Švajčiari sa postarali o doteraz najväčšie prekvapenie

Ilustračné foto, Štartfoto - Ján SúkupIlustračné foto, Štartfoto - Ján Súkup

TURÍN 16. februára (SITA) - Hokejisti Švajčiarska sa štvrtkovým víťazstvom 3:2 nad Českom postarali o doteraz najväčšie prekvapenie olympijského turnaja. Hráči z krajiny helvétskeho kríža tak splnili svoj prvý cieľ na olympijskom turnaji, na ktorom chceli v A-skupine potrápiť niektorého z tria favoritov. Druhý švajčiarsky cieľ je postúpiť do štvrťfinále. Česi, ktorí nastúpili na druhý zápas v priebehu 24 hodín, hrali bez brankára Dominika Hašeka, ktorý proti Nemcom utrpel svalové zranenie. Českí hráči doplatili na nízku produktivitu pri presilových hrách a nepremieňanie gólových šancí. Švajčiarom skvele zachytal gólman Colorado Avalanche David Aebischer.
 
"Keď tak kvalitní hráči nepremenia toľko presiloviek, nemôžeme vyhrať. Nedá sa povedať, že ich brankár chytal dobre. Keby sme dali ešte dva góly, tak by sme vyhrali. Odhodlanie na hráčoch bolo vidieť, chýbalo nám však trochu šťastia. Puky sa odrážali k súperovi a keď Jágr vystrelil, tak to lízalo žŕdku," povedal tréner Česka Alois Hadamczik, ktorý z prehry ešte nerobí žiadnu vedu. Turnaj je podľa neho ešte dlhý, rozhodovať sa bude neskôr. Reprezentáciu ČR trápia zranenia, vo štvrtok proti Švajčiarom sa trápil s narazeným zápästím Petr Čajánek. "Nemohol chodiť na buly a vystreliť," vysvetlil tréner Čajánkove absencie na ľade v závere zápasu. Česi súpera zo začiatku trochu podcenili. Švajčiari začali olympijský turnaj prehrou 0:5 s Fínskom. "Zdvihli sme hlavy a povedali si ´Okay, ideme na to´. To však bolo už veľmi neskoro. Nemôžeme hrať tak na tejto úrovni," povedal český obranca Marek Malík.

Švajčiari inkasovali proti Fínom tri góly v početných oslabeniach, vo štvrtok proti Čechom hrali obetavo a túto hernú činnosť vylepšili. "Veľmi sme sa poučili. Do zápasu sme mali lepší začiatok ako Česi," hovorí tréner Švajčiarska Ralph Krueger. V polovici stretnutia získal pre Švajčiarov dôležité vedenie 2:1 Thierry Paterlini, ktorý sa pri vlastnom oslabení dostal do nečakanej príležitosti a našiel voľné miesto v českej bránke. "Naozaj neviem, ako som sa dostal až k bránke. Dostal som úder a zrazu som bol sám. Mal som aj šťastie, to však k hokeju patrí," uviedol Paterlini. Podľa Martina Ručinského si Švajčiari víťazstvo zaslúžili. "Podcenili sme ich. Nehrali sme dobre. Keď prehráte zápas ako tento, mali by ste sa zamyslieť a v ďalšom hrať oveľa lepšie. To je pozitívom," dodal Ručinský.