TEL: APHK chce pomôcť klubom vo vyjednávaniach s Vládou SR a ÚVZ

BRATISLAVA - Kapitáni klubov dvoch najvyšších hokejových súťaží adresovali v pondelok otvorený list premiérovi SR Eduardovi Hegerovi v súvislosti s výrazným obmedzením počtu divákov na hromadných športových podujatiach.

Podľa nich sa slovenský šport ocitol na chvoste záujmu štátu. Okrem iného sa prihovárajú aj za to, aby bolo umožnené športovanie pre deti a mládež. "Od vypuknutia pandémie dostáva šport tvrdé rany z každej strany. Na chvíľu sa možno zdvihne, vidí svetlo na konci tunela, ale hneď na to opäť krváca. Len málokto sa zastal športovcov a pomohol športu, ktorý prináša pre spoločnosť mnohé benefity. Ktovie, či a kedy sa zo situácie, do ktorej sa dostal, ešte pozviecha," uvádza sa v liste premiérovi E. Hegerovi.

Drvivá väčšina hokejistov v tímoch je aktuálne zaočkovaná takmer na sto percent. A to najmä z dôvodu, aby mohli hrať hokej aj pred fanúšikmi. V neposlednom rade i preto, aby kluby neprichádzali o nemalú časť finančných prostriedkov plynúcich zo vstupného. "Mrzí nás, že ani očkovaní ľudia nemôžu ísť na naše štadióny. Nepodceňujeme situáciu s covidom-19. Uvedomujeme si nepriaznivú situáciu v nemocniciach. Chceli by sme poprosiť premiéra Eduarda Hegera a ďalších členov Vlády SR, aby nás podporili a vytvorili pre zaočkovaných divákov lepšie podmienky vstupu na štadióny aj vzhľadom k ich kapacite. Chceme sa s nimi stretávať, hokej hráme pre nich. Uvítame preto kompromis, chceme, aby sa našla aspoň zlatá stredná cesta, aby mohli klubom plynúť prostriedky zo vstupeniek. Prosíme preto, aby sa z určitej časti naplnili hľadiská," uviedol na pondelňajšom brífingu kapitán HC Slovan Bratislava Michal Sersen.

Hokejistom chce vo vyjednávaniach s predstaviteľmi Vlády SR a Úradom verejného zdravotníctva SR aktívne pomôcť Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK). "Sme plne k dispozícii k hľadaniu akejkoľvek možnej alternatívy zo strany kompetentných s cieľom umožniť väčšiemu počtu divákov dostať sa na štadióny. A to aj v rámci covid automatu. V kluboch je situácia vážna v súvislosti s výpadkom príjmov. Vedie až k destabilizácii. Potrebujeme nájsť kapacitné riešenie návštevnosti divákov alebo dostatočné finančné kompenzácie. Extraligové kluby momentálne nedostávajú žiadne priame dotácie štátu na ich chod. Žijú iba z marketingových partnerstiev, niečo poskytuje APHK a ďalšia jedna tretina sa skladá z predaja vstupeniek. Ak táto časť finančných prostriedkov vypadne, klub ide do straty a s tým súvisí ďalšia spolupráca so sponzormi, ktorí už potom zvažujú pokračovanie. Je to spojená nádoba, kde všetko so všetkým súvisí," vyjadrila sa vo Zvolene riaditeľka APHK Aneta Büdi.

Podľa nových opatrení, ktoré vstúpili do platnosti v pondelok, môže byť na hromadnom podujatí v červenom okrese prítomných len 200 divákov v režime OP (očkovaní a prekonaní). V bordovej farbe to je 100 ľudí a v čiernej farbe 50 ľudí. Zelené okresy a oranžové okresy sú pre režim OP bez obmedzení. Pre vstup v režime OTP má platiť pre červené, bordové a čierne okresy kapacitné obmedzenie šesť ľudí. Hromadné podujatia v základnom režime majú byť pre červené, bordové a čierne okresy zakázané.