Starosta má za sebou ďalší reštart sezóny, motivuje ho dosiahnutie úspechu so srdcovkou

TRENČÍN (SZĽH) - Jeden z najstarších a najskúsenejších hokejistov Tipos extraligy Tomáš Starosta sa ešte nechystá ukončiť kariéru. Ani zranenia mu neberú chuť chodiť na ľad a bojovať s oveľa mladšími súpermi, ktorým by mohol byť otcom. Po zranení sa opäť vrátil do zápasovej zostavy Dukly Trenčín, v ktorej absentoval od 6. decembra.

Viac ako mesačný stop vystavilo Tomášovi Starostovi zranenie v oblasti rebier zo zápasu s Banskou Bystricou. Vianočné a novoročné sviatky strávil mimo ľadových plôch a doliečoval si problematické miesto. Namiesto sledovania zápasov z tribúny by najradšej skočil na ľad a pomohol spoluhráčom. Každý ich duel poriadne prežíval. 

Na prelome rokov sa dostal prvýkrát na ľad na tréningy, spočiatku korčuľoval bez puku a keď sa jeho stav zlepšil, pridal už aj ostré cvičenia. V utorok sa objavil v zostave proti Slovanu. „Túto sezónu začínam už tretí či štvrtýkrát. Nie je to jednoduché mať toľko reštartov v mojom veku. Aj týždeň či dva pauzy je cítiť. Určite som sa nechcel vzdať. Počas prestávok som mal čas si oddýchnuť, doliečiť si zdravotné problémy. Je to smolná sezóna,“ rozhovoril sa 39-ročný Trenčan. 

Proti Slovanu odkorčuľoval v druhej obrane Dukly viac ako 14 minút, na ľade ukazoval prehľad, šancu dostával vo všetkých herných stavoch i v predĺžení pri hre troch proti trom. „Prvé duely po prestávke nie sú nikdy jednoduché. Ak človek vypadne na dlhšiu dobu, má čo doháňať. Môžete mať veľa tréningov, nedajú vám však toľko, čo jedno stretnutie. Zápasové situácie v príprave nezažijete. Aby sa človek dostal do potrebného rytmu potrebuje jednoducho aj zápasy,“ zopakoval starú známu pravdu. 

Z bratislavského ľadu neodchádzal spokojný. Jeho Dukla súboj prehrala po samostatných nájazdoch 3:4. V závere riadneho hracieho času však bola blízko k trom bodom. „So Slovanom sme si nezaslúžili prehrať. Mali sme veľa dobrých šancí, ktoré sme nepremenili. V závere tretej tretiny sme hrali presilovku, kde puk lietal po bránkovej čiare. Možno nám chýbalo viac šťastia, možno niekto, kto by puk dorazil do bránky. Slovan mal tentoraz, bohužiaľ, viac šťastia,“ zhodnotil stretnutie Starosta. 

Po skončení duelu sa na ľade medzi striedačkami stretla v debate s trenčianskym veteránom domáca dvojica Michal Sersen, Andrej Meszároš. Všetci traja si už v hokeji preskákali veľa a v Tipos extralige patria medzi najskúsenejších hokejistov. Najstarší z nich, muž, ktorý sa hrdo hlási k trenčianskym farbám, už viackrát čelil aj otázkam o konci kariéry. Touto témou sa však príliš nezaťažuje. „Pozerám sa teraz najmä na to, čo bude počas tejto sezóny. Viem jedno. Dukla je mojou srdcovkou, najradšej by som kariéru ukončil v jej drese nejakým skvelým výsledkom. To je moja veľká motivácia. Aj preto som opäť na ľade a ani zranenie moje myšlienky nezmenilo,“ priznal otvorene Starosta. 

O víťazstve Slovana nad Trenčínom rozhodol 21-ročný Jakub Urbánek. Zdroj: Jäzva

O výsledku duelu medzi Slovanom a Trenčínom rozhodol Jakub Urbánek. Dvadsaťjedenročný útočník, ktorý dostal proti Dukle priestor v pozícii tretieho centra, odohral bodovo jeden z najvydarenejších zápasov svojej seniorskej kariéry. V riadnom hracom čase sa presnou strelou i asistenciou podieľal na dvoch góloch belasých, v samostatných nájazdoch rozhodol v piatej sérii. „Na nájazd ma poslal tréner. Nebol som pod veľkým tlakom, keďže som mohol dať gól, ale ak by som ho nedal, séria by pokračovalo ďalej. Najskôr som chcel len vystreliť, ale potom som si všimol, že brankár je dosť vylezený dopredu. Skúsil som mu puk poslať pomedzi nohy a vyšlo to,“ povedal Urbánek. 

Slovan naďalej bojuje s viacerými zraneniami. Zo základného kádra je momentálne mimo hry deväť hokejistov. Urbánek má vďaka tomu väčší priestor na ľade. Bratislavčania dohrávajú v poslednom čase zápasy s minimom hráčov, ktorí sa točia v dôležitých momentoch. Keď sa k tomu pridajú vylúčenia, opory sú na ľade dlhé minúty. „Aj ja teraz dostávam väčší priestor. Vnímam to, že sa môžem viac ukázať trénerom. V tomto zložení sa aj odo mňa očakáva viac líderských úloh. V náročnom programe je už cítiť únava, dôležitá je preto aj regenerácia,“ doplnil Urbánek. 


Súvisiace články