Tatar s piatym bodom v sezóne, Toffoli potvrdil skvelú fazónu

NEW YORK - Slovenský útočník Tomáš Tatar prispel jednou asistenciou k triumfu hokejistov Montrealu v zámorskej NHL na ľade Vancouveru 7:3. Tatar sa podieľal na poslednom góle hostí 65 sekúnd pred koncom v presilovej hre a bodoval tak v štvrtom z piatich zápasov novej sezóny.

Štyrmi bodmi za dva góly a dve asistencie sa v drese Canadiens prezentoval Fín Joel Armia. Tyler Toffoli, ktorý noc predtým zaznamenal na ľade svojho bývalého klubu hetrik, pridal tri body (2+1). Tatar odohral celkovo 15:28 min, mal tri strely na bránku a jeden mínusový bod. V piatich dueloch v sezóne nazbieral už päť bodov (3+2). Montreal je na čele Severnej divízie.

Canadiens rozhodli o úspechu v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Domácich zložili tri rýchle góly v priebehu minúty a 34 sekúnd, zásahy Josha Andersona a Jakea Evansa delilo len deväť sekúnd. Tatar si piaty bod pripísal po tom, ako v početnej výhode posunul puk na modrú čiaru Jeffovi Petrymu a ten nabil na prvý gól v sezóne jeho obrannému kolegovi Benovi Chiarotovi. V bránke Montrealu sa predstavil Jake Allen, ktorý chytil 14 striel a zaznamenal 150. víťazstvo v kariére. Dvakrát ho prekonal kapitán Canucks Bo Horvat, ktorý dal dva góly aj noc predtým. Sériu troch vzájomných zápasov vo Vancouveri uzavrú tieto tímy v noci na nedeľu. V závere zápasu predviedol nepríjemný zákrok do hlavy Armiu obranca Canucks Tyler Myers, za čo dostal trest na päť minút a do konca duelu a hrozí mu aj dodatočná suspendácia alebo pokuta.

Toffoli je prvý hráč v histórii NHL, ktorý strelil prvých päť gólov v novom tíme proti klubu, z ktorého prišiel. Dvadsaťosemročný Kanaďan prišiel do Vancouveru minulý rok vo februári výmenou z Los Angeles Kings, za Canucks odohral 10 duelov v základnej časti a sedem v play off. V októbri podpísal s Montrealom štvorročný kontrakt. "Užívam si to, každý hokejista je rád, keď dáva góly," povedal Toffoli.

Hráči Tampy Bay uspeli aj v treťom dueli na štarte ročníka, tentoraz na ľade Columbusu 3:2 po predĺžení. Slovenský obranca Erik Černák odohral za Tampu 21:32 min so štyrmi "hitmi", dvoma strelami na bránku a plusovým bodom. Tampa a Columbus sa stretli prvýkrát od minuloročnej série prvého kola play off Východnej konferencie, v ktorej neskorší víťazi Stanleyho pohára vyhrali v piatich zápasoch. Prvý duel sa vtedy skončil až v jedenástej minúte piateho predĺženia a bol to štvrtý najdlhší zápas histórie NHL.

"Poznáme sa veľmi dobre, za uplynulé dva roky sme odohrali deväť zápasov v play off a stretávame sa často. Tí istí tréneri, takmer rovnakí hráči. Vieme, že Columbus hrá nepríjemne, dobre bráni a presadzuje sa proti nemu ťažko. Museli sme hrať trpezlivo, aby sme uspeli," povedal pre nhl.com tréner Lightning Jon Cooper. Blue Jackets otvorili skóre už v 21. sekunde, keď chybu Victora Hedmana potrestal Oliver Bjorkstrand. "Blesky" otočili skóre zásluhou Blakea Colemana a Mathieua Josepha, do predĺženia poslal duel Nick Foligno. O víťazovi rozhodol kanonier Brayden Point po perfektnom pase Hedmana. "Stačilo mi tam len dať hokejku a mal som aj trochu šťastia. Bola to vynikajúca prihrávka," povedal Point. Tampa Bay začala sezónu tromi víťazstvami, obhajcovi Stanleyho pohára sa podobný kúsok podaril naposledy v sezóne 1999/2000 (Dallas Stars). Najdlhšiu sériu piatich víťazstiev zaznamenali hokejisti Ottawy Senators (1920/21) a Edmontonu Oilers (1985/86).

Prvý center Blue Jackets Pierre-Luc Dubois odohral len necelé štyri minúty v prvej tretine a v ďalšom priebehu z rozhodnutia trénera Johna Tortorellu už len sedel na lavičke. Hviezdny útočník, ktorý verejne deklaroval túžbu opustiť Columbus, podpísal 31. decembra nový dvojročný kontrakt, ale v úvode sezóny sa trápi a v piatich zápasoch strelil len jeden gól.

Boston zdolal Philadelphiu 5:4 po nájazdoch, rozhodol Jake DeBrusk. V bránke domácich dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Tuuka Rask. Bruins prehrávali po dvoch tretinách 0:2 a potom aj 2:3, ale napokon vyhrali prvý domáci zápas v novej sezóne. "Po druhej tretine sme si vydiskutovali nejaké veci v šatni a som rád, že prišla taká skvelá reakcia," povedal tréner Bruce Cassidy. Bruins strelili v záverečnej dvadsaťminútovke štyri góly, na palubu ich vrátil svojim prvým gólom v NHL Jack Studnicka, ktorý prekonal Cartera Harta v 57. sekunde tretej časti. Bol to prvý gól Bostonu pri hre 5 na 5 v tejto sezóne. Boston otočil skóre na 4:3, ale do predĺženia poslal duel svojim druhým gólom v zápase James van Riemsdyk. Boston napokon ukončil dvojzápasové čakanie na víťazstvo, ale v riadnom čase v tejto sezóne ešte nevyhral. V zostave "medveďov" opäť chýbal český útočník David Pastrňák, ktorý už po zranení trénuje a jeho návrat do zostavy sa blíži.

Hokejisti New Yorku Islanders zdolali New Jersey 4:1, dva góly dal Jordan Eberle. Brankár Semjon Varlamov ukončil sériu 142 mnút a 10 sekúnd bez inkasovaného gólu, ale predviedol 30 zákrokov a pripísal si ďalšie víťazstvo.

Winnipeg vyhral v Ottawe 4:1, s bilanciou 1+1 sa prezentovali Nikolaj Ehlers a Mark Scheifele. Brankár Connor Hellebuyck zlikvidoval 28 striel a tešil sa zo 150. víťazstva v NHL. Pre zranenie nedohral zápas útočník Jets Nate Thompson. Dve asistencie zaznamenal Kyle Connor, ktorý v prvých štyroch zápasoch sezóny nazbieral sedem kanadských bodov (3+4). Napodobnil tak Mariána Hossu, ktorý si sedem bodov pripísal v drese Atlanty Thrashers v sezóne 2006-2007. Klubový rekord v histórii Thrashers/Jets drží s ôsmimi bodmi Marc Savard.

Prvé víťazstvo v sezóne zaznamenali hráči Los Angeles, keď otočili duel s Coloradom z 0:2 na 4:2. Víťazný gól strelil necelé štyri minúty pred koncom Adrian Kempe, do prázdnej bránky spečatil úspech Kings Blake Lizotte. Brankár Jonathan Quick chytil 24 striel a víťazne oslávil svoje 35. narodeniny. "Nebol to Picasso, ale teraz nepotrebujeme perfekciu. Tešíme sa, že tento večer mal napokon šťastný koniec," povedal tréner "kráľov" Todd McLellan. Pri oboch góloch Avalanche bol Nathan MacKinnon, ktorý mal bilanciu 1+1.

výsledky:

Boston - Philadelphia 5:4 pp a sn, Columbus - Tampa Bay 2:3 pp, NY Islanders - New Jersey 4:1, Ottawa - Winnipeg 1:4, Vancouver - Montreal 3:7 /T. TATAR za hostí 0+1/, Los Angeles - Colorado 4:2, Carolina - Florida odložili