Štvrťfinále konečnou pre „dvadsiatku“, Rusku podľahla 3:8

VANCOUVER (SZĽH) – Vystúpenie slovenskej hokejovej reprezentácie do dvadsať rokov na svetovom šampionáte juniorov vo Vancouveri sa končí vo štvrťfinále. Zverenci Ernesta Bokroša v zápase proti Rusku nezachytili úvod stretnutia, po prvej tretine prehrávali už 0:4, čo výrazne poznačilo celý zápas, v ktorom napokon svojmu súperovi podľahli pomerom 3:8.

Prvú gólovú šancu v zápase si vypracovali Slováci, keď v 5. minúte po hrubej chybe ruskej obrany ostal úplne sám pred Kočetkovom Kukuča, no ruského brankára nevymiešal. Prvá nevyužitá šanca v zápase akoby predznamenala skazu, ktorá nastala v nasledujúcich dvoch minútach. Najprv ostal sám pred Hlavajom Denisenko, ktorý poľahky dorazil zrazenú strelu Samorukova, o polminútu neskôr zas Starkov po tlaku Rusov za prispenia nešťastného teču Dlugoša zvýšil a na konci ôsmej minúty vyhnal Hlavaja z bránky Alexejev, ktorý si potiahol puk na os a nechytateľne zavesil. Slováci sa v medzihre dokázali proti Rusom presadzovať, vytvárali si aj šance, ale zlyhávali v koncovke. Dokumentovala to aj 10. minúta, keď Ružička po Pospíšilovej zadovke stroskotal na Kočetkovovi. Na opačnej strane zas Rusom padalo všetko. Odrazený puk sa so šťastím dostal k Šaškovovi, ktorý sám pred Sklenárom nemal veľa práce – 4:0. Následne v 15. minúte šli do prečíslenia Fehérváry s Ružičkom, no ani oni, ani krátko nato Krivošík stav neskorigovali. Posledné slovo v tretine však nakoniec mali Rusi, v 17. minúte im v strelení piateho gólu po strele Slepca zabránila žŕdka.

Obraz hry sa v prostrednej časti nezmenil. V 26. minúte sa po dorážke Denisenkovej strely tešil Slepec, ale rozhodcovia po porade pri videu gól pre nedovolené bránenie v hre brankárovi neuznali. Vzápätí mohol znížiť na rozdiel troch gólov v úniku Pospíšil, ale Kočetkov proti nemu vykorčuľoval a puk mu svojou hokejkou dokázal vypichnúť. Aj preto v druhej tretine góly znovu dávali len Rusi. V 32. minúte si Kostin napravil chuť a po peknej rýchlej akcii prekonal Sklenára. V 39. minúte zas ten istý hráč počas presilovky zužitkoval ďalšiu presnú Denisenkovu prihrávku – 6:0. No a na záver tretiny, 22 sekúnd pred jej koncom Slepec do vyšachovanej slovenskej obrany po zlej rozohrávke upravil už na 7:0.

V tretej tretine sa do strelecky listiny zapísali už aj Slováci. V 45. minúte sa do prečíslenia dvoch na jedného dostala dvojica obrancov Ivan – Fehérváry a po ich spolupráci Rusi prvýraz kapitulovali. O päť minút neskôr mohol pridať druhý gól po Krivošíkovej prihrávke Ružička s Pospíšilom, no ruský brankár dokázal puk zachytiť ešte pred bránkovou čiarou. Na opačnej strane zas pre zmenu boli Rusi znovu efektívni. Pred Morozovom sa otvoril priestor a príklepom od modrej čiary prepálil všetko, čo mu stálo v ceste. Do konca zápasu však už padli góly len do ruskej bránky. 62 sekúnd pred koncom Roman príklepom vymietol opačný roh ruskej bránky a deväť sekúnd pred koncom uzavrel stav skóre v presilovke Ivan.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „V prvom rade musím povedať, že nás táto prehra i výsledok veľmi mrzia. Dva dni sme sa na štvrťfinále pripravovali, žiaľ, začiatok zápasu sme nezachytili. Z prvých šiestich striel sme dostali tri góly, z prvých desiatich štyri. Musím ale priznať, že sme v obrannej tretine po defenzívnej stránke trochu zlyhali a to veľmi poznačilo jednak chlapcov, tak i našu hru počas celého zápasu. Myslím si, že to poznamenalo aj celkový výkon viacerých hráčov, vinou čoho sme neboli schopní dať kontaktný gól. Druhá tretina sa skončila 0:3, čo už bolo pre nás všetkých veľmi deprimujúce. Stále sme však nabádali chlapcov, aby sme hrali za seba a aspoň poslednú tretinu sme vyhrali 3:1.“

Rusko „20“ – Slovensko „20“ 8:3 (4:0, 3:0, 1:3)
Góly: 6. Denisenko (Samorukov, Kravcov), 7. Starkov (Kovalenko, Romanov), 8. A. Alexejev (Kovalenko, Starkov), 11. Šaškov (A. Romanov, Podkolzin), 32. Kostin (Denisenko, Žuravľov), 39. Kostin (Denisenko, A. Alexejev), 40. Slepec (Galimov, Muranov), 53. Morozov (Šaškov, Olšanskij) – 44. Fehérváry (M. Ivan, Martin Pospíšil), 59. Miloš Roman (M. Ivan, Fehérváry), 60. M. Ivan (Fehérváry, A. Liška).
Vylúčenia na 2 min.: 6:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 30:35 (10:11, 13:12, 7:12). Najlepší hráči zápasu: Klim Kostin – Michal Ivan. Rozhodcovia: Ingram (Kan.), Sidorenko (Biel.) – Chaput (Kan.), Harrington (Kan.). 11 317 divákov.

Rusko: Kočetkov – I. Morozov, Žurvaľov, A. Romanov, Samorukov, Olšaanskij, A. Alexejev, Rubinčik, Marčenko – Slepec, Galimov, Muranov – Kostin, Kravcov, Denisenko – Startkov, Šen, Kovalenko – Šaškov, Morozov, Podkolzin.
Slovensko: Hlavaj (8. Skelnár) – M. Ivan, Fehérváry, Korenčik, A. Žiak, Dlugoš, D. Demo, Golian – A. Liška, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák – Martin Pospíšil, A. Ružička, Krivošík – Kelemen, A. Kollár ml., Fafrák – P. Regenda, J. Baláž, Kukuča