SR20: Podkonický po turnaji vo Zvolene: Nastavil nám zrkadlo, niektorí hráči sklamali

ZVOLEN (SZĽH) - Slovenská juniorská reprezentácia má za sebou tretiu spoločnú akciu v sezóne 2021/22. Po kempe v Piešťanoch a víťazstve na Summer Challenge v nemeckom Füssene sa v uplynulom týždni predstavila na tradičnom turnaji Memoriál Pavla Zábojníka vo Zvolene.

 V konfrontáciách so seniorskými tímami najskôr podľahla neskoršiemu celkovému víťazovi Donbassu Doneck 3:6, následne nestačila na GKS Tychy 3:7. V záverečnom stretnutí si aspoň z časti napravila chuť, keď zdolali UTE Budapešť 6:1. „Sme veľmi radi, že sme zvládli posledný zápas. Prvé dve tretiny sme sa trochu trápili, ale v tretej sme hrali dobre a dali sme góly. Myslím si, že Maďari trochu kondične odišli,“ zhodnotil posledné vystúpenie na turnaji hlavný tréner Andrej Podkonický.

Následne sa obzrel späť aj za predchádzajúcimi dvoma meraniami síl. „Škoda, že v prvom zápase proti Donecku sme nezvládli lepšie tretiu tretinu, tam sme mali šancu na lepší výsledok. Viedli sme 2:0 a ešte po druhej tretine bol stav 3:3. Druhý duel s Tychami nám nevyšiel, spravili sme strašne veľa chýb a mali sme veľa nepresností v medzihre. Tak to bolo aj proti Budapešti  v prvých dvoch tretinách. Na tom musíme popracovať,“ pokračoval asistent trénera Ramsayho pri reprezentačnom áčku.

Hoci je len august, čas do vrcholu mládežníckej sezóny v podobe svetového šampionátu na prelome rokov sa neúprosne kráti. „Najbližšiu akciu máme mať až v novembri v Nórsku. Tam by sme chceli pozvať už tím, o ktorom si myslíme, že by mal mať najväčšiu šancu ísť na MS. Chceme vidieť aj chalanov z osemnástky, dať im šancu a uvidíme, ako sa s tým popasujú,“ vraví Podkonický, ktorý by rád do spomínaného novembrového zrazu ešte niečo zorganizoval. „Uvidíme, akou cestou pôjdeme. Máme strašne veľa hráčov, ktorí sú mimo Slovenska a mali by byť v nominácii. Ešte o tom podebatujeme s kolegami. Chceli by sme si vyskúšať ešte nejaké trojdňové kempy počas septembra a októbra, keď bude v extralige pauza. Trochu sa to ale bije s prvou ligou, tak uvidíme.“

Kým na víťaznom turnaji vo Füssene zvládli Slováci vzájomné merania síl s rovesníkmi, zápasy vo Zvolene s mužskými tímami nastavili širšiemu kádru jasné zrkadlo. „Ukázalo nám to, že máme problém hlavne v obrannom pásme. Musíme zosilnieť v súbojoch jeden proti jednému. Viazla nám aj presnosť prihrávky a preto sa hra stále vracala do našej tretiny,“ vymenúva niekdajší krídelník aspekty, na ktorých budú musieť mladíci popracovať. „Nehrali sme tak rýchlo, ako sme chceli a ako sme hrali na turnaji v Nemecku. Tam to bolo priamočiarejšie. Samozrejme, toto je už mužský hokej a chalani videli, že lepší hráči dokážu potrestať každú malú chybu. To sa musíme naučiť, veď na majstrovstvách budú kvalitné tímy a takéto chyby nás môžu stáť zápasy.“

Trénerský tím mal na turnaji k dispozícii 23 hráčov – 3 gólmanov a 20 korčuliarov. Každý z brankárov odchytal jeden duel, ostatní sa premiešali v štyroch päťkách. Vládla s ich výkonmi spokojnosť? „Niektorí hráči splnili to, čo sa od nich čakalo, niektorí noví ma milo prekvapili, ale z niektorých som bol sklamaný. Je však na čom stavať. Uvidíme, ako ďalej. Čo sa týka brankárov, tí zachytali veľmi dobre, až na jednu výnimku nedostali lacný gól. Máme veľmi vyrovnaných gólmanov. Záverečná nominácia bude aj na tomto poste veľmi ťažká. Šimon Latkóczy by mal byť jednotkou a ostatní sa pobijú o druhý a tretí ´flek´,“ hovorí Podkonický.

Práve Memoriál Pavla Zábojníka mal realizačnému tímu dvadsiatky poslúžiť na to, aby videl v akcii aj hráčov zo širšieho kádra. Viaceré opory mali totiž iné reprezentačné či klubové povinnosti. O tom, koľko hráčov prítomných vo Zvolene má reálnu šancu dostať sa na majstrovstvá, nechcel hlavný tréner polemizovať. „Každý má šancu a nebudem hovoriť konkrétne koľkí, ale konkurencia je veľká. Mladší hráči ukázali svoju kvalitu. Zostáva nám ešte pár mesiacov do finálnej nominácie, veľa chalanov bude hrať mužský hokej v extralige či prvej lige. Ich forma môže byť koncom roka iná ako teraz v auguste.“

Hlavnými nositeľmi kvality by však mali byť hokejisti, ktorí sa už juniorských MS zúčastnili. A čo viac, niektorí z mladíkov si zahrali aj na nedávnom seniorskom svetovom šampionáte. „Slafkovský a Nemec už boli na seniorských MS a sú nominovaní aj na olympijskú kvalifikáciu. Tí by nemali v mužstve chýbať. No aj oni musia podávať dobré výkony. Ako som povedal, každý z chalanov má šancu dostať sa na MS,“ dodal na záver Andrej Podkonický.