Staňa hovorí o šokantnom šampionáte. Teraz to vidí na štvrťfinále, medaila príde o rok

Slovenskí reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase na majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige so Švédskom 1:3 a v tabuľke sa delia s dvanástimi bodmi o prvé až tretie miesto.

Postup do štvrťfinále majú zverenci Craiga Ramsayho stále vo svojich rukách. Musia získať aspoň bod proti Čechom, ale pomôcť im môže aj pondelková strata bodov Švédov s Rusmi, respektíve prehra Česka s Dánskom.

O súboji proti Trom korunkám, ale aj o iných témach spojených so šampionátom sme sa pozhovárali s bývalým reprezentačným brankárom a majstrom sveta z roku 2002 Rastislavom Staňom.

Rasťo, ako by ste zhodnotili výkon Slovákov v súboji proti Švédsku?

Bol som zvedavý na začiatok zápasu, pretože bolo jasné, že Švédi musia vyhrať za tri body. Prvá tretina nám však vyšla fantasticky. Výborne sme korčuľovali, nedávali sme im priestor a odmenou bol gól Cehlárika. V pohode to bolo aj v druhej tretine, aj keď prišli vylúčenia a súper vyrovnal. Obraz hry sa zmenil v záverečnej časti. Tam už prišiel očakávaný tlak Švédov a nám akoby dochádzali sily. Boli sme pod tlakom a súper nás zatváral v pásme. Keď už nefunguje hlava, tak prichádzajú chyby. Prišlo jedno vylúčenie, zaváhanie Dávida Buca. Nepokryl si hráča a bol z toho gól. Paradoxne mal predtým práve Dávid veľkú šancu rozhodnúť. Nedal a následne urobil chybu v oslabení. Bol teda takým smoliarom zápasu.

Trochu smoly sme mali aj pri góle na 1:1. Ako ste videli moment, pri ktorom prekonal Adama Húsku Sorensen?

Možno sme tam mali smolu, ale musíme povedať aj to, že šťastný gól sme strelili aj my. Cehlárik strieľal z veľkého uhla a Švédi si to tam nasmerovali do bránky v podstate sami. Pri ich prvom góle Adam trochu meškal a puk mu potom začal skákať po chrbte. Puk si nevrazil do bránky sám, ale podarilo sa to súperovi. Aj také momenty rozhodujú zápasy, ale tých 1:1 po dvoch tretinách bolo spravodlivých.

Ako hodnotíte z pohľadu bývalého brankára výkon debutanta Adama Húsku?

Do zápasu sa dostával postupne. V prvej tretine mu pomohli spoluhráči a tam toho veľa nemal. V druhej sa rozchytal a v tretej to gradovalo. Nemal to ľahké, pretože nikdy predtým na šampionáte nechytal. Svoju úlohu určite splnil a odchytal dobrý zápas. Pri tom góle to možno neprečítal úplne správne, ale nesklamal.

Nestáva sa často, aby využil tím na MS všetkých troch brankárov. V prípade slovenskej reprezentácie sa tak stalo a po Konrádovi a Hudáčkovi si zachytal aj Húska. Ako vnímate túto situáciu?

V prvom rade musím povedať, že naša brankárska kvalita v posledných rokoch stúpa a vybrať troch najlepších nie je ľahké. Na brankárov sa naozaj sťažovať nemôžeme a potvrdili to aj predošlé roky. Aj na šampionátoch do 20 rokov sme mali zakaždým brankárov, ktorí nás podržali a potom sa presadili aj v seniorskom hokeji. Všetci traja súčasní brankári reprezentácie majú kvalitu a dovolím si povedať, že rovnako spoľahlivé výkony by podali aj ďalší traja brankári, ktorých by sme tam priniesli.

Koho by ste postavili do bránky v zápase proti Česku?

Tréneri podľa mňa chceli nechať odfúknuť Jula pred rozhodujúcimi zápasmi a možno to bol aj taktický ťah. Švédi sa pripravovali na Jula a napokon chytal Adam. Skúsenosti sú však na Julovej strane a do bránky podľa mňa pôjde určite on.

V súboji proti Českej republike nám stačí aj zisk bodu. Zo strany našich susedov však znejú sebavedomé vyhlásenia a oni si zakopnutie nepripúšťajú. Ako vnímate naše šance?

Pozitívom je to, že to máme stále vo svojich rukách a nie sme odkázaní na iných. Teraz nám môžu pomôcť Rusi, ale môžeme si to uhrať sami. Máme deň na oddych a potom prídu Česi. Hrával som tam a je to naozaj tak, že sú sebavedomejší ako my. Aj keď sa im niekedy nedarí, tak sú presvedčení o tom, že postúpia. Káder majú zložený dobre. Majú hráčov z NHL, ale aj takých, ktorí chcú dosiahnuť niečo veľké. Aj my však hráme veľmi dobre a myslím si, že minimálne na remízu máme.

Česi zažili veľký šok, keď po bezchybnej príprave odštartovali šampionát prehrami. Po obrate z 0:2 na 4:2 proti Švédom sú však opäť v hre o postup. Sú už opäť v ideálnom psychickom stave?

Tá príprava je často zradná. V roku 2012 nevyhrali naši reprezentanti v príprave tuším ani jeden zápas a potom sa v Helsinkách nakopli niekoľkými dobrými výkonmi. Česi boli teraz na tom presne opačne. V príprave vyhrali deväťkrát a zrazu prišiel šok. Majstrovstvá sú niečo úplne iné ako príprava. Tak ako som však povedal, majú dobrý tím a určite sú odhodlaní uspieť. Máme však na to, aby sme s nimi hrali vyrovnanú partiu. S výnimkou zápasu proti Švajčiarom sme nesklamali v žiadnom zápase.

Kto z našich hráčov na vás zatiaľ urobil najlepší dojem?

O Cehlárikovi a Hrivíkovi išli dobré chýry už pred šampionátom. Som rád, že to potvrdzujú. Veľmi sa mi páči Marek Hrivík. Je silný na puku, sebavedomý a na ľade sa po vydarenej sezóne baví. Z mladých ma potešil Slafkovský, s veľkým prehľadom hrá aj Kňažko. Pozícia obrancu nie je jednoduchá a nevedel som si predstaviť, že bude hrať takto spoľahlivo už v takom veku. Zvláda to však výborne, rovnako tak Nemec. Sú to pre nich veľké skúsenosti so seniorským hokejom a zapadli fantasticky. Príjemne ma prekvapil aj Kelemen a celkovo môžem povedať, že žiadny z hráčov sa na ľade nestratil. Realizačný tím teda urobil pri nominácii výbornú prácu.

Je to odkaz aj pre extraligové tímy? V domácej súťaži sa neraz boja ponúknuť väčší priestor mladým hráčom, pričom príklad Šimona Nemca v Nitre ukázal, že takýto risk môže priniesť skvelé výsledky. Mali by „košíkari“ dostávať viac možností ukázať sa v elitných útokoch a nielen vo štvrtých formáciách, kde je ich minutáž minimálna?

Rozhodne áno! Vidíme, že aj mladí hráči sa môžu presadiť aj na svetovej úrovni. U nás cítia tréneri často tlak na výsledky a vychádzajú z toho, že mladí hráči robia chyby. Tie však robia aj starší. Aj reprezentačný tréner je pod veľkým tlakom, veď sleduje ho celý národ a všetci chcú víťazstvá. Napriek tomu dal šancu mladým a urobil dobre. Chlapci naberú skúsenosti a to isté platí aj pre našu extraligu. Ak má niekto talent ako Mešár, či Nemec, tak musí dostať šancu. Obaja to dokázali a na konci sezóny už boli inými hráčmi, než na jej začiatku. Teší ma, že mladých hráčov s talentom nám vyskakuje čoraz viac. Je to zároveň povzbudenie pre ich rovesníkov.

Ako sa vám zatiaľ páčia tieto majstrovstvá sveta? Čo hovoríte na to, že prekvapenia sa už zrodili na úkor každého z favoritov?

Je to naozaj taký „šokantný“ šampionát. Prekvapení je priveľa. Pred pár rokmi sa rodili samé debakle a výkonnostná priepasť bola taká veľká, že sa špekulovalo o zúžení počtu účastníkov. Teraz to vyzerá tak, ako keby sa rok hokej nehral a tímy si prišli len tak zahrať. Všetky zápasy sú vyrovnané. Neviem či je to tým, že špička nepriniesla top hviezdy, ale pre fanúšikov je táto vyrovnanosť atraktívna. Outsideri zdolávajú top tímy a Kanada so Švédskom sa strachujú o postup. Je to teda zaujímavé.

Na záver teda jednoduchá otázka. Postúpime do štvrťfinále a máme šancu zabojovať o medailu?

Už na domácom šampionáte v Košiciach sme hrali fantasticky a zaslúžili sme si postup. Teraz máme výkony i výsledky a bolo by veľkým sklamaním, ak by to opäť nevyšlo. Tento stav neprišiel zo dňa na deň a je otázkou času, kedy príde odmena. Ja verím, že to príde už teraz. Tento rok to vidím na štvrťfinále a v roku 2022 už na medailu.