SZĽH odvysiela pri príležitosti 20. výročia zisku striebra v Petrohrade sériu spomienkových medailónov

BRATISLAVA (SZĽH) – Pred dvadsiatimi rokmi sa začala cesta slovenskej hokejovej reprezentácie za historickým úspechom. Za ziskom prvej medaily v mužskom hokeji na medzinárodnom fóre. Za striebrom, ktoré vybojovali zverenci trénera Jána Filca na majstrovstvách sveta 2000 v Petrohrade. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) pripravil pri príležitosti 20. výročia významného míľnika sériu spomienkových medailónov. 

V seriáli s názvom „Prvá medaila“ sa predstaví dovedna desať respondentov. So spomienkami na svetový šampionát, ktorý sa v meste na rieke Neve konal od 29. apríla do 14. mája 2000, sa s verejnosťou podelí vtedajší kapitán tímu a najproduktívnejší hráč MS Miroslav Šatan. Ďalšími hosťami sú Ľubomír Višňovský, Ján Lašák, Ľubomír Sekeráš, Martin Štrbák, Ľubomír Vaic, Michal Handzuš, Richard Kapuš a Vlastimil Plavucha. Desiatym respondentom je Milan Špaňo. Muzikant, ktorý v roku 2000, krátko pred štartom šampionátu, naspieval freneticky známu hymnu slovenského hokeja. Aj vďaka nemu ho pieseň Nech bože dá, pôvodne nazvaná My na to máme, sprevádza už 20 rokov. 

Výpovede účastníkov „strieborného Petrohradu“ sú v každom diele doplnené o exkluzívne videozábery Televízie Markíza z turnajového diania, ktoré neboli vysielané dvadsať rokov. Jednotlivé časti seriálu obsahujú tiež graficky spracovanú výsledkovú cestu našej reprezentácie do finále aj zákulisné fotografie či už z kabíny strieborných medailistov, alebo z následných osláv. 

S vysielaním medailónu štartuje Slovenský zväz ľadového hokeja v stredu 29. apríla, v deň 20. výročia začiatku svetového šampionátu v Rusku. V niekoľkominútových epizódach, publikovaných v dvojdennom intervale, bude mapovať najmä senzačnú jazdu slovenských hokejistov v druhej polovici MS – od zápasu nadstavbovej F-skupiny s Kanadou až po finálový duel s Českom. Záverečnú bonusovú časť, venujúcu sa vzniku a rozmachu skladby Nech bože dá, odvysiela 11. mája. 

Seriál „Prvá medaila“ bude možné sledovať na všetkých komunikačných platformách Slovenského zväzu ľadového hokeja - na oficiálnom webe, Facebooku, Instagrame aj youtubovom kanáli.