Švédski legionári cítia šancu. Musíme podať náš najlepší výkon, vraví Čajkovič

MAGNITOGORSK (SZĽH) – Švédsko na jednej strane nebýva častým súperom slovenských mládežníckych reprezentácií, na strane druhej býva častou destináciou, kam sa vyberú skúšať svoje šťastie na klubovej úrovni viacerí mladí slovenskí hokejisti. Dvoch legionárov zo Švédska má v kádri aj slovenská „osemnástka“, ktorá si to rozdá práve so Švédmi v boji o postup medzi najlepšie štyri tímy na svete na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov.

Ilenčík sa už na zápas teší

Stretnutie proti krajine, v ktorej hráč pôsobí, môže mať určitý náboj a prestíž. Hoci si to viacerí hráči nepripúšťajú, sú aj takí, ktorí sa chcú v takomto zápase ot o viac ukázať. „Mám to v hlave, že hráme proti Švédsku, proti krajine, kde som strávil posledných sedem mesiacov,“ priznáva pred štvrťfinále obranca Södertälje SK Matej Ilenčík, jeden zo siedmich hráčov vo výbere trénera Viliama Čacha, ktorý si môže atmosféru svetového šampionátu „osemnástok“ vyskúšať aj o rok. „Žiaľ, z tímu, kde pôsobím, sa do švédskej reprezentácie nedostal žiadny hráč. Na zápas sa však napriek tomu teším,“ priznáva Ilenčík.

Ešte dlhšie vo Švédsku pôsobí útočník Maxim Čajkovič. Jeden z lídrov slovenskej ofenzívy pôsobil v tíme Malmö Redhawks už počas uplynulých dvoch sezón, hráčov zo švédskeho družstva dôverne pozná, a tak vie, na čo si bude treba dávať pozor. „Budeme musieť blokovať strely, hrať poriadne do tela, vyšťaviť ich, unaviť ich a dať nejaké góly.“ 

Tie by mohli Slováci streliť v presilových hrách, v ktorých sú s bezmála 37 percentami úspešnosti využitia najlepším tímom na majstrovstvách. Uzurpovať sa však len na ne by nebolo správne. „Chceme dať gól z každej šance, vôbec sa nebudeme pozerať na to, či je to presilovka, alebo situácia päť na päť. Budeme sa snažiť dávať góly zo všetkého,“ s úsmevom dodal Čajkovič.

Maxim ČajkovičMaxim Čajkovič

Švédske čakanie na zlato

Akákoľvek švédska hokejová reprezentácia je známa, že vo svojich radoch má hokejistov s hernými činnosťami jednotlivca na veľmi vysokej úrovni. Individuálnu kvalitu tak budú musieť zverenci Viliama Čacha eliminovať, ak chcú pomýšľať proti Švédom na úspech. „Netreba proti Švédom ani hrať na to, aby sme vedeli, že sú dobrí korčuliari a veľmi zruční hokejisti. Hrajú piati dopredu, piati dozadu, napokon v silnej šestke sú si tímy navzájom veľmi vyrovnané. Švédi majú v tíme skoro všetky atribúty, no my máme veľké odhodlanie, vôľu a srdce a práve tým môžeme Švédov poraziť,“ povedal Ilenčík.

Švédi každoročne patria medzi topfavoritov na zisk titulu, avšak za dve dekády existencie svetového šampionátu do 18 rokov sa doposiaľ zo zlata netešili. Na dôvažok, od roku 2013 získala „Smakronorna“, ako švédske reprezentačné družstvo do osemnásť rokov volajú, iba jednu-jedinú medailu. „Určite už cítia tlak, obzvlášť, ak sa hovorí o švédskom tíme, že tento rok majú dobrý ročník a kvalitný tím. Ak však chytíme úvod zápasu, tak sa môžeme dostať na koňa a tým dosiahnuť na veľmi dobrý výsledok,“ myslí si Ilenčík.

Napriek tomu, že Švédi v základnej skupine získali desať bodov a obsadili druhé miesto, žiadnou kanonádou sa v skupine neprezentovali. V štyroch zápasoch strelili dvanásť gólov, teda tri na každý zápas. Napokon aj výsledky hovoria rečou, že v každom zápase museli bojovať o víťazstvo zo všetkých síl, a to aj proti papierovo slabším súperom, keď Švajčiarsko zdolali v úvodnom zápase 3:1 a Bielorusko následne 4:3. Tieto výsledky však Čajkovič nechce preceňovať. „Bielorusi hrajú výborne, Švajčiari hrajú výborne. Skrátka sú to majstrovstvá sveta, každý môže poraziť každého. To sa pokúsime potvrdiť proti Švédom aj my a zdolať ich,“ hovorí s jedenástimi bodmi najproduktívnejší hráč celých majstrovstiev.

Matej IlenčíkMatej Ilenčík

Dobrá atmosféra v tíme

Slováci sa na štvrťfinále naladili dobrými výkonmi a výsledkami v základnej skupine, v ktorej vyhrali dva zo štyroch zápasov a o bod obrali aj silný domáci výber Ruska. Aj preto sa pred štvrťfinálovým stretnutím so Švédskom Slováci vezú na pozitívnej vlne energie. „Atmosféra a nálada sú výborné. Už sa tešíme na zápas, sme odhodlaní podať náš najlepší výkon a samozrejme, ideme zápas vyhrať,“ sebavedome vyhlásil Čajkovič.

„Osemnástka“ sa na štvrťfinále musela sťahovať z Čeľabinsku do Magnitogorsku, do arény, ktorú Švédi dokonale poznajú, keďže v nej odohrali celú základnú skupinu. Viac než nová aréna, ľad či šatňa pôsobí na hráčov cestovanie z jedného mesta na druhé. „Je pre nás dobré, že sme sem cestovali deň pred zápasom. Teraz sme mali tréning, trochu sme si ‚vyklepali‘ nohy z cesty autobusom, pretože predsa len päť hodín v ňom a aj predchádzajúce zápasy v nich trochu cítiť,“ priznáva Ilenčík.

Slováci mali predzápasový tréning v stredu naplánovaný od 19.30 hod. miestneho času ako posledný z tímov v daný deň. Ranné rozkorčuľovanie naopak mali absolvovať ako prví už o 7.30 hod., a tak niet divu, že tréneri sa rozhodli 30-minútovú jednotku na ľade zrušiť a radšej doprajú hráčom dlhší spánok, čo niektorí z nich určite uvítajú. „Je to individuálne. Ja si osobne radšej pospím,“ hovorí Čajkovič, „ale je mi to inak celkom jedno. Vo štvrtok budem pripravený podať svoj najlepší výkon, keďže je to štvrťfinále a ide už o všetko.“