie zaradiť do spoločnosti, napríklad tým, že si dorába maturitu. Počas prechodného pobytu v Česku zistí, že peniaze a sláva nie sú všetko. Záver filmu sa už nesie v duchu typických romantických komédií, ktoré pravdepodobne zahrajú viac na strunu nežnejšiemu pohlaviu. Ak preto chcete nachvíľu zamestnať svoje polovičky a radi by ste im stereotypný dej obohatili o hokejový nádych, stiahnite im film Správnej dres. 

CELÝ FILM


SERIÁLY

Poslední sezóna

Starší český seriál z roku 2006. Mapuje návrat ďalšej fiktívnej hviezdy českého hokeja Jana Krola – stvárňuje ho Martin Dejdar – zo zámoria domov, kde ohlási koniec kariéry. Ťažko sa však finančne zabezpečený Ján Krol radí do normálneho života. Nemá čo robiť, tak sa opäť rozhodne hrať hokej. Za fiktívny miestny klub českej extraligy HC Olymp. Krol si po úspešnom začiatku reštartu prejde peklom. Prestane ho poslúchať hokejka, robí chybu za chybou. Akoby na staré kolená zabudol hrať hokej. Verejnosť ho ponižuje, rozvracia sa mu rodina. Aby toho nebolo málo, príde o všetko pre krach banky, do ktorej vložil všetky úspory v desiatkach miliónoch korún. Po viacerých neúspešných pokusoch v civilných zamestnaniach a rodinných peripetiách sa rozhodne vrátiť k hokeju. Zažiari opäť? To už necháme na vašom zistení. Seriál Poslední sezóna ponúka desať epizód, pričom každá trvá necelú hodinu. Ak sa doma nudíte a nevadia vám vymyslené hokejové postavy či názvy klubov, potom sa vám seriál bude páčiť. 


Lajna & Lajna 2

Novodobý český seriál, ktorý slávil oveľa väčší úspech ako Poslední sezóna. Možno preto, že je o štipku reálnejší, hoci aj v tomto prípade budete musieť tolerovať vymyslené postavy. Hlavnou je elitný tréner Luboš Hrouzek, víťaz ZOH 1998 z Nagana a bývalý hráč NHL, ktorý je poriadne nekompromisný. Výborným hereckým výkonom ho v seriáli stvárňuje Jiří Langmajer.  Hrouzek je tvrdý chlapík. Správa sa povýšenecky, rozdáva pokuty, pôsobí ako niekdajší sovietsky kouč Anatoliij Tarasov. Tvrdý je aj na svojho syna, s ktorým začína hokejový život v Havířove. Urobí všetko – použije všetky dostupné metódy - aby sa Hrouzek mladší raz prebojoval do NHL. Seriál Lajna ponúka šestnásť epizód v dvoch sériách, pričom každá má od 20 do 25 minút. Možno sa vám spočiatku nebude pozdávať a po druhej-tretej časti ho budeme chcieť vypnúť. Garantujeme Vám však, že ak vydržíte, neoľutujete. Druhá séria je oveľa zaujímavejšia a atraktívnejšia. Pre lepšiu orientáciu v postavách a ich charaktere však potrebujete zachytiť mnohé podstatné informácie z prvej. 


DOKUMENTY

Pásky z Nagana

Zimné olympijské hry 1998. Hráči NHL prvýkrát nastúpia pod piatimi kruhmi. A zo zástupov svetových hviezd najviac zažiaria tie české. Vychutnajte si vysoko hodnotený dokument českého režiséra Ondřeja Hudečeka, ktorý pripomína zlatú cestu českých hokejistov na turnaji storočia. 


Pavol Demitra: 38 – filmová pocta hokejovej legende

Určite ste už videli dokument, ktorý pripomína život, kariéru a najväčšie hokejové úspechy tragicky zosnulej slovenskej legendy Pavla Demitru. Zaspomínajte si ešte raz...