Takéto podmienky som ešte nezažil, povedal Špirko po štvrtom zápase pod holým nebom v kariére

BANSKÁ BYSTRICA 3. februára (SITA) - Premiérový zápas v štýle Winter Classic v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži sprevádzali dlhé prípravy. Riaditeľ Tipsport ligy Richard Lintner prezradil, že realizácia projektu zabrala až tri roky a spočiatku sa zdalo, že všetko prebehne ideálne.

O vstupenky na podujatie bol veľký záujem, v areáli na banskobystrickom Štadióne SNP bez problémov vyrástla ľadová plocha a počas týždňa panovalo na strednom Slovensku priaznivé zimné počasie. Sobotňajší Súboj legiend a najmä nedeľňajší ligový zápas medzi Banskou Bystricou a Zvolenom však výrazne poznačil dážď.

"Z hľadiska podmienok to bol určite môj najťažší zápas. Takéto niečo som nezažil ani v predchádzajúcich stretnutiach pod holým nebom, v ktorých som nastúpil. V tých nás trápil väčšinou sneh alebo chlad," povedal útočník Zvolena Rastislav Špirko, pre ktorého to bol už štvrtý súťažný duel v kariére na otvorenom priestranstve. V minulosti si tento zážitok vyskúšal v drese slovenskej reprezentácie, ale aj českých tímov z Brna a Pardubíc. "Boli situácie, keď sa na ľade nedalo nič robiť. Niekedy bolo len treba odpáliť puk čo najďalej. V tretej tretine to bolo asi najhoršie. Vraveli sme si, že podstatné bude, aby sa nepredlžovalo," pokračoval.

Martinský rodák mohol byť po záverečnom hvizde spokojný. Jeho Zvolen zdolal domácich "baranov" najtesnejším rozdielom 3:2 a reprezentačnú prestávku strávi na čele tipsportligovej tabuľke so 104 bodmi. "Zvíťazili sme a to sa počíta. Podmienky boli, aké boli. Od začiatku ste videli, že to nemalo veľa spoločného s hokejom, keďže sme museli taktiku prispôsobiť danej situácii. Podarilo sa nám dať dva rýchle góly a to rozhodlo, pretože na takom ľade bolo ťažké tvoriť a niečo vymýšľať," vysvetľoval 34-ročný krídelník.

Hokejisti spod Pustého hradu profitovali z dobrého úvodu stretnutia. Po prvej tretine viedli 2:0 a krátko po prestávke si vypracovali už trojgólový náskok. Banskobystričania síce do konca druhého dejstva znížili na rozdiel dvoch presných zásahov, no po strele Samuela Petráša zo 48. minúty svietil na tabuli stav 4:1 pre Zvolen. Hlavný arbiter však po konzultácii s videorozhodcom gól neuznal pre posunutú bránku a domáci rýchlo zareagovali gólom Mareka Bartánusa.

Ich záverečný tlak napokon nepriniesol vyrovnanie. "Po štvrtom góle sme sa mohli upokojiť, ale namiesto toho sme bojovali o tri body až do posledných sekúnd. Napokon sme to zvládli a mohli sme potešiť fanúšikov aj samých seba, pretože sme na prvom mieste tabuľky," vyjadril sa skúsený útočník, ktorý by sa mal predstaviť v národnom tíme na budúcotýždňovom Kaufland Cupe v Bratislave.

Špirko patrí k lídrom zvolenského tímu v aktuálnej sezóne. V doterajších 48 zápasoch základnej časti nazbieral 49 bodov za 18 gólov a 31 asistencií, ale málokedy prejavuje emócie z presných zásahov. Pod Urpínom urobil výnimku a po góle na 2:0 sa doslova vykúpal na zapršanej ľadovej ploche. "Ja takto vôbec neoslavujem, aj preto, že to nie je fér voči súperovi. Za týchto podmienok však nado mnou prebrali kontrolu emócie. Bol to historický zápas a dôležitý moment, ku ktorému som prispel týmto dielom. Bolo tam veľa vody a urobil som to pre zábavu," opisoval hráč s bohatými skúsenosťami z českej extraligy alebo Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL), ktorému sa pácil nápad zorganizovať Winter Classic na Slovensku.

"Tomuto podujatiu nemám čo vytknúť. Počasie zaúradovalo, ale s tým sa nedalo nič robiť. Bolo to u nás prvýkrát a myslím si, že organizácia bola super. Museli nám síce zrušiť sobotňajší tréning, ale to len z dôvodu bezpečnosti. Je to teraz hodená rukavica pre ďalších, ktorí by mali záujem usporiadať zápas pod holým nebom," dodal Špirko.