SZU 2019: Slováci postúpili do finále

KRASNOJARSK (SZĽH) – Hokejová reprezentácia vysokoškolákov dosiahla na Svetovej zimnej univerziáde v ruskom Krasnojarsku veľký úspech. Zverenci Ivana Feneša zdolali v semifinále hokejového turnaja Kazachstan 4:0 a po dlhých 16 rokoch sa predstavia vo finále univerziády. Ich súperom bude v utorok od 9.00 hod. bude domáci výber Ruska.

Slováci začali proti víťazovi základnej skupiny B a mimoriadne ťažkému súperovi, ktorý na posledných troch univerziádach zakaždým postúpil do finále, odvážne. Aktívnou hrou si vybojovali hneď v úvode zápasu presilovku, ktorú v piatej minúte dorážkou vlastnej strely využil Zlocha.

Zveľadiť vedenie sa Slovákov podarilo v 31. minúte, v čase, keď narastala územná prevaha Kazachov, Vybiralovo nahodenie aj so šťastím odrazom od korčule kazašského obrancu skončilo v bránke – 0:2. To však nebolo všetko, ešte do prestávky Šmida dorazil puk do odkrytej bránky a Slováci do poslednej dvadsaťminútovky šli s trojgólovým vedením. To v tretej tretine aj zásluhou pozorného Tomeka v bránke udržali, naopak sami 22 sekúnd pred záverečnou sirénou pečatili víťazstvo gólom do prázdnej bránky z hokejky Rzavského.

Hlas po zápase

Ivan Feneš (hlavný tréner univerziádneho tímu): „Náš dnešný výkon bol vo veľkej miere podporený výborným výkonom brankára a aj celej defenzívy, ktorá pracovala na jednotku. Napriek šiestim vylúčeniam sa nám podarilo vyhrať na nulu, a to aj napriek tomu, že Kazachstan mal v doterajšom priebehu turnaja zhruba 40-percentnú úspešnosť využitia presilových hier. Naopak, nám samotným dnes presilovky šli výborne a práve v nich prvými dvomi gólmi sme položili základ víťazstva. Dovolím si povedať, že vypredané hľadisko v Krasnojarsku videlo v našom zápase hokej svetovej kvality a sme radi, že sme k tomu prispeli naším výkonom aj my. Z postupu do finále sa nesmierne tešíme, zajtra spravíme všetko preto, aby sme našu prácu dokonali až do konca. Bude to však mimoriadne náročné proti silnému tímu Ruska. Hráme navyše už o necelých 17 hodín, takže času na oddych je skutočne minimum. Preto musíme veľmi dobre zregenerovať, aj keď síl už veľa nazvyš neostáva. Predsa len nás čaká siedmy zápas za jedenásť dní. Pre víťazstvo vo finále však spravíme všetko.“

Kazachstan – Slovensko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly:
5. J. Zlocha (E. Smolka, P. Bačik), 31. Vybiral (A. Kasanický, J. Zlocha), 36. Šmida (P. Bačik, F. Klema), 60. Rzavský (Marcinek)
Vylúčenia na 2 min.: 3:6, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 47:21 (9:6, 17:8, 21:7). Rozhodovali: Langin (Kan.), Wilk (USA) – Slavikovskij (Rus.), Rebetez (Švajč.).

Zostava SR: M. Tomek – P. Bačik, L. Ďurkech, M. Vyskoč, Gábor, M. Jendroľ, A. Kasanický, Mihalko – E. Smolka, J. Zlocha, Vybiral – Rzavský, J. Šiška, Marcinek – N. Ondris, Klema, J. Tatár – Fedorko, Šmída, P. Ligas, D. Mikula.