Štrbák vymení Fínsko za zámorie. Prioritou ostáva vzdelanie

„Napíšte tam, že má ruky ako otec,“ vykríkol s úsmevom Juraj Slafkovský po tom, čo sme si na rozhovor pozvali obrancu Maxima Štrbáka. Sedemnásťročný mládežnícky reprezentant Slovenska sa počas leta pripravuje v košickej partii, s ktorou sa pravidelne stretáva na ľadovej ploche Arény Sršňov.

„Všetko sú to výborní hráči a od každého z nich sa mám čo priučiť. Ako obrancu ma inšpiruje Kiko Jaroš, bral by som aj šikovné ruky Ďura Slafkovského,“ poznamenal v súvislosti so zaujímavou tréningovou spoločnosťou talentovaný zadák a v súvislosti s narážkou na ruky po otcovi prihodil: „Otec bol samozrejme výborný hráč, ale snažím sa hrať svoj štýl. Určite mi však veľmi pomáha a snaží sa ma usmerňovať radami.“

Maximov otec Martin je považovaný z jedného z najlepších obrancov slovenskej histórie a kariéru syna plne podporuje. Do remesla sa mu prehnane montovať nechce, no v prípade žiadosti o radu je vždy naporúdzi.

„V poslednom čase pôsobil vonku, ale v rámci spolupráce v reprezentácii sme rozoberali veľa vecí. Snažím sa mu poradiť, ale chcem byť skôr motivujúci ako kritický. Vyzdvihnúť dobré veci a zbytočne nekritizovať. Na chyby ho však samozrejme citlivo upozorním. Nie som zástancom deptania či kriku na hráčov. Má svoju kariéru a ja ho v nej iba podporujem,“ vyslovil sa 47-ročný majiteľ kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta.

Z pohľadu výchovy s Maximom veľa práce nemá. Mladý hokejista to má v hlave správne zrovnané a popri hokeji nezabúda na svoje študijné povinnosti. Po návrate z klubovej sezóny vo Fínsku sa okamžite zavŕtal do kníh a následne uzavrel školský rok na súkromnom gymnáziu v košickom Katkinom parku.

„Bolo to celkom rušné, pretože som si potreboval ukončiť všetky predmety. Potrápili ma hlavne fyzika či chémia, ale napokon to dopadlo dobre a mal som samé jednotky či dvojky. Môžem byť teda spokojný,“ odfúkol si Maxim.

Výsledky v škole potešili otca Martina azda ešte viac, ako dobré obranné zákroky či body v štatistikách. „Má iba 17 rokov a stále je to teda iba junior. Ako otca ma teší, že sa vydal cestou spojenia hokeja so štúdiom. To je podstatné. V tomto veku netreba uvažovať o veľkej kariére. Teší ma jeho napredovanie, ale dôležité je mať zadné dvierka. Život nie je iba o hokeji. Chlapci musia byť v prvom rade dobrí ľudia, dobrí atléti a potom sa možno niečo podarí. Našou prioritou však nebol nikdy hokej. To možno príde neskôr. On sám však vníma šport ako cestu k dobrému vzdelaniu.“

K formovaniu osobnosti mladého hráča výrazne prispieva aj fakt, že pôsobí dlhodobo v zahraničí. Do Fínska sa vydal už v roku 2018 a odvtedy sa tam z kadetskej kategórie posunul až do juniorského tímu Jokeritu Helsinki.

„Fínsko ma zmenilo po hokejovej i ľudskej stránke. Posledné tri roky tam už bývam sám a dokážem sa teda o seba postarať. Chodím aj do fínskej školy, kde sa už na mňa nalepil aj náročný fínsky jazyk,“ zhrnul svoje pôsobenie v krajine tisícich jazier Maxim Štrbák, ktorý má za sebou veľmi solídnu sezónu. „Vyhrali sme základnú časť, ale bohužiaľ sme vypadli v prvom kole play-off. Hneď potom som sa však pripojil k reprezentácii a keďže sme s osemnástkou postúpili do A-kategórie, musím byť spokojný.“

Na novú sezónu sa už ale do krajiny úradujúcich olympijských víťazov a majstrov sveta nevráti. Po letnej príprave sa totiž pripojí k tímu Sioux Falls Stampede v americkej USHL.

„Bude to pre mňa opäť niečo nové. Po piatich rokoch vo Fínsku sa už chcem adoptovať na zámorský štýl. Myslím si, že je to vhodné aj z pohľadu draftu. Hlavne som sa však chcel presunúť do univerzitného hokeja,“ zdôraznil Štrbák junior ambíciu spájať naďalej hokejové povinnosti s tými študijnými.

Ešte pred štartom klubovej sezóny by však mohol zažiť aj zaujímavú reprezentačnú skúsenosť v podobe augustových majstrovstiev sveta do 20 rokov. S národným výberom sa nedávno zúčastnil reprezentačného kempu, z toho druhého sa ospravedlnil pre spomínané školské povinnosti.

„Šanca je vždy a urobím všetko preto, aby som si svoje miesto v tíme vybojoval. Bola by to veľká skúsenosť, obzvlášť keď sa bude hrať šampionát prvýkrát v lete. Osobne by som sa pozrel do Edmontonu veľmi rád. Je to predsa  len mesto s bohatou hokejovou tradíciou a skvelými fanúšikmi,“ potvrdil reprezentačné ambície Maxim, ktorý je potencionálnou slovenskou nádejou pre draft NHL v roku 2023. Nasledovať by tak mohol kroky otca, ktorý si v najlepšej lige sveta zahral v dresoch Los Angeles a Pittsburghu. Do NHL si ho vybrali Kings v deviatom kole v roku 1993 a priezvisko Štrbák by tak mohlo vo výbere zaznieť presne po tridsiatich rokoch. „Určite by ma to lákalo. Verím vo vydarenú sezónu, ktorá by zvýšila moje šance. Mojou hlavnou snahou je zlepšiť sa po všetkých stránkach a posnažím sa aj zosilnieť.“