Tatar rozhodol gólom o triumfe Montrealu v Chicagu, bol prvou hviezdou

NEW YORK 10. decembra (SITA, AP) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar gólom rozhodol o víťazstve Montrealu na ľade Chicaga 3:2 v nedeľňajšom zápase NHL.

Do konca tretej tretiny zostávalo 1:17 min, keď obranca Canadiens Jeff Petry vystrelil od modrej čiary a Tatar šikovne tečoval puk za chrbát Coreyho Crawforda. Bol to dvanásty gól a celkovo dvadsiaty štvrtý bod 28-krídelníka v tejto sezóne, v ktorej zatiaľ zasiahol do 30 stretnutí. V ostatných piatich zápasoch Tatar bodoval päťkrát (2+3). V nedeľu ho vyhlásili za prvú hviezdu. Počas takmer 14 minút na ľade si pripísal jeden plusový bod a bol aj trikrát na trestnej lavici. "Nehrali sme najlepšie, ale našli sme spôsob ako zvíťaziť. To presne sme urobili," vravel Tomáš Tatar

Dôležitým faktorom úspechu Canadiens bol aj brankár Carey Price, ktorý mal 37 zákrokov. "Bol absolútne úžasný. Najmä spôsob, akým zasahoval v súperových presilovkách, bol skvelý. Bolo tam aj naše oslabenie troch proti piatim, v početnej nevýhode sme hrali tuším aj 6 minút v kuse a zvládli sme to. Klobúk dolu najmä pred naším brankárom," povedal útočník Montrealu Andrew Shaw na webe NHL. "Carey bol naozaj vynikajúci. Podržal nás pri všetkých tých presilovkách Chicaga," dodal Tatar.

Chicagu nestačili ani dva góly v podaní Patricka Kana, ktorý prerušil šesťzápasový gólový pôst. Montreal vyhral tretíkrát v sérii, Chicago utŕžilo siedmu prehru za sebou. "Je pekné znovu byť produktívny. Chvíľu to trvalo, ale už som cítil, že to príde. Mohol som streliť aj tretí gól, najmä v presilovke v tretej tretine, ale nestalo sa," podotkol Patrick Kane.

V zápase Ottawa - Boston (1:2 pp) sa schyľovalo k slovenskej konfrontácii, ale tá napokon neprišla. Obranca Senators Christián Jaroš nehral pre zranenie a v bránke Bruins dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Tuukka Rask. Hosťom rovnako stále chýba ich zranený kapitán Zdeno Chára. O víťazstve "medveďov" rozhodol na začiatku štvrtej minúty predĺženia obranca Torey Krug druhým gólom v sezóne. "Konečne skóroval. Bavili sme sa o tom spolu, aby nielen blokoval súperove strely, ale aj sám strieľal a ukončoval akcie aj v útoku," vydýchol si tréner Bostonu Bruce Cassidy.

V kanadskom derby Edmonton vyhral nad Calgary futbalovo 1:0. Jediný gól zápasu strelil domáci kapitán Connor McDavid v 13. min, bol jeho šestnásty v tejto sezóne. Vlani 108-bodový kráľ produktivity sa dostal už na 41 bodov. Hokejisti Calgary nenatiahli sériu víťazstiev na šesť, hráči Edmontonu zvíťazili po šiesty raz zo siedmich zápasov. "Myslím si, že dobrá práca z našej strany. Kontrolovali sme svoje emócie a odohrali poctivý zápas," uviedol McDavid. "Calgary má naozaj silný tím, vytvárali si na nás tlak najmä v druhej tretine. Som spokojný s hrou v prvej a tretej tretine, najmä tým, ako sme reagovali po našom skorom góle," pridal postrehy tréner Oilers Ken Hitchcock.

Doplnené sumáre NHL - nedeľa:

St. Louis - Vancouver 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Góly: 49. Kyrou (Bortuzzo, O´Reilly) - 3. Boeser (E. Pettersson), 13. E. Pettersson (Stecher), 13. Boeser (E. Pettersson, Hutton), 32. Horvat (Roussel, L. Eriksson), 34. Goldobin (E. Pettersson, Gudbranson), 49. Boeser (E. Pettersson, Pouliot)

Ottawa - Boston 1:2 po predĺž. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
Góly: 13, Mark Stione (White, Harpur) - 28. Marchand (Pastrňák, Krug), 64. Krug (Krejči, Marchand)

Winnipeg - Philadelphia 7:1 (2:1, 3:0, 2:0)
Góly: 12. Connor, 15. Morrissey (Ehlers, Perrault), 28. Tanev (Morrissey, Scheifele), 35. Byfuglien (Laine, Scheifele), 36. Wheeler (Scheifele, Morrissey), 42, Little (Myers, Ehlers), 49. Myers (Laine) - 18. Voráček (Sanheim, Patrick)

Chicago - Montreal 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Góly: 20. P. Kane (Seabrook, DeBrincat), 33. P. Kane (Kahun, Gustafsson) - 7. Domi (Shaw, Reilly), 8. S. Weber (Agostino, Chaput), 59. TATAR (Petry, Kotkaniemi)
Tomáš Tatar (Montreal) odohral 13:56 min, 1 gól, 2 strely, 1 pluska, 6 trestných minút, vhadzovania 1/1, prvá hviezda

Anaheim - New Jersey 6:5 po sam. nájazdoch (3:3, 0:1, 2:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 3. Silfverberg (Manson, Cogliano), 3. Sherwood (Rowney, Montour), 14. Montour (Kaše, Getzlaf), 49. Aaberg (Kaše, Getzlaf), 54. Kaše, rozhodujúci nájazd Sprong - 2. Palmieri (Jakovlev), 11. Palmieri (Hall), 14. Severson (Johansson, Bratt), 49. Seney (Bratt), 60. Johansson (Hischier, Boyle)

Vegas - Dallas 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)
Góly: 17. Carpenter (Lindberg, McNabb), 32. W. Karlsson (Schmidt, Theodore), 39. Tuch (Pacioretty, C. Miller), 60. R. Smith (C. Miller) - 7. Hanzal (Heiskanen, Lindell), 49. Lindell (Spezza, Heiskanen)

Edmonton - Calgary 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól: 13. McDavid (Chiasson, Draisaitl)