Stávka na mladý káder sa Dukle znovu vyplatila. Výsledkom je štvrtý dorastenecký titul za posledných päť rokov

TRENČÍN (SZĽH) – Nájsť úspešnejšieho mládežníckeho trénera na Slovensku za ostatné roky než je Viliam Čacho by bolo nesmierne náročné. 40-ročný bývalý extraligový hokejista vedie dorast Dukly Trenčín už siedmu sezónu, pričom za toto obdobie len jediný raz neskončil s medailou na krku. Nič na tom nezmenila ani sezóna 2017/2018, v ktorej Trenčania finálovým víťazstvom nad Slovanom 3:1 na zápasy zavŕšili úspešnú obhajobu majstrovského titulu v Kaufland Extralige dorastu.

Po roku znovu zlatá radosť a pre vás ako trénera štvrtá za posledných päť rokov. Chutí to stále rovnako?
Ťažko povedať, či to chutí rovnako, no zakaždým je to príjemný pocit. Je to odmena za celoročnú prácu a tento rok to bolo obzvlášť náročné. Každý rok sú iné starosti, iný kolektív, iní hráči, takže každá zlatá medaila má veľmi peknú príchuť.

Sériu ste vyhrali 3:1 na zápasy po dosť bláznivých výsledkoch, kde v každom zápase tímy vyhrali o tri a viac gólov. Rozmýšľali ste, čomu to pripísať?
Po štvrťfinále, v ktorom sme Žiline v prvých dvoch zápasoch strelili po dva góly, sme sa v ďalších zápasoch rozstrieľali. Semifinále s Nitrou bolo obdobne veľmi náročné, no už tam sme strieľali veľa gólov. Myslím si, že tento rok sme mali naozaj veľa ofenzívnych hráčov a strelcov, ktorí vedia dávať góly. Síce sme ich nemali k dispozícii celú sezónu, lebo niektorí chodili hrať za družstvo kadetov a niektorí za juniorkou, výsledkom čoho bolo, že strelci boli vždy rozložení. Preto to možno v sezóne až tak celý čas nevyzeralo, no ak sa v jednej päťke zídu dvaja chalani, ktorí vedia dať gól, a k nim pridáte konštruktívneho hokejistu, tak je pravdepodobnosť, že dajú viac gólov, ale súčasne až tak nemyslia na obranu. Možno aj preto boli také divoké výsledky.

Dorastenci Dukly Trenčín oslavujú štvrtý titul za posledných päť rokovDorastenci Dukly Trenčín oslavujú štvrtý titul za posledných päť rokov

Dva góly v úvode a štyri góly na rozmedzí prvej a druhej tretiny… Vo štvrtom zápase ste Slovan zasypali gólmi v rýchlom slede. Využívali ste chvíľkové výpadky Slovana?
Celkovo keď sa pozriem na zápasy so Slovanom, tak sme vyhrávali 5:1, 6:1, 6:2… Sme mužstvo, ktoré na Slovan chcelo hrať ofenzívny hokej, samotní chalani sa na zápasy proti Slovanu tešia. Možno je to aj tým, že vieme do zápasu vstúpiť správne motivovaní. Na druhej strane takéto vysoké vedenie spôsobuje aj veľké herné výpadky a starosti o výsledok. Mužstvo, ktoré vedie 5:1 a dostane dva góly za jednu minútu, tak sa môže dostať do kolien. 

V priebehu celej sezóny ste čelili veľkej fluktuácii hráčov. Vaše juniorské družstvo bežne naplno využívalo osemčlenný kontingent ostaršených hráčov v jednom zápase. Aké bolo náročné pre trénera, že musel zo zápasu na zápas miešať so zostavou pod vplyvom vonkajších faktorov?
Už tomu tak je posledné dva-tri roky. Nebolo to síce nikdy až osem hráčov, v tomto smere bola táto sezóna naozaj extrémna, ale pravidelne hrávali piati dorastenci za juniorku a za dorast zas štyria-piati kadeti. Sme na to nejako zvyknutí, zvyknutí sú na to aj chalani, že píšem zostavu na zápas bežne večer o deviatej pred zápasom do našej tímovej skupiny. Chalani teda vedia, že na každý zápas je prakticky iná zostava a možno aj preto im to potom v play-off nerobí problém. Súčasne som však veľmi rád, že v základnej časti s mladšími hráčmi dokážeme hrať stále vysoko, a to nielen v doraste, kde sme skončili po základnej časti druhí, ale aj v juniorke, ktorá tiež skončila druhá. Je to benefit pre našich chalanov, ktorých tak posúvame dopredu a keďže sa nám to zatiaľ vypláca, tak nevidím dôvod, aby sme na tejto filozofii mali niečo meniť.

Bolo na hráčoch, ktorí hrali pravidelne v juniorke, vidno, že majú skúsenosti z juniorskej extraligy?
Povedal by som to skôr tak, že bolo vidno v zápasoch, že sme mali hráčov, ktorí už vlani hrali zápasy play-off. Už vlani hralo za nás v play-off nejakých šesť kadetov ročníka 2001, ktorí tak už mali potrebné skúsenosti. Skôr by som tam hľadal výhodu. Vedeli, ako to v play-off prebieha, že keď sa prehrá zápas a zrazu si dole, tak na druhý deň treba hneď vstať a ísť vyhrať zápas. V tomto je play-off pekné a zaujímavé a myslím si, že práve týmto sa vychovávajú hráči.

Radosť dorastencov Dukly TrenčínRadosť dorastencov Dukly Trenčín

Je nejaký hráč, ktorého by ste osobitne vypichli za celosezónny prístup k svojim povinnostiam?
Nechcel by som niekoho konkrétneho menovať, predsa len sú to stále chalani, ktorí majú šestnásť a sedemnásť rokov, niektorí ešte aj menej. Niektorým chlapcom by nejaké takéto kategorické stanovisko mohlo aj uškodiť, no dovolím si povedať, že celú sezónu bol náš najlepší hráč brankár, teda Šimon Latkóczy.

To je hráč ročníka 2002, čiže stále kadet, pričom ani zďaleka nebol jediný kadet vo vašom kádri. Je to teda prísľub do ďalších sezón?
Aj o rok si dáme ten istý cieľ, teda prejsť štvrťfinále, aby sme mali čo najdlhšiu sezónu. Našou filozofiou bude vybudovať mužstvo počas základnej časti, samozrejme, znova s hráčmi z kategórie kadetov, ktorých chceme ťahať a dopomôcť k hernému progresu, aby to mohli v budúcnosti zúročiť. Napokon, už tento rok v semifinále sme mali v kádri šiestich kadetov. Verím, že o rok budú dorastenecké družstvo ťahať a bol by som veľmi rád, keby to podobným spôsobom fungovalo čo najdlhšie.

Budete mať vôbec čas na nejaké oslavy, alebo už teraz bezprostredne po zápase ste preorientovaný na povinnosti, ktoré vás čakajú pri reprezentácii do osemnásť rokov?
Celú sezónu som to musel skĺbiť. Delil som si svoj čas pre klub a pre reprezentáciu a myslím si, že ani tentoraz to nebude problém. Teraz si pozriem ešte zápas mužov, popritom to možno trochu oslávime a od druhého dňa už sa naplno budem venovať reprezentácii do osemnásť rokov.

Aj keď viacero adeptov na dres „osemnástky“ ešte bude hrať juniorskú súťaž, uľavilo sa vám, že finále dorastu nešlo do piateho zápasu aj vzhľadom na to koľko hráčov momentálne má „osemnástka“ v záverečnej príprave?
Mne by sa najviac uľavilo, keby vyhrá juniorka v šiestich zápasoch, aby som v sobotu už mohol mať hráčov na zraze. Aj chalani zo Slovana, ktorí dnes prehrali, mi povedali, že ešte pôjdu hrať za juniorku. Musíme ešte počkať na koniec súťaží, nič iné nám neostáva. Takto to vyšlo, bohužiaľ, pre nás reprezentačných trénerov je to trochu náročné, ale pevne verím, že sa nám podarí poskladať silné mužstvo a dosiahneme na majstrovstvách sympatické výsledky.