Srdciar Drábek odporúča inšpirovať sa libereckou akadémiou

Podobný debut v najvyššej súťaži by chcel zažiť každý hokejista. Devätnásťročný útočník Nitry Michael Drábek pri premiére medzi slovenskou elitou strelil dva góly do siete Liptovského Mikuláša pri výhre 8:2. Teraz verí v ďalšie šance v drese „corgoňov“. Premiérový seniorský hetrik si chce odložiť na zápasy proti ťažším protivníkom.

Drábek v premiére v Tipos extralige nastúpil v treťom nitrianskom útoku po boku Andreja Kollára a Filipa Bajteka. Spoluhráči mu pripravili v druhej polovici prostrednej tretiny dva gólové možnosti, ktoré premenil. Premiérové zásahy mu bude pripomínať aj tradičný puk. Podpichovanie striedačky o hetriku nevypočul.. „Andrej Kollár mi to dvakrát parádne nahral, musím sa mu poďakovať. Celý tím ma však výborne prijal, od začiatku ma všetci podporovali. Ukazuje to, že v Nitre je skutočne dobrá partia. Teším sa z možnosti, ktorú som dostal,“ povedal mladík, ktorý má za sebou zaujímavú hokejovú cestu.

S najrýchlejšou kolektívnou hrou začínal v rodnom Partizánskom, kde pôsobil do trinástich rokov. V lige starších žiakov patril medzi najproduktívnejších hokejistov. Nezastavili ho ani zdravotné problémy, ktoré ho v tom čase trápili. Cez starších žiakov Přerova sa dostal do akadémie Liberca. Šikovný útočník patril dlhodobo medzi ťahúňov libereckých mládežníckych tímov a v minulom ročníku sa dostal v najvyššej českej juniorskej súťaži nad hranicu jedného kanadského bodu na zápas. Odmenou za výkony mu boli aj prvé seniorské štarty v prvoligových Benátkach nad Jizerou, čo je farma Liberca.

Na podmienky pod Ještědom nedá dopustiť. „Je tam špičková akadémia, ktorej tréneri pripravia hráčov na mužský hokej. Herne som sa tam rozvinul. Akadémia má skvelé zázemie. Dostal som všetko, čo som potreboval - či ubytovanie, stravu, výstroj. Nemusel som sa o nič starať, len sa hokejovo rozvíjať. Mali sme dvojfázové tréningy, popritom sme tam mali veľa príležitostí na zlepšovanie sa. Streľbu som denne dlhé hodiny piloval na trenažéri,“ popisoval devätnásťročný krídelník.

V súčasnosti sa na Slovensku pripravuje systém akadémií pre hráčov v mladom veku. Cieľom je, aby išla úroveň hokeja pod Tatrami nahor. Prvú otvorili v Trenčíne, postupne budú nasledovať ďalšie. „Liberec môže byť výborná inšpirácia aj pre slovenské akadémie,“ hovorí Drábek, ktorý do prerušenia mládežníckych hokejových súťaží v Česku hral najmä juniorskú extraligu. V tejto sezóne opäť dostával aj šance v druhej najvyššej českej súťaži v Benátkach nad Jizerou.

Pred troma týždňami sa však nečakane objavil na Slovensku. Po zopár tréningoch v Nitre sa na dva týždne presunul do prvoligových Levíc. Vo dvoch dueloch v SHL strelil jeden gól a následne sa vrátil pod Zobor. „Mám rád Slovensko a chcel som po rokoch si vyskúšať aj slovenské ligové súťaže. V Nitre sa medzičasom uvoľnilo po zranení jedného z hráčov miesto, tak ma tréneri povolali. Chcem sa chytiť pevne šance, ktorú dostávam, či už v zápasoch alebo na tréningoch. Som šťastný, že som dostal šancu.“  

V posledných dvoch sezónach sa objavoval Drábek aj v nomináciách reprezentácie do 20 rokov. V decembri do poslednej chvíle bojoval o nomináciu do mužstva pre svetový šampionát, bol s tímom aj v Kanade, ale na Štedrý deň sa od trénera Róberta Petrovického dozvedel, že musí cestovať domov. Hnev necíti, na reprezentačnú šancu sa pozerá ako na cennú skúsenosť: „Ja som veľký srdciar a ako som už povedal, milujem Slovensko. Bol som šťastný, že som dostal príležitosť objaviť sa v reprezentácii, aj keď sa mi nepodarilo dostať sa na majstrovstvá sveta. Musím sa poďakovať trénerom, že mi dali šancu.“


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
8
23 (8,70 %)
Strely na bránu Strely na bránu
47 (17,02 %)
39 (82,98 %)
Zákroky Zákroky
21 (91,30 %)
0/4 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/3 (33,33 %)
2/3 (66,67 %)
Oslabenia Oslabenia
4/4 (100,00 %)
23/51 (45,10 %)
Vhadzovania Vhadzovania
28/51 (54,90 %)
Kompletný prehľad zápasu

Súvisiace články