SZĽH chystá zásadné systémové zmeny v našom hokeji, začal v regiónoch

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja zorganizoval štyri regionálne semináre, aby zástupcom klubov, šéftrenerom a trénerom predstavili tvoriacu sa stratégiu rozvoja Slovenského hokeja. Prvý sa konal 4. decembra pre regióny Banská Bystrica a Žilina, nasledoval druhý, 11. decembra pre Nitriansky a Trenčiansky región, 13. decembra prebehol tretí pre zástupcov klubov z regiónov Košice a Prešov, a posledný sa konal 18. decembra pre Bratislavsky a Trnavsky región.

Semináre viedla trojica Richard Pavlikovský, Jukka Tiikkaja a Dušan Benický. Bývalý slovenský reprezentant otváral semináre prednáškou o viaczdrojovej stratégii financovania hokeja, o spoločenskej podpore a možnostiach všeobecného športovania detí. Následne Jukka Tiikkaja a Dušan Benický prednášali o možnostiach reorganizácie tréningového programu mládežníckych hokejových klubov, a tiež o vzdelávaní a rozvoji trénerov, aby ich práca spĺňala požiadavky 21. storočia. „Všetci zúčastnení boli počas seminárov aktívni a podelili sa s nami o výzvy, ktorým musia čeliť každý deň. Našou úlohou je teraz pustiť sa do práce v kluboch, ktoré chcú hneď aktívne pracovať na implementácii navrhovaných zmien. Takto vzniknú názorné ukážky a ľahšie sa postupne pridajú aj ostatní,“ povedal fínsky odborník Jukka Tiikkaja a pokračoval: „V podobných seminároch budeme pokračovať, pripravujeme aj ďalšie pre manažérov, trénerov, hráčov, či rodičov. Naším cieľom je spojiť ľudí, diskutovať a navzájom spolupracovať na zlepšení budúcnosti slovenského hokeja.

Semináre nám slúžili nielen na to, aby sme ľuďom v hokeji ukázali nové možnosti, ale aj aby sme ich spoločne nachádzali. V regiónoch sme našli šikovných ľudí, ktorí pracujú v slovenskom hokeji a vieme, že ich tam pracuje ešte omnoho viac. Za niektorými z nich je už veľa dobre odvedenej práce. Či už je to v podaní hokejových trénerov, vedení hokejových klubov ale aj v úspešných aktivitách slovenských hokejových legiend,“ povedal na margo regionálnych seminárov prezident SZĽH Martin Kohút.

Stratégia, s ktorou SZĽH prichádza, je priebežne predstavovaná čoraz širšiemu množstvu hokejových odborníkov a osobností, ktoré ju postupne odsúhlasujú. Doteraz sa k nej pridalo viac ako 100 známych hokejových mien. Mnohé slovenské hokejové osobnosti dnes vedia, že v záujme ďalšieho napredovania hokeja je potrebná vzájomná úcta, zjednotenie, ale tiež odvaha urobiť hrubú čiaru za obdobím sporov a spolu priniesť niečo nové.

Vyjadrujeme spoločne veľký rešpekt všetkým, čo už roky nielen dávajú najavo nespokojnosť so stavom nášho hokeja, ale sa aj snažia konkrétnymi krokmi prispieť k lepšej výchove mladých hokejistov. Určite to platí o Zdenovi Cígerovi a jeho akadémii v Bratislave, o Robovi Švehlovi a jeho výnimočnej finančnej dotácii pre Duklu Trenčín, o Igorovi Libovi a jeho akadémii v Čani, o skupine chalanov okolo Ľuba Sekeráša a ich projekte medzinárodnej univerzitnej súťaže, o pani Hosťoveckej a ľuďoch okolo mládežníckeho projektu Svište, ale aj o mnohých ďalších, ktorí na úkor svojho času a niekedy aj zdravia dodnes pomohli udržať náš hokej na všetkých vekových úrovniach v A kategórii MS,“ povedal Michal Handzuš, ktorý sa spoločne s Miroslavom Šatanom, Martinom Cibákom, či Richardom Pavlikovským odhodlali prevziať zodpovednosť a konať. Posledne menovaný ho doplnil: „Teraz je kľúčové obdobie. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že je potrebné a v záujme celej hokejovej rodiny, aby sa spojila do jednej silnej vlny. Ak sa tak stane, potom spolu môžeme dokázať veľmi veľa.“

Slovenský zväz ľadového hokeja teda aj touto cestou oznamuje odbornej i laickej verejnosti, že pripravuje podmienky pre zásadné systémové zmeny v našom hokeji, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou pre návrat do svetovej špičky v našom národnom športe. Zároveň si dovoľuje poprosiť všetkých fanúšikov o trpezlivosť a podporu v tomto procese.


Fotogaléria