SZĽH vylúčil dve družstvá zo súťaží a dvíha varovný prst pri ostatných

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja, ako riadiaci orgán, vylúčil zo súťaží dve družstvá na základe opakovaného porušenia súťažného poriadku SZĽH. Klubu MHK Humenné z 1. ligy juniorov a klubu PODHALE Nowy Targ z ligy kadetov boli udelené už po tri kontumácie zápasov, väčšinou z dôvodu neoprávneného štartu hráčov, čo podľa súťažného poriadku SZĽH automaticky znamená vylúčenie zo súťaže.

Vylúčenie zo súťaže hrozí aj ďalším družstvám. Mnohé majú už dve kontumácie zápasov, a aj preto chce Slovenský zväz ľadového hokeja apelovať na manažérov, trénerov a zástupcov klubov, aby si dôsledne naštudovali súťažný poriadok, aby nepúšťali do zápasu hráčov, ktorých nemajú matrične stopercentne vysporiadaných a aby všetky náležitosti, ktoré sa týkajú organizácie zápasu, boli v súlade s predpismi.

Musia si uvedomiť, že náš elektronický informačný systém vyhodnocuje všetky nedostatky, ktoré sa v predzápasových súpiskách vyskytnú. Kontroly sú komplexné. Dnes sa už žiadny klub nemôže spoliehať na to, že kontrola bude námatková alebo že to bude vedieť nejako obísť. Rozhodnutia sú prísne, ale je to výsledok nezodpovedného prístupu manažmentu v týchto kluboch,“ povedal riaditeľ súťažného oddelenia SZĽH Ing. Igor Guryča.

Najčastejšie sa kluby dopúšťajú porušenia súťažného poriadku kvôli neoprávneným štartom hráčov. Objavujú sa však aj prípady, kedy klub nezabezpečí prítomnosť lekára a zdravotnej služby na zápase, či nedodrží ustanovenia pri chorobnosti hráčov, teda keď nemôžu nastúpiť na zápas. Vtedy musí klub doložiť lekárom potvrdenú chorobnosť hráčov 24 hodín pred zápasom. Iba tak môže SZĽH umožniť dohrávku.

Nemôže sa stať, že nenastúpia na zápas a až následne to začnú riešiť a v mnohých prípadoch bez potvrdenia lekárom. My ako riadiaci orgán súťaží radi poskytneme rady či pomoc. Kluby však musia niesť konečnú zodpovednosť za porušenie predpisov,“ povedal Ing. Igor Guryča.