PRESTUPY PO OTVORENÍ OKNA: Mnoho slovenských rošád v Česku, Bakoš do Soči

BRATISLAVA (SZĽH) - Prestupové okno sa vo viacerých európskych hokejových súťažiach otvorilo opäť v sobotu 1. mája. Aké čerstvé prestupy slovenských hokejistov prinieslo? 

 


PRÁVA NA CEHLÁRIKA V OMSKU

 

Slovenský hokejový útočník Peter Cehlráik by sa mohol v novej sezóne objaviť v drese víťaza Gagarinovho pohára Avangardu Omsk. "Jastrabi" z Omska získali v sobotu práva na Cehlárika v rámci výmeny s Lokomotivom Jaroslavľ.

Výmenou za práva na Cehlárika získal Lokomotiv práva na obrancu Kodieho Currana. Informoval o tom portál sport-express.ru.

Dvadsaťpäťročný slovenský krídelník odohral v uplynulej sezóne 45 zápasov za švédsky Leksand, nazbieral 40 bodov za 20 gólov a rovnaký počet asistencií. Po vydarenej sezóne však využil výstupnú klauzulu v zmluve.


BAKOŠ DO SOČI, KAM J. HUDÁČEK?

Slovenský hokejový útočník Martin Bakoš bude v novej sezóne KHL pôsobiť v HK Soči. Pre portál championat.com to potvrdil agent Alexander Černych, ktorý zastupuje záujmy viacerých hráčov v Kontinentálnej hokejovej lige.

Podľa Černycha ukončil Bakoš so Spartakom Moskva zmluvu, na odchode je aj Július Hudáček. "V Spartaku na 300 percent nezostane," potvrdil agent. Bakoš odohral v sezóne 2020/2021 za Spartak 46 stretnutí a nazbieral 29 bodov (15+14). Hudáček nastúpil rovnako na 46 zápasov a mal priemer úspešnosti zákrokov 90,6 percenta.

Tridsaťjedenročný Bakoš už v Soči pôsobil v sezóne 2018/2019. V 22 zápasoch základnej časti nazbieral 7 gólov a 8 asistencií, v šiestich zápasoch play off pridal jeden gól.


NÁVRAT TYBORA DO VÍTKOVÍC

Slovenský hokejový útočník Radoslav Tybor bude opäť pôsobiť v českom extraligovom klube HC Vítkovice Ridera. Informovala o tom oficiálna stránka ostravského klubu.

Tybor pôsobí v českej extralige od sezóny 2012/2013. V dresoch Pardubíc, Třinca a Vítkovíc doteraz odohral celkovo 377 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 223 bodov za 115 gólov a 108 asistencií, 106 trestných minút a 17 plusových bodov. Uplynulé dve sezóny strávil v Pardubiciach. V ročníku 2020/2021 mal v 30 zápasoch bilanciu 5 gólov a 4 asistencie. Dres Vítkovíc už obliekal dva a pol sezóny v rokoch 2016-2019.


AJ ZLÍN SIAHOL PO SLOVÁKOCH

Slovenskí hokejisti Peter Trška a Tomáš Mikúš podpísali zmluvy s českým extraligovým klubom PSG Zlín. Informovala o tom oficiálna stránka "baranov."

Trška pôsobí v českej extralige od roku 2014. Počas siedmich sezón odohral za Mladú Boleslav, Kometu Brno a Vítkovice celkovo 311 zápasov. Dosiahol v nich bilanciu 23 gólov, 73 asistencií, 204 trestných minút a 41 mínusových bodov v hodnotení +/-. Sezónu 2020/2021 začal vo Vítkoviciach, pred koncom prestupového obdobia zamieril do Komety Brno, s ktorou získal v roku 2017 majstrovský titul. "Veríme, že nadviaže na výkony zo sezóny 2019/2020, v ktorej patril k najproduktívnejším obrancom extraligy. Sezónu 2020/2021 mal zložitejšiu, ale s tým sa stretne každý hokejista," povedal hlavný tréner zlínskych "baranov" Robert Svoboda pre klubovú stránku.

Mikúš má za sebou päť sezón v českej extralige. Dve strávil v Olomouci, v uplynulých troch ročníkoch bol hráčom Karlových Varov. V sezóne 2020/2021 mal v 53 zápasoch bilanciu 6 gólov a 11 asistencií. V lige odohral celkovo 261 stretnutí so ziskom 89 bodov (38 gólov, 51 asistencií. "Veríme, že výkonnostne ešte môže ísť nahor a príchod do Zlína bude pre neho nový impulz v kariére. Počítame s ním medzi hráčov, ktorí by mali zvýšiť efektivitu v ofenzíve," poznamenal Svoboda.

Zlínsky klub angažoval aj 37-ročného majstra sveta z roku 2010 Ondřeja Němca.


TRIO SLOVÁKOV ZA BK MLADÁ BOLESLAV

V tíme českého extraligového klubu BK Mladá Boleslav budú v sezóne 2021/2022 pôsobiť aj slovenský brankár Andrej Košarišťan, obranca Adam Jánošík a útočník Miloš Kelemen. Klub informoval o nových akvizíciách na oficiálnej stránke.

Pre 27-ročného Košarišťana pôjde o prvé pôsobisko v českej extralige. Sezónu 2020/2021 strávil v nižšej súťaži v Kladne, ktorému pomohol k postupu do najvyššej súťaže. Predtým pôsobil vo viacerých kluboch v slovenskej extralige.

Obranca Jánošík sa vráti do českej extraligy po ročnom pôsobení vo švédskom klube IK Oskarshamn. V najvyššej českej súťaži už obliekal dresy Liberca, Chomutova, Litvínova a Plzne, za ktoré odohral celkovo 254 zápasov s bilanciou 20 gólov a 41 asistencií.

Po vydarenej sezóne vo Zvolene absolvuje prvý zahraničný angažmán 21-ročný krídelník Miloš Kelemen. V ročníku 2020/2021 patril k lídrom zvolenského tímu a po 50 zápasoch mal bilanciu 24 gólov a 19 asistencií. "Miloš prežil prelomovú sezónu. Ide o mladého útočníka s dobrým korčuľovaním, ktorý má potenciál zlepšovať sa," povedal športový manažér mladoboleslavského A-mužstva Václav Nedorost. K angažovaniu ďalších dvoch slovenských hráčov doplnil: "O Adama Jánošíka sme stáli už niekoľko rokov. Je to vynikajúci, charakterný obranca, ktorý nebude mať problém zapadnúť do kabíny. Je v najlepšom hokejovom veku a jeho komplexnosť a tvrdosť je to, čo sme hľadali. Andrej Košarišťan by mal doplniť našu silnú brankársku dvojicu a popasovať sa o svoje miesto."


FAŠKO-RUDÁŠ K BIELYM TIGROM

Kariéra slovenského hokejového útočníka Martina Faška-Rudáša bude pokračovať v českej extralige. Už bývalý hráč Banskej Bystrice sa dohodol na zmluve s Libercom. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

"Martin je mladý a talentovaný hráč s ofenzívnymi inštinktmi a ťahom na bránku. Chce hrať, tvoriť hru, vie dobre vystreliť zápästím, ale aj pripraviť šancu spoluhráčovi. Vyhliadli sme si ho ako typologicky vhodnú posilu do nášho programu a počítame s tým, že Martin využije prostredie nášho klubu, bude na sebe intenzívne pracovať a pomôže nášmu mužstvu byť úspešným," povedal športový manažér Liberca Patrik Augusta pre klubovú stránku.

Faško-Rudáš odohral sezónu 2020/2021 v extraligovej Banskej Bystrici. Za kanadským obrancom Alexom Bretonom bol druhý v produktivite mužstva, keď v 52 zápasoch dosiahol bilanciu 17 gólov a 24 asistencií. Hoci mal banskobystrický tím záporné skóre, Faško-Rudáš získal celkovo 18 plusových bodov - najviac z tímu. Pred príchodom do Banskej Bystrice odohral tri sezóny v nižšej zámorskej súťaži WHL.


HRIVÍK OFICIÁLNE DO KHL

Slovenský hokejový útočník Marek Hrivík podpísal zmluvu s klubom Torpedo Nižnij Novgorod, ktorý pôsobí v Kontinentálnej hokejovej lige. Do KHL sa vrátil po dvoch rokoch vo Švédsku, pričom v ročníku 2020/2021 bol najproduktívnejší hráč najvyššej švédskej súťaže.

"Marek by mal byť oživením nášho útoku. Je to talentovaný útočník, ktorý má všetky predpoklady, aby sa stal produktívnym centrom Torpeda. Má dobré fyzické parametre, výborne korčuľuje a vyniká aj schopnosťou nájsť spoluhráča vo výhodnej streleckej pozícii. Navyše je schopný hrať viac než 20 minút za zápas a aj to je pre nás dôležité," uviedol hlavný tréner Torpeda David Nemirovsky.

Hrivík si KHL vyskúšal v sezóne 2018/2019 v drese Víťaza Podoľsk. V 26 zápasoch dosiahol bilanciu 8 gólov a 7 asistencií. Následne zamieril do švédskeho Leksandu. V prvej sezóne nazbieral 30 bodov, v ročníku 2020/2021 však bodovo "explodoval" a s 51 bodmi za 14 gólov a 37 asistencií ovládol kanadské bodovanie elitnej švédskej súťaže. Zároveň dostal aj ocenenie MVP pre najužitočnejšieho hráča ligy.


GRAŇÁK V PLZNI

Kariéra slovenského hokejového obrancu Dominika Graňáka bude pokračovať v českom extraligovom klube HC Škoda Plzeň. S vedením klubu podpísal zmluvu pre sezónu 2020/2021. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Pre 37-ročného Graňáka ide o štvrté pôsobisko v najvyššej českej súťaži. V nej už odohral v dresoch Slavie Praha, Hradca Králové a Karlových Varov celkovo 530 zápasov, v roku 2003 získal so Slaviou majstrovský titul. "Dominika poznám ešte zo Slavie. Viem, aký je charakterovo a dal by som za neho ruku do ohňa. Udržuje si stabilnú výkonnosť a prichádza k nám aj s cieľom pomôcť s výchovou mladých hráčov v obrane. Podpísal zmluvu na jeden rok, má už svoj vek. Uvidíme, ako budú obe strany po sezóne spokojné a či sa dohodneme aj ďalej," povedal športový manažér plzenského klubu Tomáš Vlasák.

V českej extralige sa 1. mája oficiálne začalo prestupové obdobie a vedenie Plzne už krátko po polnoci zverejnilo mená viacerých posíl. Okrem Graňáka prišili do klubu aj český brankár Miroslav Svoboda a útočníci Michal Bulíř a Jan Schleiss.


MAREK ĎALOGA DO BRNA

Slovenský hokejový obranca Marek Ďaloga sa stal hráčom českého extraligového klubu HC Kometa Brno. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Pre 32-ročného obrancu ide o tretie pôsobisko v najvyššej českej súťaži. V nej už obliekal dresy Pardubíc a Sparty Praha. Celkovo v nej doteraz odohral 244 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 15 gólov, 39 asistencií, 159 trestných minút a 14 plusových bodov. Ročník 2020/2021 začal jedným zápasom vo Zvolene, následne sa presunul do Pardubíc.

Viaceré české médiá nedávno informovali o záujme Komety aj o ďalších slovenských hráčov. Tréner Jiří Kalous pre klubovú stránku uviedol, že vedenie je v kontakte aj s hráčmi, pre ktorých sa zatiaľ neskončila sezóna 2020/2021. "Myslím si, že sme v rokovaní so zaujímavými menami. Sú medzi nimi reprezentanti, ktorí sú v súčasnosti v kempoch. Verejnosti ich predstavíme neskôr," povedal Kalous.


TRIO LEGIONÁROV V HRADCI

Český extraligový klub HK Mountfield Hradec Králové angažoval trojicu legionárov zo slovenskej hokejovej Tipos extraligy. Českú súťaž si zahrajú Kanaďania Christophe Lalancette a Graeme McCormack, ktorí pôsobili v Michalovciach a už bývalý brankár Nových Zámkov Fín Henri Kiviaho. Klub informoval o nových akvizíciách na oficiálnej stránke.

Pre 26-ročného Lalancettea boli Michalovce prvé pôsobisko mimo Severnej Ameriky. Počas dvoch sezón odohral za Duklu celkovo 110 zápasov, v ktorých získal 93 kanadských bodov za 31 gólov a 62 asistencií.

Tridsaťročný ofenzívny obranca McCormack odohral v najvyššej slovenskej súťaži tri sezóny. Postupne obliekal dresy Nitry, Trenčína a Michaloviec. V 176 stretnutiach dosiahol bilanciu 23 gólov, 98 asistencií a 36 plusových bodov.

Pre 27-ročného brankára Kiviaha bol ročník 2020/2021 prvý v slovenskej extralige. Nastúpil do 51 zápasov, v ktorých dosiahol 91,50-percentnú úspešnosť zásahov, priemer 2,64 inkasovaného gólu na zápas a vychytal 2 zápasy s čistým kontom.

Novinkou z HK Mountfield Hradec Králové je aj angažovanie bývalého trénera a športového manažéra HC Košice Jana Šťastného. V novom pôsobisku bude dozerať na rozvoj mladých hráčov, ktorí budú pôsobiť v partnerskom klube v Kolíne.