Srdcom vyradili veľké značky z Trenčína a Bratislavy. Teraz sa tešia na Košice

V základnej časti sa dlho usilovali o pozíciu v elitnej šestke. Keď sa do nej nedostali, otriasli sa z počiatočného sklamania a vydali sa na dlhšiu a tŕnistejšiu cestu. Postupom z predkola cez Trenčín a následným úspechom vo štvrťfinálovej sérii proti Slovanu však michalovskí hokejisti ukázali, že formulka „play-off je nová súťaž“, nie je iba otrepaným klišé.

Zemplínčania dokázali zdolať bratislavský Slovan vo všetkých piatich tohtosezónnych domácich zápasoch a dvakrát uspeli aj pri Dunaji. Mužstvo, ktoré zdolá obhajcu majstrovského titulu v siedmich z desiatich vzájomných dueloch si miestenku v semifinále jednoducho zaslúži.

Kvalita bola na strane súpera a tak sme museli stavať hlavne na našich silných stránkach. Mali sme skvelého brankára Škorvánka a mali sme veľkých lídrov. Nevravím, že sme odohrali so Slovanom vyrovnané partie, ale dokázali sme víťaziť. Chceli sme totiž viac ako súper,“ zdôraznil tréner Peter Kudelka.

Pikantným podtónom michalovského úspechu je fakt, že je pod ním podpísaný práve muž s belasým srdcom. Na Zemplín prišiel po tom, čo Dukle nevyšli stávky na Toma Coolena ani Romana Stantiena. Kudelka dokázal z prakticky rovnakého tímu vyťažiť oveľa viac.

Neberiem to špeciálne, aj keď pre mňa ako slovanistu to bolo špeciálne a zvláštne,“ priznal 35-ročný kormidelník, ktorý má v kádri hneď niekoľko zverencov, ktorí sú starší ako on. „Ja sa hlavne teším, že si chlapci vzali k srdcu rady trénerského štábu. To je najlepšia spätná väzba. Nejde tu o mňa, dôležitý je tím. A ten si zahrá proti Košiciam. Vyradili sme legendárny kluby Trenčín i Slovan a teraz sa tešíme na sériu proti ďalšej slávnej značke.“

O rok starší ako michalovský tréner je napríklad aj útočník Dávid Buc.

„Tréner prejavil rešpekt voči nám starším hráčom a povedal nám, že za nami bude stáť. My preto stojíme za ním. Je tam vzájomná dôvera a každý bojujeme za každého,“ zamyslel sa 36-ročný popradský odchovanec. Postup do semifinále pripísal práve kolektívnej schopnosti potiahnuť za jeden povraz. Dobrá chémia v tíme sa pritom nebuduje cez noc, ale je to výsledok dlhodobého procesu. „Aj po Trenčíne sme si posedeli, ale bolo to také karaoke bez alkoholu. Išlo hlavne o to, aby sme ešte viac utužili partiu a zabavili sa. Teraz si potrebujeme hlavne dobre oddýchnuť a pôjdeme do toho opäť ako jeden chlap.“

Michalovský úspech umocňuje fakt, že v tridsaťročnej histórii extraligy sa ešte nikdy nestalo, aby sa medzi kvarteto najlepších dostal tím umiestnený na ôsmom mieste základnej časti. Hráči Dukly prekvapili všetkých a ako Dávid Buc priznáva, možno aj sami seba.

„Keby nám to niekto povedal pred sériou, tak by sme to brali všetkými desiatimi. Sme veľmi šťastní, ale bola to naozaj náročná séria. Oba tímy hrali kvalitne a boli to dramatické zápasy s predĺženiami. Napokon sme to zlomili na našu stranu a to šťastíčko sme si možno priklonili bojovnosťou a srdcom,“ pomenoval kľúčové faktory úspechu trojnásobný majster Slovenska, ktorý získal svoj prvý titul práve v drese Slovana. Tentoraz bol mužom, ktorý strelil posledný gól série a definitívne tak spečatil osud obhajcu titulu. „Dôležité bolo, že v každom zápase sme mali výbornú defenzívu, na ktorej sme stavali. K tomu sme pridali pár gólov a vedeli sme to ubrániť. Ak chcete vyradiť Slovan, musíte ukázať veľký charakter.“

Tento atribút vyzdvihol aj kapitán a ďalší z bývalých hráčov Slovana Vladimír Mihalik. „Je to neskutočné a som veľmi hrdý na všetkých chlapcov v šatni. Ukázali sme srdce, vôľu a silnú túžbu. Aj v šiestom zápase sme urobili všetko preto, aby sme už nemuseli do Bratislavy. Tam by to už totiž bolo veľmi ťažké.“

Robustný 36-ročný obranca strávil v hlavnom meste štyri sezóny, počas ktorých pôsobili Bratislavčania v KHL. Extraligové tlaky v belasom drese nezažil, no aktuálnu atmosféru v slávnom klube dokáže precítiť veľmi dobre.

„Musí to byť pre nich veľmi ťažké. Vypadnúť s malými Michalovcami. Čo už ale? My sme veľmi chceli... Teraz trochu pooslavujeme, ale musíme si hlavne dobre oddýchnuť. V poslednom období sme toho mali veľa a už v piatok ideme do Košíc. Bude to opäť krásna séria vo výbornej atmosfére. Uvedomujeme si silu kvalitného súpera. Majú široký káder, ale my to budeme hrať opäť našim srdcom,“ prisľúbil trojnásobný majster Slovenska.

Zemplínčania sa budú aj v sérii proti Košiciam spoliehať na zodpovednú defenzívu podporovanú Stanislavom Škorvánkom. 27-ročný žilinský odchovanec chytá v reprezentačnej forme a počas štvrťfinále inkasoval z 238 striel iba 14 gólov. Svoje výkony v sérii korunoval štvrtou nulou sezóny.

„Nula vždy poteší, ale v závere som si vravel, že ak aj dostaneme gól, tak to už nepustíme. Podstatné bolo postúpiť a chlapci si to za odvedenú prácu zaslúžili. Veľmi mi pomáhali a ja im za to ďakujem,“ pousmial sa Škorvánek. Postup cez slávny klub vo vypredanej hale označil za jeden z najkrajších momentov kariéry. „Prišlo veľa ľudí a podarilo sa nám postúpiť cez Slovan. Neviem či sa už niekomu podarilo prejsť do semifinále z ôsmej priečky a my si to teda užívame. Išli sme si od zápasu k zápasu a keď sme vyhrali dvakrát doma, tak sme uverili, že sú hrateľní a môžeme postúpiť. Našou výhodou bolo, že sme hrali bez tlaku. Aj prehry sme preto vedeli rýchlo hodiť za hlavy a tešili sme sa z toho, že môžeme hrať ďalší zápas. Rovnaký prístup musíme mať aj v semifinálovej sérii proti Košiciam.“

Favorit východniarskej pasovačky o finálovú miestenku bude opäť jasný. Hráči Dukly už ale dokázali, že podceniť ich neradno.

„Nebudeme vykrikovať, že ich ideme vyradiť. Opäť pôjdeme pekne od zápasu k zápasu a vydáme zo seba všetko,“ uzavrel D. Buc.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
0
27 (11,11 %)
Strely na bránu Strely na bránu
36 (0,00 %)
36 (100,00 %)
Zákroky Zákroky
25 (92,59 %)
1/1 (100,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/2 (0,00 %)
2/2 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
0/1 (0,00 %)
27/58 (46,55 %)
Vhadzovania Vhadzovania
31/58 (53,45 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
3. tretina
+ 31,16,21,56,75,20 / - 23,87,19,39,49,73
  • 56:28
  • 3:0
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu