Strojcovia postupu osemnástky cielia na juniorské šampionáty

POPRAD (SZĽH) – Ročník 2004 nie je iba o Jurajovi Slafkovskom, Šimonovi Nemcovi, Filipovi Mešárovi či Adamovi Sýkorovi. Jeho výnimočnosť potvrdzuje veľké množstvo talentovaných hráčov, ktorí by mali byť v budúcnosti ťahúňmi národného tímu. Patria doň aj útočník Samuel Honzek s brankárom Rastislavom Eliašom. Obaja v apríli pomohli slovenskej osemnástke k postupu do elitnej kategórie MS a teraz chcú získať miestenku na najbližšie dva juniorské svetové šampionáty v Kanade.

Eliaš bol v osemnástke zvyknutý na úlohu brankárskej jednotky. V tejto pozícii Slovensko doviedol k zisku strieborných medailí na vlaňajšom Hlinka Gretzky Cupe a takisto k prvej priečke na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Piešťanoch. 

V dvadsiatke je však konkurencia väčšia, keďže sa v súčasnosti musí pasovať aj so staršími konkurentmi z ročníkov 2002 a 2003. „Snažím sa podávať čo najlepšie výkony, aby som sa prepracoval aspoň na pozíciu trojky, možno aj dvojky. Bude to na tréneroch. Myslím si, že miesto jednotky na augustové MS v Edmontone je už jednoznačne určené,“ povedal Eliaš pre Hockey Slovakia. 

Eliašovi sa v USA otvoril hokejový svet

Osemnásťročný brankár nechýbal v decembrovej nominácii na juniorský šampionát do Kanady, ktorý sa napokon nedohral z dôvodu výskytu koronavírusu vo viacerých tímoch. Vtedy mu robili spoločnosť Šimon Latkóczy a Tomáš Boľo. O viac ako polroka neskôr však záverečný menoslov nemusí byť totožný a Eliaš sa trénerom rád pripomenul v rámci Hokejového leta v Poprade.

„Pripravujem sa u Romana Švantnera v Banskej Bystrici, kde zatiaľ na ľad nechodím. Preto ma potešila pozvánka do kempu dvadsiatky. Vždy dobre padne, keď sa v lete môžem skĺznuť,“ hovoril rodák z maďarskej Níreďházy a odchovanec košického hokeja, ktorý strávil uplynulú sezónu premiérovo v zámorí.

V drese Green Bay Gamblers v americkej juniorskej súťaži USHL odchytal dvadsať zápasov. „Prvá sezóna v USA mi ukázala, že konkurencia v zámorí je obrovská. Počas pôsobenia v Európe som si všímal iba európskych brankárov, ale potom sa mi otvoril hokejový svet a zistil som, že musím na sebe tvrdo pracovať,“ priznal. 

Honzek nerieši počet gólov, chce hráčsky napredovať

Samuel Honzek zatiaľ okúsil iba pôsobenie na Slovensku. V uplynulom ročníku však patril medzi extraligové objavy. V drese Dukly Trenčín nastrieľal desať gólov a pridal štyri asistencie. Pred ďalšou sezónou si nedáva štatistické ciele. „Nechcem sa zamýšľať nad počtom gólov. V prvom rade sa potrebujem hráčsky rozvíjať, aby som sa dobre pripravil na draft NHL a niekto si ma vybral,“ objasnil 17-ročný útočník.

Trenčiansky rodák patril medzi kľúčové postavy osemnástky na šampionáte v Piešťanoch. V piatich zápasoch nastrieľal štyri góly a ďalšie dva pripravil spoluhráčom. Krátko po skončení turnaja dostal aj nečakanú pozvánku do seniorskej reprezentácie, za ktorú odohral v závere apríla dva prípravné duely pred MS proti Česku. 

„Bola to skvelá skúsenosť, ktorá mi dala veľa do hokejovej kariéry. Myslím si, že som sa jej chopil dobre. Viem, v čom som dobrý a čo potrebujem zlepšiť. Zápasy v najcennejšom drese mi ukázali, aký je rozdiel medzi mládežníckymi reprezentačnými kategóriami a áčkom,“ pochvaľoval si Honzek, ktorý by sa rád ukázal na juniorských MS v Kanade. 

Bude mať na to hneď dve príležitosti. Prvú v auguste a druhú v decembri. „Letná príprava zatiaľ prebieha na jednotku. Dúfam, že ju zúročím aj v sezóne. Verím, že ak budem podávať dobré výkony, mám šancu dostať sa do tímu. Konečné rozhodnutie bude na tréneroch, a tak sa im pokúsim zamotať hlavu,“ doplnil šikovný forvard, ktorý sa koučom dvadsiatky ukázal v tréningovom kempe v Poprade.