Sýkora sa cíti ako v rozprávke: Je to však iba začiatok

Má rovnako široký úsmev ako pred pol rokom, jeho situácia je však teraz úplne iná. Sedemnásťročný útočník Adam Sýkora predviedol v priebehu posledných pár mesiacov raketový rozlet a z mladého talentu bojujúceho o miesto v zostave extraligovej Nitry je dnes účastník seniorských majstrovstiev sveta s profesionálnou zmluvou s klubom NHL New York Rangers.

„Od príchodu z predošlého šampionátu sa mi zmenil hokejový život. V Nitre som dostal viac priestoru, následne sme postúpili na osemnástkových majstrovstvách, prišli MS vo Fínsku, draft a zmluva. Všetko zapadlo pekne do seba a stále sa cítim ako v rozprávke. Uvedomujem si však, že je to iba začiatok. Taký prvý krok do sveta profesionálneho hokeja a musím pokračovať v tvrdej práci,“ ostáva nohami na zemi piešťanský rodák, ktorého talent vybrúsili v Nitre.

To, že ho tento rok draftujú do NHL, v kútiku duše čakal. Azda ani on sám však netušil, že na podpis prvej zmluvy s klubom z najlepšej ligy bude čakať iba pár dní.

„Ja si vážim každý úspech, ale chcem ostať sám sebou. Viem, že dostať sa do NHL bude veľmi náročné a snažím sa držať pri zemi. Či už zmluvu mám, alebo nie, chcem ostať skromný a ku každému sa správať tak, ako sa správa on ku mne,“ zamýšľa sa syn bývalého výborného útočníka Romana Sýkoru. Po otcovi nezdedil iba talent, ale aj správne životné hodnoty. „Viem, že je na mňa hrdý a ja som rodičom veľmi vďačný. Vždy mi zdôrazňovali, že prvoradá je škola a vštepovali mi správne charakterové vlastnosti. Môj úspech je teda hlavne ich vizitkou.

Zmluva na 870 000 dolárov ročne môže s mladým človekom zamávať, no v prípade Adama by to hroziť nemalo. Jeho popularita však v priebehu pár týždňov výrazne stúpla a okruh známych sa začal rozrastať geometrickým radom. „Ja som bol vždy taká priateľská a usmievavá povaha. Na každého sa smejem a o kamarátov som preto nemal núdzu. Teraz mi však pribudlo fanúšikov a nejakých som už stretol aj v New Yorku.“

V meste, ktoré nikdy nespí, už stihol absolvovať nováčikovský kemp a čas si pochopiteľne našiel aj na spoznanie svetoznámeho centra.

„Bolo vidieť, že je to najrušnejšie mesto sveta. Prejsť pár míľ autom trvalo 45 minút. Presuny boli náročné, ale bol to veľký zážitok. V New Yorku som bol prvýkrát v živote a chvíľu mi potrvá, kým sa tam zorientujem. Som však komunikatívny, angličtinu ovládam a ta sa toho nebojím. Podstatné je, aby som sa tam chytil po hokejovej stránke,“ konštatuje A. Sýkora. Prebojovať sa do prvého tímu Rangers nebude také jednoduché, no pre mladého útočníka je to výzva. V rámci jesenného kempu stretne viaceré hviezdy tímu, ktoré mohol doposiaľ obdivovať iba prostredníctvom televíznych šotov. „Zibanejad, Panarin či Kreider. To všetko sú veľké mená, ktoré sú mi dobre známe. Zatiaľ iba z televíznej obrazovky. Od každého z nich sa mám čo učiť. Teraz sa však sústredím na šampionát v Edmontone. Potrebujeme tam uspieť ako tím a ak sa to podarí, tak to určite pomôže aj kariére každého z nás.“

Počas majstrovstiev sveta do 20 rokov bude Sýkora jedným z dvoch tohtoročných draftových výberov v kádri trénera Ivana Feneša. Logicky sa tak od neho očakáva rola lídra.

„Každý takýto turnaj je pre mňa veľkou výzvou a skúsenosťou. Som preto naozaj šťastný, že ma Rangers uvoľnili,“ teší sa 17-ročný útočník na svetový šampionát v Kanade. „Nervozita pomaličky stúpa, ale nie je prehnane veľká. Jednoducho sa tešíme na prvý prípravný zápas a budovať dobrú partiu. Vieme, že tu nemáme najvyššie draftovaných hráčov, ale sústredíme sa na seba a urobíme všetko preto, aby sme dosiahli nejaký úspech.“