Svoje brankárske štatistiky nechce „hrotiť“, cieľom zisk tímovej medaily

BRATISLAVA (SZĽH) – Prakticky od začiatku sezóny sa na popredných priečkach Kaufland Extraligy dorastu držia hokejisti Banskej Bystrice. Po víkende síce zverenci trénerskej dvojice Rastislav Paľov – Marek Švarc prišli o vedúcu pozíciu v tabuľke súťaže, na druhé miesto ich však odsúva „len“ horšie skóre v porovnaní s bratislavským Slovanom. I tak však s doterajším priebehom sezóny je na strednom Slovensku spokojnosť.

Vyše 220 minút bez gólu

Nemalú mieru na súčasnom postavení Baranov má kvalitná defenzíva podporená brankárom Patrikom Klimentom. 16-ročný Banskobystričan s vyše 95-percentnou úspešnosťou zákrokov a priemerom 1,16 inkasovaného gólu na zápas kraľuje hlavným brankárskym štatistikám najvyššej dorasteneckej súťaže. Niet divu, že v súvislosti s aktuálnou formou vyjadruje spokojnosť.

„Poviem na rovinu, sám som takýto začiatok sezóny nečakal,“ povedal samotný brankár. „Samozrejme, teší ma to, že sa darí mne a aj celému tímu. Pokúsim sa, aby som takýto štandard udržal aj v ďalšom priebehu sezóny, aj keď viem, že to nebude jednoduché.“

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Patrik Kliment. Foto: Jakub Homoľa

Aj detailnejší pohľad na Klimentove individuálne štatistiky potvrdzuje viac než solídnu formu. Zo štrnástich zápasov, do ktorých naskočil, len v troch prípadoch pustil za svoj chrbát viac ako jeden gól. Impozantný mal predovšetkým začiatok sezóny. Podľa štatistík v prvých štyroch stretnutiach sezóny nedostal jediný gól. Samotný brankár však tieto ukazovatele uvádza na správnu mieru.

„Tie zápasy s nulou boli len tri. Štvrtý zápas, ktorý som chytal, sme hrali proti Popradu. Vyhrali sme síce 2:1, dostal som aj gól, ale napriek tomu mi zapísali do štatistík nulu,“ prezrádza s úsmevom. Bez ohľadu na to, aj séria troch zápasov v rade a celkovo 224 minút a 23 sekúnd bez inkasovaného gólu vzbudzuje uznanie. „Klamal by som, keby som povedal, že svoje štatistiky nesledujem. Z času na čas si ich pozriem, zaujíma ma to, pozriem si aj brankárov z ostatných tímov, akú majú úspešnosť. Ale že by som to nejako ‚hrotil‘, to zas nie,“ dodáva Kliment.

Po minuloročnom dvojnásobnom sklamaní túži po medaile

Výsledky a výkony Banskobystričanov však nestoja len na 16-ročnom brankárovi. Celkovo obrana Banskobystričanov nedáva svojím súperom veľa príležitostí na skórovanie. Menej striel podľa štatistík na svojich brankárov pustili len dorastenci Dukly Trenčín, a rovnako lichotivo vyznieva aj štatistika inkasovaných gólov, v ktorej sú Banskobystričania spolu so Slovanom na druhom mieste, o jeden gól za Nitrou. „Áno, je pravda, že dostávame pomerne málo gólov. Ako kolektív sa vieme v obrane usmerniť, aby sme nedostávali veľa gólov. Pomáhame si navzájom, obrancovia blokujú strely, takže aj vďaka tomu mám takéto čísla.“

Práve Slovan, Banská Bystrica a Nitra, ktorých od seba na prvých troch miestach delia v priebežnej tabuľke Kaufland Extraligy dorastu len tri body, sa svojimi doterajšími výkonmi zaradili medzi favoritov súťaže. Kliment však upozorňuje, že sezóna nie je ešte ani vo svojej polovici, a najmä 18-kolová nadstavba, ktorá bude nasledovať po posledných nadchádzajúcich troch dvojkolách základnej časti, môže výrazne zamiešať poradím.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Patrik Kliment. Foto: Jakub Homoľa

Cieľ však Banskobystričania majú jasný. „Sezóna je ešte veľmi dlhá, titul sa neudeľuje po dvadsiatich štyroch zápasoch. Ambície však máme. Určite sa chceme udržať v najlepšej štvorke, aby sme sa kvalifikovali na záverečné majstrovstvá. Tam by sme radi dosiahli na medailu, ktorá je naším cieľom. Ale vieme, že na to musíme aj naďalej podávať kvalitné výkony.“

Banskobystrický brankár by nerád zažil sklamanie z uplynulej sezóny, keď z úvodného ročníka Mládežníckych majstrovstiev Slovenska odchádzal dvakrát bez cenného kovu – najprv s družstvom kadetov obsadil štvrté miesto, týždeň nato v Ružomberku ostala nepopulárna priečka aj pre banskobystrických dorastencov. „Áno, minulý rok sme dvakrát zažili sklamanie. Na štvrtom mieste nechce skončiť nikto. O to viac chcem, aby sme teraz získali aspoň nejakú medailu,“ netají Kliment. „Napriek tomu však na majstrovstvá rád spomínam. Bola to super skúsenosť. Vôbec po prvýkrát som zažil takéto vyvrcholenie sezóny, v ktorej sa hrá o titul majstra Slovenska. Veľmi by som si to chcel znovu zopakovať, no tento rok snáď už aj s medailovým koncom.“

Na reprezentačný debut čaká, skúsenosť z Popradu si váži

O tom, či na cenný kov dosiahnu dorastenci banskobystrických baranov, sa ukáže zrejme až na prelome marca a apríla. Ešte predtým si však môže Kliment pripísať ďalší cenný míľnik. Svojimi výkonmi v Kaufland Extralige dorastu si totiž celkom prirodzene pýta pozornosť trénerov reprezentačnej sedemnástky, ktorú zhodou okolností na lavičke vedie Klimentov klubový tréner Rastislav Paľov. Už v novembri napokon bol Kliment aj nominovaný na domáci turnaj v Poprade. V konkurencii ďalších dvoch brankárov – Davida Pohanku a Richarda Rafaja – síce v troch zápasoch proti rovesníkom z Nemecka a Švajčiarska a o rok staršieho výberu Francúzska príležitosť nedostal, prvú reprezentačnú pozvánku si napriek tomu váži.

„Keď som videl nominačku a zbadal som svoje meno, tak ma to veľmi potešilo,“ netají Kliment. „Som veľmi rád, že som mohol absolvovať tento reprezentačný zraz aj s turnajom v Poprade. Síce som nenaskočil do žiadneho zápasu, ale som rád vôbec za príležitosť byť prvýkrát s reprezentáciou na turnaji. Bola to výborná skúsenosť, zistil som na akom leveli som v porovnaní s ostatnými brankármi. Navyše každý hráč, ktorý hrá hokej, sa chce do reprezentácie dostať. A keď sa už do nej dostane, tak sa v nej chce aj udržať,“ dodal na záver.