Storočnica svetového hokeja: úvodné kroky na Olympiáde 1920 v Antwerpách

BRATISLAVA (SZĽH) – Medzinárodná federácia IIHF si dnes pripomína symbolické 100. výročie hokeja na svetovej úrovni. Presne pred 100 rokmi, dna 23. apríla 1920, sa odohral prvý svetový hokejový zápas v rámci olympijského turnaja, ako aj MS v hokeji. Je to presne 100 rokov, odkedy sa začala písať história medzinárodného hokeja na najvyššej úrovni. Dovtedy sa hrali hokejové zápasy len v rámci severoamerických a európskych súťaží. Hokejový turnaj v roku 1920 za účasti siedmich krajín z dvoch kontinentov bol však vôbec prvý svojho druhu.

Olympijské hry v roku 1920 boli darom pre Belgicko v rámci uznania medzinárodného spoločenstva a spojencov z 1. svetovej vojny za mnohé obete, ktoré táto krajina mala. Belgičania tak dostali právo usporiadať v poradí siedmu Olympiádu, ktorá v tom čase pozostávala z letných i zimných disciplín,“ hovorí niekdajší belgický hokejový funkcionár a historik Jan Casteels, ktorého domovom je dodnes Heist op den Berg nedaľeko Antwerp.

Ľadový hokej mal byť pôvodne súčastou olympijského programu už v roku 1916 v Berlíne. Rozhorela sa však svetová vojna, a Olympiáda musela byt zrušená. Usporiadanie hier v náhradnom dejisku v roku 1920 nebolo pre organizátorov z Belgicka vôbec jednoduché. Táto krajina bola veľmi poškodená vojnou, a preto sa jednotlivé disciplíny rozprestreli až na obdobie niekoľkých mesiacov. Ľadový hokej a krasokorčuľovanie boli na programe práve v priebehu apríla. Ostatné disciplíny prebehli až v lete. Slávnostné otvorenie – ktoré môžete vidieť vo videoukážke – sa uskutočnilo až 14. augusta 1920, teda štyri mesiace po skončení hokejového turnaja.

Prvé dni medzinárodného hokeja aj so zámorskými družstvami

Historickým dňom pre hokej bol práve 23. apríl 1920. V ten deň proti sebe nastúpili domáce Belgicko so Svédskom. Tri korunky vtedy zvíťazili vysoko 8-0, a v kronikách je tento zápas uvedený ako prvý, a zároveň aj posledný vzájomný zápas oboch krajín v rámci olympijského hokejového turnaja.

Zaujímavé je, že olympijský turnaj v Antwerp bol až v priebehu konania vyhlásený za vôbec prvý svetový šampionát. V rovnaký deň sa tak začala písať história oboch vrcholových hokejových podujatí – olympijského hokeja i MS v hokeji. Medzinárodný hokej sa síce hral už predtým, ale len v rámci Majstrovstiev Európy. Svetový punc dostal turnaj v roku 1920 práve vďaka účasti Kanady a USA.

Dva polčasy, užšie klzisko a štrnásť hráčov na ľade

Vtedajšie pravidlá medzinárodného hokeja sa do roku 1920 výrazne líšili od tých dnešných. Antwerpský turnaj sa hral na užšom klzisku a namiesto tretín videli diváci dva polčasy po 20 minút. V jednom momente mohol mať každý tím na ľade až šesť hráčov v poli a jedného brankára. Práve v roku 1920 bolo toto pravidlo prehodnotené a odvtedy môžu byť na ľade maximálne piati hráči spolu s brankárom. Zaujímavé je, že hokejisti vtedy nemali polčasovú prestávku. Odohrali oba 20-minútové segmenty v pomerne rýchlom slede.

Nemenej zaujímavý bol aj systém turnaja, tzv. Bergvall systém. Turnaj sa od začiatku hral formou vyraďovačky. Prvé tri zápasy sa hrali klasicky systémom štvrťfinále, semifinále a finále. Z tejto fáze vzišli držitelia zlatých medialí, ktorými boli v roku 1920 hráči Kanady. Potom však nasledoval ešte turnaj porazených. Toho sa zúčastnili tímy, ktoré priamo podľahli víťazom. Z ich vzájomných súbojov vzišiel strieborný medailista. A v poslednej fáze sa ešte bojovalo o bronzové medaily medzi tímami, ktoré prehrali s držiteľom striebra.

Z dnešného pohľadu atypický formát umožňoval určiť víťaza pri odohratí minimálneho počtu zápasov, zároveň však zabezpečil každej krajine dva až tri súťažné zápasy. Jeho výhodou bolo, že hráči z pôvodne porazených tímov mohli bojovať o medaily až do konca. A práve vďaka tomuto pravidlu hrali o medaily aj hokejisti Československa. Hoci v prvých dvoch zápasoch nestrelili ani gól, mohli stále pomýšľať na zisk cenného kovu. A to sa im podarilo vďaka gólu Josefa Šroubka, ktorý proti Švédsku strelil jediný gol celého tímu na olympijskom turnaji. Československí hráči sa tak tešili z bronzových medailí.

Zlato získala Kanada, striebro ukoristili Spojené štáty

Práve počas súboja o zlaté medaily sa uskutočnil obnovený kongres IIHF, ktorý sa konal po šesťročnej prestávke spôsobenej vojnou. Na tomto kongrese došlo k úprave pravidiel o počte hráčov na lade. Zároveň boli športové zväzy USA a Kanady formálne prijaté za členov medzinárodnej federácie. Tieto krajiny boli vtedy reprezentované Kanadskou asociáciou amatérskeho hokeja a Americkou medzinárodnou krasokorčuliarskou úniou.

Kongres zároveň stanovil, že prebiehajúci olympijský hokejový turnaj bude zapísaný ako prvý svetový šampionát v hokeji. O rok neskôr, v roku 1921, sa opäť hral iba europsky šampionát. Dalšie turnaje MS v hokeji sa opäť hrali len v rámci olympijských hier v rokoch 1924 a 1928. Prvý samostatný svetový šampionát sa hral až v roku 1930. Odvtedy sa hrá (takmer) každoročne.

Medailisti olympijského hokejového turnaja a MS v hokeji 1920

Zlato: Kanada
Striebro: USA
Bronz: Československo