Test nášho súčasného stavu, hovorí o turnaji v Budapešti tréner ženskej repre

BRATISLAVA (SZĽH) – Do bojov počas novembrovej asociačnej prestávky sa zapojí aj ženská hokejová reprezentácia, ktorú čaká vôbec prvá turnajová previerka v sezóne. Zverenkyne nového hlavného kormidelníka Jána Bezděka sa predstavia u našich južných susedov, kde sa v budapeštianskej Tüskecsarnok zúčastnia Turnaja šiestich krajín v konkurencii družstiev Číny, Nórska, Dánska, Maďarska i účastníčok najvyššej divízie majstrovstiev sveta z Francúzska.

Na kvalitný turnaj

„Na tomto turnaji si preveríme aktuálny stav kádra našej reprezentácie, ktorý sa dostavil na zraz. Oproti pôvodnej nominácii sme museli spraviť dve zmeny. Iveta Klimášová chýba z dôvodu zranenia, Andrea Fortunová zas má povinnosti v škole. Nahradili sme ich Luciou Čarnokou,“ referoval počas výcvikového tábora v bratislavskom Ružinove hlavný tréner výberu Ján Bezděk.

Prvý turnaj v sezóne bude pre Slovenky doslova krst ohňom. V hlavnom meste Maďarska ich totiž čaká kvalitná konkurencia, ktorá preverí slovenskú reprezentáciu po každej stránke, čo realizačný tím len a len víta. „Ideme si overiť náš súčasný stav, aby sme vedeli, kde sa oproti svetovej špičke nachádzame. Turnaj v Budapešti má veľmi kvalitné obsadenie, napokon hneď prvý zápas hráme proti Francúzskam, ktoré v apríli postúpili do najvyššej divízie. Máme veľmi dobrú príležitosť porovnať si náš stav, kam sme sa posunuli od majstrovstiev sveta,“ pokračoval Bezděk.

Ján BezděkJán Bezděk udeľujúc pokyny hráčkam

Ťažký program

Turnaj v Budapešti bude pre slovenské ženy skúškou nielen z hľadiska kvality konfrontácie, ale aj pre vysokú zápasovú záťaž. Na reprezentantky totiž čaká v priebehu štyroch dní porcia štyroch medzištátnych zápasov, čo, prirodzene, zvyšuje nároky na fyzickú pripravenosť. Po tejto stránke však o tím obavy Bezděk nemá. Naopak, sám víta možnosť vidieť svoje zverenkyne v náročných podmienkach.

„Hráčky, ktoré vychádzajú z centralizovanej prípravy ŠKP Bratislava sa na takéto zápasy pripravujú denno-denne. Napokon už sme odohrali za niekoľko dní viacero náročných zápasov. Pokiaľ ide o ostatné hráčky, sami sme zvedaví, ako sú na tom kondične pripravené. Bude to aj test morálno-vôľových vlastností. Uvidíme, ako to hráčky zvládnu, aby sme vedeli, kam sa musíme posunúť smerom k majstrovstvám sveta,“ povedal 39-ročný tréner.

Slovenky sa na turnaji v Budapešti predstavia v základnej skupine s Francúzskom a Nórskom. V závislosti od výsledkov týchto dvoch zápasov sa potom v sobotu stretnú buď o 5., 3. alebo 1. miesto na turnaji. Okrem toho však na Slovenky čaká v piatok aj vložený prípravný zápas proti Číňankám, ktorý sa ale do konečnej tabuľky turnaja rátať nebude.

Ženská hokejová reprezentácia v sezóne 2018/2019Ženská hokejová reprezentácia v sezóne 2018/2019

„Sami sme sa rozhodli pre tento vložený prípravný zápas. Viedli sme s manažérkou o tom debatu. Napokon, keďže nám na piatok pripadol deň voľna a na turnaji hrá aj Čína, s ktorou sa my bežne nestretávame, tak sme zvolili tento variant. Pevne veríme, že tento zápas padne na úrodnú pôdu a získame z neho ďalšie poznatky,“ vysvetľuje Bezděk.

So snahou o čo najlepší výsledok

Vrchol ženskej reprezentácie v tejto sezóne príde až v apríli, keď sa – zhodou okolností tiež v Budapešti – predstavia na majstrovstvách sveta divízie I skupiny A. Práve na aprílové majstrovstvá sa ženská reprezentácia v sústreďuje v prvom rade, preto neprekvapí, že výsledkové ciele pred turnajom v Budapešti idú takpovediac na vedľajšiu koľaj. „Je to prvé naše takéto reprezentačné stretnutie v tejto sezóne. Ideme si v prvom rade overiť silu kádra. Samozrejme, cieľom je dosiahnuť čo najlepší výsledok. Dosť bude závisieť od prvého zápasu, ktorý hráme už v stredu proti Francúzsku.“

Na otvárací zápas pritom naskočia slovenské reprezentantky prakticky okamžite po príchode do Budapešti. Do dejiska turnaja sa totiž presúvajú až v deň zápasu. Ako problém to hlavný tréner nevidí. „Budapešť nie je ďaleko od Bratislavy, sú to nejaké tri hodinky autobusom. Je to štandardný čas prepravy, ktorý hráčky absolvujú počas sezóny, napríklad aj pri cestách, ktoré ako ŠKP Bratislava máme v EWHL (Európska ženská hokejová liga – pozn. aut.),“ vysvetľuje hlavný kormidelník slovenskej ženskej hokejovej reprezentácie.

Ján BezděkJán Bezděk

Vízia do ďalších rokov

Bezděk bol do pozície hlavného trénera ženskej reprezentácie menovaný len pred začiatkom sezóny s víziou pripraviť družstvo na olympijskú kvalifikáciu do Pekingu 2022. Podľa toho sa už začalo formovať družstvo aj v minulej sezóne, keď prím hrala predovšetkým mlaď. V tomto trende sa pokračuje aj v tejto sezóne, a tak v nominácii na turnaj do Budapešti je množstvo hráčok, ktoré majú okolo 20 rokov.

„Áno, naša vízia je smerovaná do ďalších rokov, nielen na najbližší rok či dva. S týmto kádrom už pracujeme niekoľko rokov a hoci káder starne, stále sa modus veku nachádza okolo 19 až 22 rokov,“ ozrejmuje Bezděk.

39-ročný tréner má skúsenosti už z minulej sezóny, keď pôsobil ako asistent americkej trénerky Jenny Potterovej, po ktorej v lete prebral pomyselné žezlo. Hoci teda zhruba vie, čo ho čaká, sám priznáva, že s novou pozíciou prichádza aj istá dávka napätia. „V pozícii hlavného trénera máte iné úlohy, inú zodpovednosť, zrak sa väčšmi upiera na vás. Nejakú nervozitu si nepripúšťam, ale jemné chvenie pred prvým zápasom určite bude, tak ako bolo aj pred prvým tréningom. To priznávam. No časom to určite prejde,“ uzavrel.

Rozpis zápasov SR ženy na Turnaji šiestich krajín v Maďarsku

07. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 15.30 hod. Francúzsko Slovensko
08. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 15.30 hod. Nórsko Slovensko
09. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 12.30 hod. Slovensko Čína
10. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 12.00 hod. A3 B3
10. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 15.30 hod. A2 B2
10. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 19.00 hod. A1 B1

Ďalšie články