Tím SR „20“ podľahol v príprave Česku po samostatných nájazdoch

NANAIMO (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov má za sebou prvú z dvoch generálok na majstrovstvá sveta juniorov. Zverenci Ernesta Bokroša v úvodnom prípravnom zápase síce s Českom zásluhou Martina Fehérváryho a jeho presilovkového gólu viedli, napokon však súperovi podľahli 1:2 po samostatných nájazdoch.

Pomerne vyrovnaná prvá tretina veľa gólových šancí nepriniesla. Prvú vážnejšiu gólovú šancu mal v 10. minúte Kupec, ktorého strelu od modrej čiary Dostál betónom dobre vytlačil. Jediný gól v úvodnej tretine padol v jej samom závere. Hoci presilovú hru po faule Hrabíka Slováci v jej úvodnej časti nehrali najlepšie, dvadsať sekúnd pred jej koncom sa prezentovali veľmi peknou kombináciou, po ktorej Fehérváry z vrcholu medzikružia pohotovým zakončením prekonal Dostála – 1:0.

Vedenie však Slovákom vydržalo iba do 25. minúty. Najprv síce Machala z veľmi dobrej pozície Sklenára neprekonal, no z pokračujúcej akcie už Lauko do odkrytej bránky vyrovnal. Späť do vedenia sa mohli Slováci dostať paradoxne počas hry v oslabení, keď si viacero nebezpečných šancí vypracovali Baláž s KOllárom, no ani jedna z nich, vrátanie prečíslenia dvoch na jedného, sa gólom neskončila. Trest za nevyužité šance mohol prísť v 32. minúte, Hladoníkovu prihrávku na druhú žrď však Šalda v stopercentnej šanci na gól nezužitkoval.

V tretej tretine podali Slováci zrejme najlepší výkon, najmä k jej záveru dokázali dostať Čechov pod súvislý tlak. V 58. minúte výborne zapracoval v strednej tretine Pospíšil, ktorý následne posunul puk Ivanovi, toho z dobrej pozície ale vychytal Dostál. Hneď vzápätí však ale mohol na opačnej strane skórovať Gaspar, ten však osamotený pred bránkou zluftoval.

Zápas tak dospel do predĺženia, v ktorom spočiatku oba tímy hral s maximálnou mierou opatrnosti. Do prvej vážnejšej šance sa v 63. minúte dostali Čajka s Paurom, no pri brejku dvoch proti jednému sa sami vystavili do ofsajdu. Minútu nato zas postupoval sám na Dostála Pospíšil, jeho zakončenie príklepom ale nešlo do priestoru bránky. A nakoniec v záverečných sekundách predĺženia po Romanovej prihrávke zakončoval vo veľkej šanci Ivan, mieril však tesne vedľa.

O víťazovi tak rozhodli samostatné nájazdy. V prvej sérii sa síce presadili obaja exekútori – na českej strane Petr Čajka, na slovenskej Andrej Kukuča, no nasledujúci jedenásti strelci už takí úspešní neboli. Rozhodnutie nakoniec priniesla siedma séria a samostatný nájazd Jakuba Poura, ktorý našiel medzierku medzi Sklenárovými betónmi.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Pokiaľ ide o našu hru, tak som veľmi spokojný. Chlapci odohrali veľmi dobré stretnutie, a to aj v defenzíve, aj v ofenzíve. Vypracovali sme si viacero vypracovaných šancí, pekným spôsobom sme dokázali využiť presilovku… Samozrejme, v našej hre bolo aj niekoľko nedostatkov, ktoré musíme ešte trochu napraviť, no celkový dojem zo zápasu je pozitívny.“

Slovensko „20“ – Česko „20“ 1:2 po samostatných nájazdoch (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 20. Fehérváry (M. Ivan, Miloš Roman) – 25. Lauko (Kondelík), rozhodujúci samostatný nájazd Pour.
Vylúčenia na 2 min.: 4:4, navyše Martin Pospíšil (Slovensko) 10 min. za napadnutie zozadu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 21:27 (6:8, 6:12, 9:6 – 0:1). Rozhodovali: Štefik, M. Novák – Gegáň, Krajčík. 2437 divákov. 
Samostatné nájazdy: Čajka dal – 0:1, Kukuča dal – 1:1; Lauko nedal, Patrik Hrehorčák nedal; Machala nedal, Martin Pospíšil nedal; Hladoník nedal, Miloš Roman nedal; Plášek nedal, J. Baláž nedal; (zmena poradia) Čajkovič nedal, Pekař nedal; M. Ivan nedal; Jakub Pour dal – 1:2.

Slovensko: Sklenár – Kupec, Boldižár, Golian, Śvec, Dlugoš, Demo, Fehérváry, M. Ivan – O. Okuliar, Kukuča, M. Čajkovič – Giertl, Martin Pospíšil, P. Regenda – J. Baláž, A. Kollár ml., Fafrák – A. Liška, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák.
Česko: Dostál – Zelinger, Haš, Kvasnička, L. Zábranský ml., Gaspar, Galvas, Šalda, Mikyska – Pekař, Kern, Hladoník, Jeník, Machala, Blümel, Čajka, Pour, Hrabík, Plášek, Kondelík.