Švédi nominovali do Pekingu hráčov z KHL, Švajčiarska a domácej SHL

BRATISLAVA (SZĽH) – Druhý súper Slovenska v základnej C-skupine na februárovom olympijskom hokejovom turnaji v Pekingu v závere týždňa predstavil menoslov hráčov, ktorí pocestujú do Pekingu. Hlavný tréner Švédov Johan Garpenlöv siahol po mužoch z troch líg – nadnárodnej KHL, švajčiarskej NL a švédskej SHL.

V bránkovisku sa bude opierať výlučne o zástupcov KHL. Miesto jednotky pravdepodobne zaujme Lars Johansson z Petrohradu, okrem neho figurujú v nominácii aj Magnus Hellberg zo Soči a Adam Reideborn z CSKA Moskva.

V defenzíve vyčnieva najproduktívnejší bek švajčiarskej najvyššej súťaže Henrik Tömmernes. Tridsaťjedenročný obranca Ženevy nazbieral 48 kanadských bodov (8+40) v 40 dueloch. V útoku nájdeme až deväť hokejistov so skúsenosťami z NHL. Najviac štartov v profilige nazbierali Marcus Krüger, Joakim Nordström či Jacob de la Rose.

„Myslím si, že máme minimálne takú kvalitu, ako aj ďalšie popredné tímy. Naši brankári podávajú výkony na špičkovej úrovni. V obrane máme vysokých, urastených a dobre pohybujúcich sa hráčov. V útoku sme stavili na hokejistov, ktorí dokážu dobre brániť a zároveň sú nebezpeční vpredu,“ uviedol po predstavení nominácie kouč „troch koruniek“ Garpenlöv.

Švédsky tím má vekový priemer tesne pod úrovňou 29 rokov. Púť základnou skupinou odštartuje 10. februára proti Lotyšom, o deň neskôr si zmeria sily so Slovákmi a v treťom zápase naplánovanom na 13. februára ho čaká severské derby s Fínskom. 

Nominácia hokejistov Švédska na ZOH 2022 v Pekingu:

Brankári: Lars Johansson (Petrohrad/KHL), Magnus Hellberg (Soči/KHL), Adam Reideborn (CSKA Moskva/KHL).
Obrancovia: Henrik Tömmernes (Ženeva/Švaj.), Jonathan Pudas (Skelleftea/Švéd.), Linus Hultström (Magnitogorsk/KHL), Emil Djuse (Rapperswil/Švaj.), Lukas Bengtsson (Minsk/KHL), Erik Gustafsson (Lulea/Švéd.), Christian Folin (Frölunda/Švéd.), Oscar Fantenberg (Petrohrad/KHL).
Útočníci: Mathias Bromé (Davos/Švaj.), Pontus Holmberg (Växjö/Švéd.), Fredrik Olofsson (Oskarshamn/Švéd.), Marcus Krüger (Zürich/Švaj.), Anton Lander (Zug/Švaj.), Carl Klingberg (Zug/Švaj.), Gustav Rydahl (Färjestad/Švéd.), Dennis Everberg (Rögle/Švéd.), Lucas Wallmark (CSKA Moskva/KHL), Daniel Brodin (Fribourg/Švaj.), Max Friberg (Frölunda/Švéd.), Jacob de la Rose (Färjestad/Švéd.), Joakim Nordström (CSKA Moskva/KHL), Linus Johansson (Färjestad/Švéd).