Tím SR „18“ má za sebou prvú zápasovú previerku

DETVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov má za sebou svoj prvú a aj poslednú zápasovú previerku pred odletom do Edmontonu, kde sa od 6. augusta zúčastní prestížneho Hlinka Gretzky Cupu. Zverenci Viliama Čacha si v Detve ako sparingpartnera pozvali juniorský celok Banskej Bystrice, s ktorým odohrali dva atypické zápasy rozdelené na dva 15-minútové polčasy.

V prvom zápase nastúpila „osemnástka“ proti starším a skúsenejším trom formáciám banskobystrickej juniorky, ktorá od úvodu diktorvala tempo hry. Už po 21 sekundách hry sa po vhadzovaní presadil Pastucha, ktorého o tri minúty neskôr mohol napodobniť v presilovke Dlapka, no vedenie Banskej Bystrice ostalo jednogólové. To platilo aj po situácii zo 6. minúty, keď Turanova strela od modrej čiary skončila na žŕdke.

Aj do druhého polčasu lepše vstúpili hostia, keď v 18. minúte Bodnár z otočky zvýšil. Hneď vzápätí mohol skóre korigovať kontaktným gólom Jendek, ktorý ostal osamotený pred bránkou, no neuspel, rovnako ako ani pri svojej druhej šanci v 27. minúte. To však „osemnaśtku“ mrzieť nemuselo, lebo pár sekúnd nato po Sojkovom posunutí puku sa príklepom trafil nechytateľne k bližšej žrdi Turan, ktorý upravil na konečných 1:2 z pohľadu „osemnástku“.

V druhom zápase už „osemnástka“ proti mladšiemu výberu potvrdzovala rolu favorita. Hneď po dvoch minútach hry sa presadil Haščák, ktorého o ďalšiu minútu napodobnil pohotovou strelou po prihrávke spoza bránky Eliaš. Prevahu „osemnástka“ mohla korunovať v šiestej minúte Sojkom, no pred Kozlom, brankárom „osemnástky“, ktorý dostal po dohode oboch trénerov príležitosť medzi tromi žrďami Banskej Bystrice, neuspel. Prišiel tak trest, keď v deviatej minúte ostal za obranou „osemnástky“ hosťujúci Jamrich a v nájazde sa zoči-voči Antalovi nemýlil. 

V druhom polčase si „osemnástka“ tesné vedenie kontrolovala, Banskú Bystricu do veľkých šancí nepúšťala, naopak sama svoje vedenie navýšila a to zásluhou presnej strely Mrázika.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Sme veľmi radi, že Banská Bystrica prišla do Detvy a umožnila nám zahrať si prípravný zápas, pretože o takomto čase, keď ešte kluby nie sú na ľade, nie je ľahké zohnať súpera. Banskej Bystrici sme vyšli v ústrety a zápasy sme rozdelili na dve časti, v ktorých postavili dve rôzne družstvá. Prvý zápas bol zrejme proti silnejšiemu družstvu Banskej Bystrice a najmä tento zápas bol pre nás veľmi poučný. V ich kádri boli silovo veľmi dobre pripravení chalani, čo nám robilo problémy pri dohrávaní súbojov a fyzickej hre. V druhom zápase sme si viac vyskúšali ofenzívnu časť systému, prechod do útoku a napádania.“

Slovensko „18“ – HC’05 Banská Bystrica juniori 1:2 (0:1, 1:1)
Góly: 27. O. Turan – 1. D. Pastucha, 18. Bodnár (Dlapka, F. Rybár).
Vylúčenia na 2 min.: 1:1, presilovky 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 21:14 (9:8, 12:6). Rozhodovali: Štefik – Rojík, Číž.

Zostava SR: Borák – O. Turan, A. Golian, Matej Ilenčík, S. Kňažko, M. Beňo, Hatina, Fajdoš, Mudrák – Michal Mrázik, D. Sojka, Chromiak – A. Valigura, Jellúš, Čajkovič – Kormúth, J. Haščák ml., A. Turanský – J. Eliaš, D. Jendek, M. Volko.

Slovensko „18“ – HC’05 Banská Bystrica juniori 3:1 (2:1, 1:0)
Góly: 2. Haščák, 3. J. Eliaš, 21. Michal Mrázik – 9. Jamrich.

Zostava SR: Antala – O. Turan, A. Golian, Matej Ilenčík, S. Kňažko, M. Beňo, Hatina, Fajdoš, Mudrák – Michal Mrázik, D. Sojka, Chromiak – A. Valigura, Jellúš, Čajkovič – Kormúth, J. Haščák ml., A. Turanský – J. Eliaš, D. Jendek, M. Volko.