Steen zaznamenal 494. bod v ZČ v drese Blues a prekonal Pavla Demitru

New York 29. januára (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues zvíťazili v nočnom stretnutí zámorskej NHL na ľade Calgary Flames 5:4 po predĺžení a nájazdoch a ukončili tak trojzápasovú sériu prehier. V ďalšom zápase vyhrala Ottawa na štadióne Buffala Sabres 5:2.

O víťazstvo obhajcov Stanleyho pohára sa veľkou mierou zaslúžil útočník Blues David Perron, ktorý mal v zápase bilanciu 1+1 a potom rozhodol v nájazdoch. Proti Flames sa mu darí, v 39 dueloch proti Calgary strelil 17 gólov. "Neviem čím to je. V Kanade sa vždy cítim dobre," povedal pre tsn.ca Perron, ku ktorému sa úspešným nájazdom pridal aj Ryan O'Reilly. Brankára St. Louis Jordana Binningtona neprekonali v nájazdoch Sean Monahan a Matthew Tkachuk, ktorí v riadnom čase skórovali. Monahan strelil dva góly a ako 18. hráč v klubovej histórii nazbieral 400 bodov. Flames viedli v prvej tretine 2:1, ale v posledných dvoch minútach otváracej časti hostia skóre otočili po góloch Perrona a Jadena Schwartza, ktorý tak oslávil svoj 500. zápas v NHL. Domáci v druhej časti opäť strhli vedenie na svoju stranu, ale do predĺženia poslal duel Zach Sanford. Otvárací gól strelil Alexander Steen, ktorý tak zaznamenal 494. bod v drese Blues v základnej časti, vďaka čomu prekonal zápis Pavla Demitru a dostal sa na piate miesto v klubovej histórii. Pre zranenie dolnej časti však Steen napokon duel nedohral.

Súboj Buffala s Ottawou sa začal 24-sekundovým tichom na počesť tragicky zosnulého basketbalistu Kobeho Bryanta. V zápase sa viac darilo Senators, ktorí prvýkrát v sezóne strelili tri presilovkové góly a vyhrali 5:2. Tím z hlavného mesta Kanady tak zastavil sedemzápasovú sériu prehier na ľadoch súperov. Gólom a asistenciou pomohli k úspechu Tyler Ennis a Mike Reilly, svoj 20. zásah v sezóne zaznamenal Jean-Gabriel Pageau. Sabres sa v závere za stavu 2:3 pokúsili o hru bez brankára, ale hostia skórovali dvakrát do prázdnej bránky. Hrdinom posledných minút bol obranca Mark Borowiecki, ktorý najskôr zblokoval dve strely domácich a potom trafil aj s dávkou šťastia opustenú bránku. "Bolo to niečo neskutočné, na lavičke vyvolal obrovskú radosť," povedal Pageau pre tsn.ca. Zápas pre zranenie dolej časti tela nedochytal brankár Buffala Linus Ullmark, ktorý chytil 30 striel a v polovici tretej tretiny ho nahradil Carter Hutton.

BUFFALO SABRES - OTTAWA SENATORS 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)
Góly:
14. Reinhart, 29. Eichel (Girgensons, Montour) - 4. Pageau (Chabot, Tkachuk), 25. Ennis (Batherson, Reilly), 49. Reilly (Ennis, Batherson), 58. Borowiecki, 60. Zajcev (Hainsey). Brankári: Ullmark (51. Hutton) - Anderson, strely na bránku: 30:39, 16.651 divákov.

CALGARY FLAMES - ST. LOUIS BLUES 4:5 pp a sn (2:3, 2:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
11. Tkachuk (Giordano, Lindholm), 16. Monahan (Gaudreau, Giordano), 25. Monahan (Gaudreau, Tkachuk), 30. Jankowski (Bennett, Backlund) - 6. Steen (Thomas), 19. Perron (Sanford, Pietrangelo), 20. Schwartz (Schenn, Pietrangelo), 41. Sanford (O'Reilly, Perron), rozh. náj. Perron. Brankári: Talbot - Binnington, strely na bránku: 31:34, 19.033 divákov.