Svetový pohár univerzitného hokeja ako výsledok dlhoročnej práce

Na začiatku kalendárneho roka sa v Banskej Bystrici, Brezne a v poľskej Krynici uskutočnil prvý ročník Svetového pohára univerzitného hokeja (WCOCH). Turnaj, na ktorom si zmerali sily najlepší hokejisti – vysokoškoláci z Európy (EUHA), Ruska (SHL) a Ameriky (ACHA), bol jedným z výsledkov dlhoročnej práce Európskej univerzitnej hokejovej asociácie, ktorá riadi EUHL, ktorá je podčiarknutá spoluprácou s asociáciami, ktoré stoja za spomenutými ligami.

Uskutočnil sa historicky po prvý raz. Pominulé roky sa výber EUHA stretával s výberom americkej ACHA, aby si v priamej konfrontácii zmerali sily či vymenili nielen herné skúsenosti. Po niekoľkých vzájomných stretnutiach však bolo potrebné urobiť ďalší krok vpred, posunúť sa vyššie.

Memorandá o spolupráci s SHL a ACHA boli základným predpokladom a tiež pilierom pre vybudovanie niečoho nového, čo mladým hráčom poskytne opäť ďalšie cenné skúsenosti v ich nielen športovom, ale i akademickom raste. Za zorganizovaním Svetového pohára univerzitného hokeja sa ukrývajú dlhé mesiace práce a námahy, ktoré však napokon priniesli vytúžené ovocie.

Kým ACHA, resp. systém amerického univerzitného hokeja, má za oceánom tradíciu, ktorá sa počíta na desaťročia, v prípade EUHL ide o mladý projekt. Pre čerpanie skúseností či nových poznatkov je tak spomínaná americká súťaž skvelou príležitosťou. Práve výber EUHA a ACHA sa stretol v prvom zápase na WCOCH a hoci výsledok 5:1 hovorí jasne v prospech Američanov, netreba zabúdať na skutočnosť, že práve títo hráči pred tým absolvovali niekoľko prípravných zápasov.

Zohratosť tak hrala v ich prospech; naopak európski hráči sa pred daným zápasom videli iba raz v rámci tréningu. Spomínaný zápas poskytol možnosť, aby sa v rámci jedného výberu stretli na ľade hokejisti – vysokoškoláci zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska a spoločnými silami tak bojovali a reprezentovali nadnárodnú súťaž, v ktorej pôsobia.

V druhom zápase narazili európski hráči na výber ruských univerzitných hráčov a hoci sa im podarilo po úvodnej tretine vyhrávať 2:0, napokon sa z víťazstva tešili ich súperi. Typická a dobre známa ruská dravosť, ktorú poznáme zo seniorských turnajov, sa ukázala aj u týchto mladých hráčov a svojím výkonom si vyslúžili miesto vo finále a napokon aj víťaznú trofej.

Turnaj, ktorý ponúkol trom veľkým hokejovým regiónom dostať sa na ľade do priamej konfrontácie, však ponúkol viac než len samotnú hru. Za spoluorganizovaním, propagovaním a vedením celého Svetového pohára univerzitného hokeja stálo okrem členov EUHA aj hneď niekoľko dobrovoľníkov, ktorí poväčšine figurujú v realizačných tímoch v jednotlivých mužstvách EUHL.

Práve skúsenosti, ktoré možno takouto činnosťou získať, pomáhajú mladým študentom možnosť napredovať a následne hľadať čo najlepšie uplatnenie na trhu práce. Veď práve riaditeľ turnaja či gestori pre ACHA a SHL boli mladí ľudia pôsobiaci v štruktúrach európskych tímov, ktorí vsadili na takúto formu získavania skúseností ešte počas vysokoškolského štúdia.


Fotogaléria