Tipos extraliga a IHL napriek zákazu vychádzania môžu pokračovať

BRATISLAVA (SZĽH) – Napriek avizovanému čiastočnému lockdownu Slovenska, ktorý vo štvrtok prijal a potvrdil Ústredný krízový štáb SR, môže v činnosti pokračovať päť profesionálnych športových odvetví, vyčlenených v nariadení Úradu verejného zdravotníctva spred vyše týždňa. Znamená to, že najvyššie súťaže vo futbale, hokeji, basketbale, volejbale a hádzanej sa napriek platnému zákazu vychádzania môžu uskutočňovať aj naďalej.

Ústredný krízový štáb prijal sprísnené opatrenia v súvislosti so stúpaním počtu ľudí nakazených vírusom v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Na Slovensku, vynímajúc najviac zasiahnuté okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Bardejov, zaviedol zákaz vychádzania s niekoľkými výnimkami od 24. októbra do 1. novembra. Hoci by sa mohlo zdať, že pri takomto nariadení je pokračovanie súťaží v piatich profesionálnych športových odvetviach vylúčené, opak je pravdou. Prijaté nariadenia sa netýkajú zápasov Tipos extraligy a nadnárodnej Ice Hockey League, v ktorej pôsobí slovenský klub Bratislava Capitals. Iné hokejové súťaže na Slovensku sa nemôžu hrať.  

„V prípade piatich profesionálnych športov bola podmienka daná už pred desiatimi dňami, že športovci musia byť pravidelne testovaní. Nepamätám si, žeby sme v tejto veci niečo menili. Režim sa nemení,“ vysvetľoval na štvrtkovej tlačovej konferencii vládnych predstaviteľov minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Minister zdravotníctva Marek Krajči ho doplnil: „Športovci sú profesionáli, chodia do zamestnania, kde športujú, sú testovaní a vracajú sa späť k rodinám. Chceme ich poprosiť, aby sa s nikým nestretávali, keďže mnohé tímy sú už zasiahnuté infekciou a na určitý čas vyradené z činnosti. Ak môžu športovať, nech športujú, ale nech sa po športe vracajú domov a dodržiavajú zákaz vychádzania.“

Z Tipos extraligy sú aktuálne v karanténe hokejisti Nitry, Banskej Bystrice, Detvy, Popradu a Trenčína. Do diania sa po nej vracajú Michalovce, Liptovský Mikuláš a bratislavský Slovan, hrať (zatiaľ) môžu Zvolenčania, Miškovčania, Košičania, Novozámčania. Bratislava Capitals z nadnárodnej súťaže IHL tiež môžu hrať, zápasy však musia odkladať z dôvodu výskytu vírusu v táboroch ich súperov.