Štvorka Rangers s radosťou spomína na septembrový zážitok s Kráľom

ZVOLEN (SZĽH) - Dvadsaťdvaročný nádejný slovenský brankár Adam Húska si od začiatky sezóny 2019/20 zvyká na život profesionála. Po troch univerzitných rokoch sa prechodne usadil v AHL. V Hartforde, na farme New Yorku Rangers, odchytal od októbra minulého roka 28 stretnutí. Predtým si na necelých 30 minút obliekol aj zápasový dres „jazdcov“. Sekundoval v ňom uznávanej ikone. 

Adam Húska priletel na Slovensko minulý týždeň v piatok, momentálne je v povinnej 14-dňovej karanténe. Na miestne časové pásmo sa už adaptoval. „Prišiel som domov, keďže sa traduje, že do mája sa zámorské súťaže nezačnú. Povedal som si, že môžem byť doma a tráviť čas s rodinou. Veľmi ma však mrzí, že sezónu museli prerušiť,“ rozhovoril sa pre náš web rodák zo Zvolena. 

Hartford mal na dosah postup do play-off. Prvýkrát po štyroch neúspešných pokusoch za sebou. „V doterajšej fáze sa darilo mne i tímu. Začiatok bol veľmi dobrý. V príprave som si zachytal aj za New York Rangers, čo hodnotím úspešne. Drobný výkonnostný výpadok som mal akurát v januári, nič to však nemení na veci, že s doterajším ročníkom som spokojný. Uvidíme, či bude pokračovať. Osobne si viem predstaviť aj ten scenár, že ho nedohráme. Koronavírus neustupuje, v Spojených štátoch len naberá na sile. Nič sa nedá robiť,“ dodal Adam Húska.  

Pre brankárov je čakanie na profiligový štart maratón, nie šprint. Do NHL sa môžu dostať aj v pokročilejšom veku, napríklad okolo dvadsaťpäťky.

Ako podotkol, v NHL si už (prakticky) zachytal. Hoci nesúťažne a zatiaľ iba v príprave, no zápasový dres New Yorku Rangers na sebe mal. Dvadsiateho septembra čelil od 31. minúty hokejistom New Jersey. Za stavu 3:1 v prospech súpera vystriedal švédsku ikonu Henrika Lundqvista. „Bol to skvelý pocit. Nielen striedať Henrika, ale byť s ním spolu v spoločnej šatni či na rozcvičke. Boli sme brankárski partneri na jeden deň, čo si vážim. Naživo v zápasovej akcii som ho videl prvýkrát. Z neho i z celého dňa som mal veľmi dobrý pocit,“ spomína si náš niekdajší mládežnícky reprezentant. Zachytal si zhodne na dvoch osemnástkových i juniorských šampionátoch. 

Z 38-ročného Kráľa Henrika, ako znie všeobecne známa Lundqvistova prezývka v zámorí, mal slovenský brankár dobrý pocit. „Henrik je veľká osobnosť, legenda v celej organizácii Rangers. Za tie roky si vybudoval veľký rešpekt. A hoci už niečo dokázal, je veľmi milý, pokorný, charizmatický, všeobecne obľúbený. Nikto naňho nemá krivé slovo. Vždy s nami bez problémov komunikoval, dokonca aj žartoval. Porozprával nám nejaké historky. Tie však nebudem prezrádzať,“ pripojil Adam Húska.

Nováčikovský dvojcestný kontrakt s New Yorkom Rangers podpísal v marci 2019. V porovnaní s vlaňajškom cíti posilnenie svojej pozície medzi „jazdcami“. V hierarchii brankárov tímu zo slávneho Madison Square Garden mu v súčasnosti patrí pozícia štvorky za triom Henrik Lundqvist, Alexandar Georgiev, Igor Šesťorkin. Legendárny Lundqvist odchytal v tejto sezóne 30 zápasov, rodený Bulhar s ruským občianstvom Georgiev 34, ďalší Rus Šesťorkin 12. „Moja terajšia pozícia ja iná. Minulý rok v marci som čakal, čo príde. Postupne som sa adaptoval v profesionálnom hokeji. Spokojný som ja i New York Rangers. Pozitívnu spätnú väzbu z klubu mi dávajú najmä tréneri brankárov. Verím, že majú so mnou plány do budúcna. Momentálne som tímová štvorka. Predo mnou je kvalitné trio. Henrik Lundqvist má platnú zmluvu aj v budúcej sezóne, uvidíme, ako budú pokračovať ruskí kolegovia. V NHL sa môže hocičo udiať zo dňa na deň, všetko je otvorené. Sústredím sa však najmä na svoje výkony. Ale verím, že raz príde ten deň, keď dostanem šancu v súťažnom stretnutí, a potom bude už len na mne, či sa udržím. Aj v nasledujúcej sezóne chcem naďalej spoznávať profesionálny život hokejistu a keď príde príležitosť z NHL, tak sa jej chopiť. Pre brankárov je čakanie na profiligový štart maratón, nie šprint. Do NHL sa môžu dostať aj v pokročilejšom veku, napríklad okolo dvadsaťpäťky,“ konštatoval 22-ročný Húska.  

Z menovaného tria konkurentov má najbližší vzťah s Igorom Šesťorkinom. O dva roky staršieho Rusa povolali do prvého tímu len začiatkom januára tohto roka. Dovtedy bojoval spoločne s Húskom na farme v Hartforde. „Igor je dobrý chlapík, veľký pohoďák. Keď sme spolu chytali v AHL, prišiel na ľad, odtrénoval a išiel domov,“ smeje sa Adam Húska a dodáva: „Je tichý. Keďže na začiatku nemal bohvieakú angličtinu, príliš nekomunikoval. Ale je v pohode.“