SZU: Slovenky deklasovali Britky, z 82 striel vyťažili desať gólov

Po prehrách s Kanadou a Japonskom nastúpili slovenské hokejistky v treťom súboji Svetovej zimnej univerziády v Maxcy Hall v Potsdame proti outsiderovi turnaja z Veľkej Británie.

Zverenky trénerky Ivety Frühauf mali od úvodu zápasu jasnú prevahu, no vychýlenú mušku. Na tyčky Kúbekovej s Ištócyovou odpovedala na druhej strane brejkom Bentettová, ktorej pokus o zakončenie však zneškodnila brankárka Dzurillová. Skóre zápasu sa prvýkrát menilo až po krásnej strele Nemčekovej od modrej čiary. Bezprostredne po prestávke využila dvojnásobnú presilovku kapitánka Kúbeková a zrazu sa vrece s gólmi roztrhlo. Počas zvyšnej časti zápasu pálili Slovenky ako pri Verdune a z vyše osemdesiatich striel napokon vyťažili rovných desať gólov.

„Po prvej tretine som nemohla byť spokojná. Vedeli sme o tom, že Britky sú veľké a je to súper z nižšej kategórie. My sme napriek tomu začali hrať s nimi rybníkový hokej. V šatni tak bolo trochu dusno. Som rada, že potom už baby začali hrať náš hokej a začalo nám to padať. Postupom času boli Britky unavené a mali červené tváre. Aj ich brankárke sa už po osemdesiatich strelách nechcelo do rozkľakov. Teší ma, že nám to napadalo a verím, že sme si niečo odložili aj na USA. Výsledok by bol krajší bez inkasovaného gólu, ale podstatné je, že si dievčatá zastrieľali,“ vyslovila sa po presvedčivom víťazstve trénerka Iveta Frühauf. Vyšší počet nastrieľaných gólov by mal napomôcť streleckému sebavedomiu tímu. V prvých dvoch dueloch na turnaji totiž strelili Slovensky iba gól a aj proti Britkám nastrelili trikrát konštrukciu bránky. „Počas troch zápasov sme nastrelili hádam osem či deväť tyčiek. Akoby nás prenasledovala smola, alel verím tomu, že sme si ju už vyčerpali a góly budú padať v podstatných zápasoch proti USA a Česku.“

Rovnaké želanie vyslovila aj autorka dvoch gólov a asistencie Simone Bednarik.

„Dôležité bolo, že sme hneď v úvode druhej tretiny využili presilovku piatich proti trom a potom nám to začalo padať. Spadla z nás nervozita a skóre pekne narastalo. Som veľmi rada, že sa presadili viaceré hráčky, pretože v prvých dvoch dueloch sme dali iba jediný gól a chýbala tomu uvoľnenosť v zakončení. Teraz by to už malo ísť ľahšie,“ vyslovila sa 19-ročná rodáčka z amerického Elmhurstu, podľa ktorej bol začiatok zápasu pomerne ťažkopádny. „Nehrali sme podľa našich predstáv a zmena nastala až po pohovore v šatni. Trénerka nám povedala veci, ktoré máme zmeniť a potom to už išlo. Do hry sme vložili viac emócií, napadali nám góly a už to vyzeralo oveľa lepšie.“

Dvojgólová Bednarik pricestovala na zápas kvôli štúdijným povinnostiam  v čase, keď už mali ostatné hráčky za sebou rozcvičku na suchu. Napriek tomu podala výborný výkon, ktorý okorenila tromi kanadskými bodmi.

„Bola som trochu v strese, ale docestovala som načas. Po dlhej ceste autom som bola unavená, ale po vybehnutí na ľad som už mala čistú hlavu a myslela som iba na tento zápas,“ pousmiala sa hokejistka, ktorá vyrastala i študuje v Spojených štátoch. Univerziádu tak vníma ako domáce podujatie. „Je to super, pretože pre mňa je to v podstate blízko a cítim podporu rodičov i spolužiakov zo školy. Všetci nám držia palce a verím, že sa nám podarí postúpiť do finálovej fázy v Lake Placid.

K postupu potrebujú Slovenky získať ešte minimálne jedno víťazstvo. Kľúčové tak budú stretnutia proti USA i Českej republike.

„Ja by som najradšej vyhrala už proti USA. Máme tam pár kamarátok a tuším sme nad nimi ešte nikdy nezvíťazili. Bolo by to teda krásne. S Českami máme dlhodobú rivalitu a aj to by bolo teda veľmi sladké víťazstvo,“ uzavrela študentka marketingu, ktorá by sa v budúcnosti rada venovala práve sfére biznisu.

 

Svetová zimná univerziáda - ženy:

 

Veľká Británia - Slovensko 1:10 (0:1, 0:4, 1:5)

 

Góly: 43. Culshaw - 16. Nemčeková (L. Šulíková), 21. Kúbeková (Nemčeková, Bednarik), 25. Bednarik  (Suráková), 29. Vysokajová, 35. Lodňanová (Sedláková), 42. Suráková (Vysokajová), 42. Lodňanová (Hajniková), 48. Nemčeková (Suráková), 53. Bednarik  (Lodňanová), 57. Suráková

 

Zostava Slovenska: Dzurillová – Bednarik, Vysokajová, L. Šulíková, Fortunová, A. Šulíková, Mendrejová – Ištocyová, Nemčeková, Kúbeková -, Sedláková, Korenková, Suráková - Čorňáková, R. Halušová, Lodňanová – Hajniková, Zaňová, Lacková, Šimnová

Trénerky: Iveta Frühauf a Ľubomíra Kožanová

Vylúčenia: 6:4, Využité presilovky: 0:3, Strely: 9:82, Rozhodovali: Boyoungová, Daleová, Paulheimová, Lissebecková (všetky USA)


Fotogaléria