Suverénna jazda belasých v Lige kadetov, tréner Kapuš však titul nepreceňuje

MARTIN (SZĽH) – Vôbec prvým mládežníckym družstvom, ktoré bolo dekorované titulom majstra Slovenskej republiky, boli víťazi Ligy kadetov, hokejisti HC Slovan Bratislava. Celok tímu z hlavného mesta druhý ročník súťaže kategórie do 16 rokov doslova ovládol. Zisk titulu spečatili hokejisti vedení trénerským tandemom Richard Kapuš – Roman Liška už päť zápasov pred koncom nadstavbovej časti. Ešte väčšmi o ich dominancii vypovedá štatistika. Zo štyridsiatich dvoch zápasov, ktoré v sezóne odohrali, odchádzali z ľadu ako porazení iba dvakrát. Titul je v správnych rukách.

Kadetom HC Slovan Bratislava sa súčasne podarilo obhájiť titul v tejto vekovej kategórii. Od vzniku Ligy kadetov, tak táto súťaž zatiaľ nepozná meno iného majstra, než je Slovan. Kým vlani doviedol belasých k titulu v pozícii hlavný tréner Michal Dostál, tento rok sa tešil 136-násobný reprezentant a držiteľ dvoch cenných kovov z majstrovstiev sveta, Richard Kapuš.

Čo zisk titulu v kategórii kadetov znamená pre klub?
Ide o ocenenie našej práce, ktorú sme od začiatku sezóny odvádzali. Nerád by som však v tejto kategórii preceňoval titul. Samozrejme, človek má z toho radosť, že niečo dosiahol, ale, ako som už v jednom rozhovore spomenul, ďaleko väčšiu radosť s kolegom budeme mať, ak z týchto chlapcov niektorí v budúcnosti budú platní hráči na vyššej úrovni, v kvalitných súťažiach či v reprezentácii. Našou snahou, ako trénerov, bolo pripravovať hráčov do budúcna. Ani tak sme nehľadali, aby sme získali titul, ako skôr o to, aby chlapci boli pripravení nielen do budúcej sezóne na dorastenecké súťaže, ale aj do ich ďalších rokov hokejovej kariéry.

Richard KapušRichard Kapuš, tréner majstorv SR v Lige kadetov 2017/2018

A vidíte potenciál, že by sa hráči z tohto tímu mohli v budúcnosti presadiť?
Potenciál určite je. Chalani sú však teraz v akomsi zlomovom veku, a tak pokojne tí, čo sú teraz poslední, môžu byť o chvíľu prví, a to isté platí aj naopak. Chalanov sme nejako nastavili, ukázali sme im cestou, ako by mali ísť, ako treba pracovať a teraz už je len na nich, čo si z toho odnesú. Na druhej strane ja som toho názoru, že v každom družstve sa skrýva nejaký potenciál. Nemyslím len teraz naše družstvá v Slovane, ale vo všetkých mládežníckych družstvách sa nájde nejaký šikovný chlapec či talent.

Titul ste získali päť kôl pred koncom nadstavbovej časti, čo vyzerá, ako keby ste v sezóne nemali žiadnu konkurenciu. Napokon počas celej sezóny ste prehrali len dva zápasy. Všetko prebehlo v sezóne hladko, či mali ste aj nejakú krízu?
Našťastie nejaká komplexná kríza sa nám vyhla. Zápasy, ktoré sme hrali, však boli ťažké. „Nakopli“ sme sa dobre základnou časťou, kde bolo naším cieľom ju vyhrať, postúpiť do prvej šestky, kde sa už začínalo od nuly. Mali sme v určitom chrípkovom období početnú maródku, kde sme na zápasy nastupovali aj dvanásti či štrnásti. Zvládli sme však aj toto obdobie. Netvrdím, že by sme boli v súťaži a v zápasom tak extrémne dominantní, ale poctivou prácou sme šli za svojimi cieľmi v každom jednom zápase. Neskôr sme sa už dokonca dostali do obdobia, keď bolo aj trochu ťažšie motivovať hráčov, pretože aj keď sú to deti, tak si vedia zrátať tabuľku. Napriek tomu si však myslím, že v zápasoch pristúpili k svojim povinnostiam v rámci svojho veku zodpovedne.

Skutočne, už veľmi skoro ste mali istý postup do najlepšej šestky, rovnako aj titul ste si zabezpečili v predstihu. Akými prostriedkami ste sa snažili hráčov motivovať?
Od začiatku sezóny sme hráčov upozorňovali, že do každého zápasu, nech je akýkoľvek stav v tabuľke, pôjdeme s cieľom vyhrať a hrať svoju hru. Tú sme nastavili už na začiatku sezóny – chceli sme hrať aktívny hokej smerom dopredu, vysoko napádať, korčuľovať a čo sa týka obranného pásma jednoznačne kontrolovať svoj predbránkový priestor. Hráčom bolo aj po istote zisku titulu jasne povedané, že z týchto požiadaviek ani vo zvyšných zápasoch neustúpime a budeme od nich zodpovedný prístup vyžadovať až do posledného zápasu. Napokon, je to dobré hlavne pre nich. Týmto titulom sa totiž ich kariéra nekončí. Práve naopak, v tomto veku im ešte len začína hokejová kariéra. Preto je potrebné, aby sa pripravovali na ňu každý jeden zápas a každý jeden tréning.

Alex GéciAlex Géci, najproduktívnejší hráč družstva kadetov HC Slovan Bratislava

Spomínate, že dôležitý je pre vás v prvom rade rozvoj hráčov. Môžete priblížiť, čo všetko ste prešli s vašimi zverencami od začiatku sezóny?
Ako som už spomínal, titul je len nejaký bonus. V prvom rade sme sa s kolegom pánom Liškom zamerali na výchovu hráčov, aby boli pripravení nielen na dorastenecké súťaže, ale aby aj boli pripravení na to, že v hokejovej kariére je treba neustále tvrdo pracovať. Snažili sme sa im vštepiť, že ak budú pracovať na tréningu len na pol plynu, v zápase sa im to vypomstí. V prvom rade je potrebné odvádzať sto percent na tréningu, a to sa potom následne v zápasoch prejaví. V tomto spočívalo naše hlavné krédo, odovzdať hráčom čo najviac do ich kariér. Nemyslíme teraz len z hľadiska hokejovej výchovy, ale aj z hľadiska prípravy. Ukazovali sme im kompenzačné cvičenia, strečing, výbehy, vysvetľovali sme im, načo to všetko slúži, aký to ma všetko vplyv na organizmus a ich telo… Skrátka v maximálnej možnej miere sme sa s nimi snažili rozprávať a komunikovať aj o týchto veciach.

Vaši ôsmaci postúpili na majstrovstvá Slovenska, dorast postúpil do finále extraligy, kadeti získali zlato, juniori budú hrať o medaily… V čom tkvie recept na úspech a na kvalitnú výchovu hráčov, aká sa vám darí v Slovane?
Vrátim sa pár rokov naspäť, keď takýmto spôsobom dominoval Trenčín, ktorý mal dobre nastavenú koncepčnú prácu. V Slovane sa za ten čas dala dohromady dobrá partia ľudí, ktorá nastavila podmienky a pravidlá a myslím si, že prvé pozitívne odozvy v našom klube sa začínajú práve prejavovať. Juniorka Slovana už dlhodobo figuruje na medailových priečkách, k čomu sa snažíme pripojiť aj ostatné mládežnícke kategórie. Posledné dve sezóny sa nám to zatiaľ darí a snáď v tom aj budeme pokračovať.

Kadeti HC Slovan Bratislava šli za majstrovským titulom rázne a jednoznačne prakticky od prvého zápasu. Zverenci hlavného trénera Richarda Kapuša sa počas sezóny prezentovali najvyrovnanejšími a predovšetkým najkvalitnejšími výkonmi. Výsledkové zaváhania boli v ich prípade vec skutočne ojedinelá a tak právom a zaslúžene sa tešia z obhajoby majstrovského zlata. „Znamená to veľmi veľa a tešíme sa z toho. Je to odmena za celú sezónu,“ hovorí útočník „belasých“ Alex Géci.

Dominantný prechod sezónou asi najlepšie odzrkadľujú výsledky. Prvýkrát okúsili trpkosť porážky hráči Slovana až v polke decembra, pričom za celú sezónu schádzali z ľadu bez zisku bodu dohromady iba dvakrát. „Sezóna prebehla určite dobre, aj keď sme prehrali niekoľko zápasov. Tým si však prejde každý tím. Sme určite spokojní so sezónou,“ pokračoval Géci. Výsledková kríza na Slovan počas sezóny nedoľahla, ale ako to už býva zvykom, aj za tým najľahšie vyzerajúcom športovým úspechom stoja hodiny driny a aj čiastkové neúspechy. „Krízy sú vždy, sezóna je napokon dlhá,“ hovorí kapitán výberu zlatých kadetov Slovana Filip Patzelt. „Našťastie to však dopadlo takto dobre a môžeme byť radi, že sme vyhrali, ale treba aj ďalej ‚makať‘.“

Výsledkovo hladký priebeh sezóny však paradoxne môže situáciu niekedy komplikovať. Slovan mal v základnej časti už veľmi dlhý čas pred jej koncom istotu postupu do nadstavby o titul, ktorá sa začínala od nuly. A napokon aj majstrovský titul získal v poriadnom predstihu. Časť sezóny tak Slovanu takpovediac o nič nešlo. Ciele mali splnené s časovou rezervou, zápasy však ešte stále museli odohrať. Patzelt priznáva, že pod výsledkovým komfortom bol niekedy problém s namotivovaním sa na zápasy. „Ťažké to niekedy bolo, ale zvládli sme to a ďakujem celému mužstvu a chalanom za to, že sa namotivovali a odohrali dobré zápasy.“

Takmer vždy, keď družstvo dosiahne na nejaký úspech, tak sa spomína aj faktor dobrého kolektívu. Správna chémia medzi hráčmi v kabíne môže pozdvihnúť tím k ešte lepším výkonom. Zrejme aj toto napomohlo kadetom Slovana Bratislava k vytúženému titulu. „Kolektív je veľmi dobrý, podržali sme jeden druhého, nahrávali sme si, kombinovali a na ľade sa táto spolupráca odzrkadlila,“ povedal Géci, so sedemdesiatimi bodmi najproduktívnejší hráč Slovana v tejto sezóne.

Azda jediným malým sklamaním pre hráčov je, že hoci získali titul už päť kôl pred koncom, na dekorovanie museli čakať až do posledného kola Ligy kadetov. Nemohli sa tak tešiť zo zisku zlatých medailí na domácom ľade, ale v Martine. „Trochu mrzí, ale rovnaké to bolo aj minulý rok.“ Patzeltove slová v tomto treba brať doslova. Práve na Turci, bezmála do roka a do týždňa sa belasí tešili z dekorovania zlatými medailami aj vlani, pričom súčasťou toho tímu bol aj tento 15-ročný obranca. „Určite aj na vlaňajšok mám krásne spomienky a som veľmi vďačný, že som aj tento rok som tu mohol byť a že sme spolu s týmto tímom niečo dokázali.“