Štart na MS stihnú aj hráči z play-off NHL

BRATISLAVA (SZĽH) - Generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan komunikoval po skončení základnej časti NHL s hráčmi, ktorí by mohli posilniť Slovensko na májových majstrovstvách sveta. Ako prebiehali rozhovory s hráčmi a kto s istotou na MS nepríde nám Šatan prezradil v nasledujúcom rozhovore.

 

Skončila sa základná časť NHL, pričom do play-off nepostúpilo sedem slovenských hráčov. S ktorými počítate pre účasť na majstrovstvách sveta?

Absolvoval som niekoľko telefonátov, no o výsledku týchto rozhovor budeme verejnosť informovať v priebehu utorka. Určite nepríde Marián Gáborík, ktorý je po operácii a tiež Marek Hrivík - ten mal otras mozgu. S týmito dvoma sa počítať určite nedá.

 

V 1. kole bojov o Stanleyho pohár sa predstaví ďalších šesť našich hokejistov. S nimi ste už o prípadnej účasti na MS hovorili?

V každom prípade viem, ako sú nastavení hráči ohľadom play-off. Aj keď nejaké konverzácie prebehli s niektorými z nich, tak bola to len nezáväzná diskusia. Držíme im palce, aby sa so svojimi klubmi prebojovali do ďalšieho kola. Ak im to nevyjde, budeme radi keby nás prišli posilniť.

 

Prípadné 7. zápasy úvodného kola sú na programe až desať dní pred štartom šampionátu.

Určite tí, ktorí by neuspeli v 1. kole play-off by pripadali do úvahy v súvislosti s ich účasťou na majstrovstvách sveta. Hráčov, ktorí nepostúpili do vyraďovacej časti, by sme ich radi mali k dispozícii už v poslednom týždni prípravy. Tí čo by neuspeli v 1. kole by prípravu asi nestíhali ale stihli by štart už v prvom zápase majstrovstiev sveta.

 

Akú úlohu zohráva pri získavaní posíl z NHL skutočnosť, či hokejista má, alebo nemá platnú zmluvu?

Je to rozdiel, pretože tí bez zmluvy riskujú v prípade vážneho zranenia, že už by hokej nehrali. Tým pádom by sa pripravili o zvyšok kariéry. V prípade takýchto situácií, že hráčovi skončila zmluva, tak federácia hokejistovi poskytla krytie v podobe takzvaného disability insurance. Aj tento rok budeme takýto prípad riešiť, ale viac sa dozviete v utorok.

 

V nižšej zámorskej súťaži AHL pôsobia napríklad obrancovia Erik Černák či Christián Jaroš. Pripadajú v súvislosti so šampionátom do hry aj tieto mená?

O hráčoch American Hockey League sa rozprávame, určite vidíme v nich tiež reprezentačný potenciál. Sú tam viacerí, ktorí budú hrať so svojimi klubmi v play-off. Je tam identická situácia ako v NHL - budeme čakať, želať im aby sa im darilo a keď budú voľní tak ich budeme kontaktovať.

 

Pred rokom neprišiel na majstrovstvá sveta hrať za Slovensko žiadny hráč z NHL. S akým číslom budete spokojný pre tohtoročný šampionát?

S ktorýmkoľvek kladným číslom budem spokojný. Ale musím povedať, že je pre mňa zábavné ako novinári a fanúšikovia každý rok riešia kto príde a nepríde z NHL. Netreba rozprávať o tých, ktorí neprídu. Treba rozprávať o tých, ktorí prídu. My budeme radi za každého hráča, ktorý sa rozhodne pomôcť slovenskej reprezentácii.

 

V úvodných dueloch prípravy prehral mladý tím vo Švédsku 3:6 a 1:8. Ukázal niektorí z mladíkov potenciál - môže sa niektorí predstaviť na MS v Dánsku?

Všetci tí mladí hráči nesklamali. Chceli sme im dať príležitosť aby mohli na vlastnej koži okúsiť ten špičkový hokej vo vysokom tempe. Aby vedeli, ako sa hráč cíti v takom zápase. Toto tie zápasy splnili a verím, že chlapcom to dodá chuť pracovať do budúcna. Verím, že sa v budúcnosti objavia znovu - niektorých sme posunuli aj do ďalšej fázy prípravy. Vyzerajú nádejne smerom do budúcnosti.

 

V nedeľu vypadlo v play-off mužstvo z Hradca Králové, kde hrá viacero Slovákov. Posilnia tím už tento týždeň, keď národný tím čakajú zápasy proti Nemecku?

Tento týždeň nie, necháme ich oddýchnuť. V priebehu tohto týždňa sa s nimi skontaktujeme a budú pripadať do úvahy pre budúcotýždňový zraz. No v prvom rade musia byť zdraví a mať chuť reprezentovať.