SR 20 dnes v Piešťanoch proti Rusku s poltuctom vynútených zmien

Zo stretnutie SR 20 s Ruskom Zo stretnutia "dvadsiatok" Slovenska a Ruska, ilustračné foto

BRATISLAVA (SZĽH) - Podujatie s podobným obsadením, aké odštartuje dnes v Piešťanoch stretnutiami výberov hokejistov do 20 rokov Česko - Red Bull Salzburg (12.30) a Rusko - Slovensko (16.00), sľubuje najvyššiu kvalitu.  Posledným do partie Turnaja piatich tímov, z hľadiska atraktivity však prvým,  je štvornásobný svetový šampión v tejto vekovej kategórii, Fínsko. Fajnšmekrov čaká na ľade Easton Arény až do štvrtka 6. apríla päť dní špičkovej konfrontácie, v rámci ktorej sa predstavia aj adepti novotvoriaceho sa mužstva Slovenska do 20 rokov. Keď ešte počas týždňa tréner Ernest Bokroš avizoval jednu zmenu, za Jakuba Lacku (klubové povinnosti v Třinci) dostal pozvánku Niki Jaško (HC Slovan), sotva mohol tušiť, že do sobotňajšieho raňajšieho  zrazu v dejisku turnaja, musí povolať ďalších päť hráčov. 

Z rôznych dôvodov, vrátane  disciplinárneho, vypadli z nominácie: Samuel Fereta (HC Slovan),  Roman Durný, Vladimír Vybíral (MHk 32 Liptovský Mikuláš),  Alex Tamáši (HC ´05 Banská Bystrica/HC 07 Detva), Erik Smolka (HK Dukla Trenčín) a Jakub Lacka (Třinec). Namiesto nich nominovali šestorku: Marko Šturma (HK ŠKP Poprad), Sebastián Šmída (Kookoo Hockey Oy, Fín.),  Adrián Nazad (P.H.K. Prešov/HC Košice), Dávid Matejovič, Mário Múčka (MMHK Nitra) a  Niki Jaško (HC Slovan).

"Mali sme len jediný deň na prípravu, išlo o oboznámenie hráčo s najzákladnejšími systémovými prvkami. Poltucet zmien je naozaj dosť, ale berieme to s pozitívne hľadiska - dáva to totiž príležitosť ukázať sa ďalším kandidátom," povedal tréner Ernest Bokroš. "Bude to veľmi náročná previerka, ide vlastne o  modelovú situáciu z majstrovstiev sveta - štyri stretnutia za päť dní, ktoré dajú zabrať každému. Zmeriame si sily s vynikajúcimi protivníkmi, po  akých neustále voláme. Podobne ako my aj ostatné tímy majú vo svojich kádroch všetko mladíkov ročníka 1998, žiadneho o rok mladšieho. Už náš dnešný duel s Ruskom sľubuje hokej ako remeň. Ako sme videli na tréningu, vo výbere kolegu Valerija Bragina, s ktorým sme sa pozdravili ako starí známi, keďže sme najdlhšie služiacimi pri reprezentačných tímoch, sú fyzicky veľmi silní hráčí, zdatní korčuliari s kvalitnou technikou, jednoducho ruská hokejová klasika! Proti takýmto súperom sa lepšie hrá pred plnšími tribúnami, napokon pri tejto skvelej konkurencii azda aj logicky očakávanými, nehovoriac o tom, že podpora hlasiviek by sa našim reprezentenatom zišla," uzavrel Ernest Bokroš, ktorý prezradil, že družstvo SR 20 začne duel proti Rusku v bránke Jánom Kožiakom.

 

Brankár U17 Ján Kožiak na turnaji EYOF. Foto eliteprospetcts.com/Jozef KaffkaBrankár SR 20 Ján Kožiak , foto eliteprospetcts.com

Turnaj piatich tímov do 20 rokov v Piešťanoch:

Nedeľa 2. apríla 2017: 12.30 Česko - Red Bull Salzburg, 16. 00 Rusko - Slovensko
Pondelok 3. apríla 2017: 14.00 Rusko - Fínsko, 17.30 Slovensko - Česko
Utorok 4. apríla 2017: 14.00 Česko - Rusko, 17.30 Red Bull Salzburg - Fínsko
Streda 5. apríla 2017: 14.00 Red Bull Salzburg - Rusko, 17.30 Fínsko - Slovensko
Štvrtok 6. apríla 2017: 14.00 Fínsko - Česko, 17.30 Slovensko - Red Bull Salzburg
 
Nominácia reprezentačného družstva SR 20 na výcvikový tábor a Turnaj 5 tímov (roč. 1998 a mladší) v Piešťanoch a v dňoch 1. - 6. apríla 2017:
Realizačný tím: tréner Ernest Bokroš, asistent z trénera Martin Hrnčár, tréner brankárov Jozef Urdák, lekár MUDr. Radoslav Hreha, maséri Ľubomír Baka (1. – 3. 4.), Marián Hluch (1. – 2.4.), Michal Hrtús (4 – 6.4.), Dušan Szalontay
 
Hráči: Peter Bjalončík, Martin Krempaský, Peter Kundrik, Andrej Leško, Filip Vašaš, Rastislav Václav, Marko Šturma  (HK ŠKP Poprad), Tomáš Hedera, Ján Kožiak, Niki Jaško, Šimon Trnavský (HC Slovan Bratislava), Viliam Čacho, Martin Božík (HK Dukla Trenčín/HK ´95 Považská Bystrica), Dávid Matejovič, Mário Múčka (MMHK Nitra), Patrik Marcinek (HKM Zvolen),  Adrián Nazad (P.H.K. Prešov/HC Košice), Kroni Musliu (BK Mladá Boleslav, ČR), David Jaša (KLH Jindřichův Hradec, ČR), Erik Rajnoha (Södertälje SK, Švéd.), Sebastián Šmída (Kookoo Hockey Oy, Fín.), 
 
Náhradníci (na telefonické zavolanie): Martin Dlapka (HC´05 Banská Bystrica), Dominik Vitek (HC Slovan Bratislava), Aurel Nauš (MHC Martin), Tomáš Tkáčik  (HK Mládež Michalovce/HC Košice), Boris Martančík (HK ŠKP Poprad), Dávid Hílek (MHKM Skalica), František Forrai (HK Spišská Nová Ves), Tomáš Ondris (HKM Zvolen), Matúš Juriga (AIK, Švéd.), Dominik Kuna (Wings HC Arlanda, Švéd.)