Telefón už zazvonil, majstrovského kolegu k sebe nezlanáril

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SZĽH) – Výborné čítanie hry, skvelé myslenie a šikovné ruky. Tieto atribúty sprevádzajú Mareka Urama roky v hokejových zápasoch. Nestarnúca mašina slovenského hokeja by mala stále hrať. A znovu v Žiari nad Hronom. 

Marek Uram. Veľká postava hokeja v Liptovskom Mikuláši. Hokejista v nadštandardnom veku, v ktorom už dávno majú hráči po aktívnej činnosti. Vynikajúci útočník s obľúbenou 79-tkou na chrbte sa pred takmer dvomi rokmi blysol tromi gólmi na ľade MAC Budapešť. Nakoľko mal 44 rokov, išlo o najstarší hetrik v histórii našej extraligy. Aj keď sa cítil na pokračovanie vo svojom rodisku, dres s novým logom HK 32 už na seba nenavliekol. „Nedá sa povedať, žeby ma to nejako zabolelo. Extraligový hokej som už dávno nemusel hrať. Nikto ma nenútil. Mne je skôr ľúto, ako to v klube vyzerá,“ nechal sa počuť rodený zakončovateľ z Liptova. „Nemal som žiadne stretnutie ani telefonický kontakt s nikým z prostredia manažmentu, takže sa ani nenaskytla príležitosť niečo si vysvetľovať,“ pokračoval Uram poukazujúc, že sa ani postupom času nikto neunúval rozprávať o nezáujme o jeho osobu. 

Liptáci stále mlčali, no bývalý reprezentant Slovenska nezaháľal. Nové pôsobisko mal ďaleko od bydliska, ale nešiel do neznáma. Veľmi rýchlo získal funkciu trénera mládeže v Nových Zámkoch. „Dávno som uviedol, že mi hokej vyplnil celý život a chcem, aby to pokračovalo. Zámky neboli jediná voľba,“ priznal slovenský majster z rokov 2007 a 2008. Na juhu krajiny strávil dva roky. Pri svojom debute zanechal výraznú stopu, keď Nové Zámky vyhrali MOL ligu (dnes Erste). Aj z tohto dôvodu bola spätná cesta do Nitrianskeho kraja pohodlná. „Môj kamarát organizuje každé leto hokejové kempy, na ktorých sa pravidelne zúčastňujem. V Zámkoch som stále na očiach, takže to tiež zohralo svoju úlohu,“ opisoval vznik obnovenia participácie. Odchod z domu prospieval. Dokonca aj každodenná drina so začínajúcimi hokejistami ho napĺňala. Ľudia okolo novozámockej mládeže sa však museli vyrovnať so stratou „zlatého“ chlapca z Göteborgu. „Akosi sme nedospeli k podpisu novej zmluvy, ale pravdou je, že sme si už v januári niečo naznačovali, že to zabalíme. Okrem toho dostala priateľka prácu v Mikuláši, tak sme si to namierili naspäť,“ hovoril Uram, ktorý už zarezáva pri tretiakoch aj štvrtákoch a pod krídla si zobral tiež kategóriu kadetov. 

Hokej v Žiari ma veľmi bavil. V meste je cítiť hokejovú atmosféru a jednotlivci vo vedení robia všetko pre jej udržanie.

Jeho príchod bol slávnostne oznámený na sociálnej sieti, kde sa objavil na spoločnej fotografii po boku Milana Sejnu, klubového inštruktora mládeže. „S Milanom sa poznám dlho, no ťažil som najmä z kamarátstva s Martinom Cibákom. Dlhodobo udržiavame kontakt, a to sa teraz ukázalo ako kľúčové,“ podotkol 45-ročný liptovský odchovanec, známy aj svojím dlhým účesom vykukujúc spod prilby. Minuloročná sezóna tak bola založená na dvoch frontoch. Žiar nad Hronom začal hrať druhú ligu. Nováčik chcel domáce zápasy fanúšikom ozvláštniť nielen kvalitnými výkonmi či krásnou Slovalco arénou, ale aj dvomi postavami v „indiánskom“ drese. Veď vidieť na vlastné oči majstrov sveta vo farbách milujúceho tímu sa nestáva každý deň. „Tesne pred našou debatou mi volal prezident klubu Ján Baran. Keď bude všetko fajn a bude možné ostať, určite to tam potiahnem. Hokej v Žiari ma veľmi bavil. Nie je normálne, aby bolo v druhej lige permanentne na tribúnach dvetisíc ľudí. V meste je cítiť hokejovú atmosféru a jednotlivci vo vedení robia všetko pre jej udržanie,“ poznamenal Uram, ktorého dopĺňal Jozef Stümpel. 

Ak k ním dvom pripočítame aj Petra Puchera, nájdeme stále aktívnu trojicu svetových šampiónov zo Švédska 2002. Prešovský rodák sa zatúlal do štvrtej českej ligy. Nastupoval za Jindřichuv Hradec. S Uramom tvorili veľmi silnú dvojičku v Znojme. Čo tak tretí majster sveta v kádri HK MŠK? „Rozprávali sme spolu a čo mi hovoril, rád by sa prepracoval do Znojma k mladým chalanom. Tu bude zrejme problém vo vzdialenosti medzi mestami. Preto nepočítam s možnosťou, žeby sme si ešte spolu zahrali v rámci ligy. Na exhibíciách to nebude problém.“