Tipsport Liga 2019/20 odštartuje 12. septembra šlágrom Košice – Slovan

Ligová rada Slovenského zväzu ľadového hokeja odporučila výkonnému výboru, aby udelil extraligovú licenciu všetkým trinástim klubom, ktoré podali prihlášku do Tipsport Ligy v sezóne 2019/20. Definitívny počet účastníkov vrátane pripraveného modelu súťaže ešte musí prejsť schvaľovacím procesom na štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru.

Ligová rada, ktorú tvoria prezident SZĽH Miroslav Šatan, riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner a športový riaditeľ SZĽH Igor Guryča, v utorok odobrila návrat Slovana Bratislava do Tipsport Ligy. „Ligová rada zasadla a vyhodnotila všetky podklady, ktoré mala k dispozícii od extraligových klubov. Po dôkladnom posúdení dokumentov a splnení osobitných podmienok Smernice pre udeľovanie súťažnej licencie a nakladanie s touto licenciou navrhla výkonnému výboru, aby udelil licenciu všetkým trinástim účastníkom, ktorí o ňu požiadali,“ uviedol člen Ligovej rady Richard Lintner. V Tipsport Lige 2019/20 sa tak predstaví jedenásť slovenských účastníkov – Banská Bystrica, Nitra, Zvolen, Poprad, Košice, Trenčín, Nové Zámky, Detva, Liptovský Mikuláš, Slovan Bratislava, Michalovce – a dva maďarské kluby DVTK Jegesmedvék Miškovec, MAC Budapešť.

Slovan sa do našej najvyššej súťaže vracia po siedmich rokoch v KHL. Lúčil sa s ňou v sezóne 2011/12 ziskom ôsmeho slovenského titulu v siedmom finálovom stretnutí v Steel aréne proti HC Košice. Vráti sa do nej symbolicky na rovnakom ľade. Tipsportligová sezóna 2019/20 oficiálne odštartuje vo štvrtok 12. septembra šlágrom HC Košice – Slovan Bratislava. Duel odvysiela RTVS v priamom prenose. Zvyšné zápasy 1. kola sa odohrajú v piatok 13. septembra. „Liga odštartuje vo veľkom štýle. Verím, že úvodný zápas medzi Košicami a Slovanom priláka do hľadiska Steel arény aj k televíznym obrazovkám veľa hokejových fanúšikov a bude ideálnym začiatkom bohatého extraligového programu, ktorý nás čaká v sezóne 2019/20,“ povedal k štartu súťaže prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Ligová rada v utorok schválila aj hrací model Tipsport Ligy v sezóne 2019/20. Keďže v nej bude pôsobiť nepárny počet trinásť účastníkov, v prvej fáze základnej časti bude mať v každom kole vždy jeden z tímov voľno. Extraligisti najskôr odohrajú 48 duelov štvorkolovým spôsobom. Každý s každým dvakrát doma, dvakrát vonku. Následne sa súťaž rozdelí na dve nadstavbové časti. Prvú vytvoria mužstvá umiestnené na 1. až 6. mieste, druhú tímy na 7. až 12. mieste. Získané body si mužstvá ponechajú. Pre klub, ktorý obsadí poslednú 13. priečku, sa sezóna skončí.

Kluby v skupine o 1. až 6. miesto odohrajú medzi sebou ešte desať duelov dvojkolovým spôsobom každým s každým raz doma, raz vonku. Rovnako tak tímy na 7. až 12. mieste. Celok umiestnený na prvom mieste po 58 zápasoch získa Pohár Dušana Pašeka určený pre víťaza základnej časti. Každý z účastníkov prvej šestky tabuľky si automaticky zabezpečí účasť vo štvrťfinále play-off. O zostávajúce dve miestenky budú bojovať tímy v skupine o 7. až 12. miesto. Získajú ich kluby umiestnené na 7. a 8. mieste. Dvojice štvrťfinále play-off určí známy kľúč 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Pre majstra Slovenska je pripravený Pohár Vladimíra Dzurillu. V sezóne 2019/20 z Tipsport Ligy nikto nevypadne. Priamy postup do nej si zabezpečí víťaz I. hokejovej ligy.

„Pri tvorbe nového modelu Tipsport Ligy sme brali ohľad na podklady, ktoré sme si vyžiadali od klubov. Zúročili sme tiež doterajšie skúsenosti a komunikáciu s okolitými európskymi ligami. Sme presvedčení, že schválený model bude pre našich fanúšikov veľmi atraktívny," konštatoval člen Ligovej rady Richard Lintner. Hracími dňami v tipsportligovej sezóne 2019/20 budú utorky, piatky a nedele.

ROZPIS 1. KOLA TIPSPORT LIGY 2019/20

ŠTVRTOK 12. SEPTEMBRA

HC Košice – HC Slovan Bratislava (naživo na RTVS)

PIATOK 13. SEPTEMBRA

Michalovce – Liptovský Mikuláš

Nitra – MAC Budapešť

Miškovec – Zvolen

Poprad – Banská Bystrica

Detva – Trenčín

Nové Zámky – voľno