SR ženy 18: Víťazstvo nad Švajčiarkami vo Švédsku, tesná prehra s Francúzkami v Taliansku

VÄSBY/FONDO (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov zvíťazila v druhom zápase na Turnaji štyroch krajín vo švédskom Väsby. Zverenky Miroslava Mosnára v piatkovom popoludňajšom stretnutí zdolali Švajčiarky 3:2. Širší káder ženskej osemnástky, ktorý počas aktuálneho týždňa pôsobí na Turnaji štyroch krajín v talianskom Fonde, naopak, neuspel ani v druhom vystúpení. Tím pod vedením Nicol Lucák Čupkovej podľahol Francúzkam tesne 1:2 po samostatných nájazdoch. 

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov – Väsby (Švéd.)

Slovensko ženy 18 – Švajčiarsko ženy 18 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)
Góly:
13. Donovalová, 14. Lopušanová, 20. Lopušanová (Nogová) – 21. Mächlerová (Büchiová), 59. Weyová. 
Vylúčené: 5:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 21:26, 71 divákov

Zostava SR ženy 18: Debnárová – Krákorová, S. Halušková, Nogová, Eibenová, Mateičková, Belková – Lopušanová, Dobiašová, Tóthová – Blichová, Beňáková, Donovalová – Taricsová, Jancsóová, Lacková – Lačná, Paulínyová, Tomaštíková. Tréner: M. Mosnár.

Slovenské reprezentantky odpovedali na včerajšiu prehru so Švédkami vynikajúcou prvou tretinou proti Švajčiarkam. V úvodných dvadsiatich minútach vyprodukovali až štrnásť streleckých pokusov, z ktorých tri skončili v sieti. V 13. minúte otvorila skóre duelu Emma Donovalová a do prestávky dvakrát presne namierila Nela Lopušanová. Druhé dejstvo patrilo súperkám. Švajčiarky už po 48 sekundách znížili na rozdiel dvoch gólov zásluhou Büchiovej a následne si zahrali tri presilovky. Napriek výraznej streleckej prevahe však nedokázali prekonať Líviu Debnárovú. Slovenská brankárka inkasovala druhý gól až v záverečnej tretine v 59. minúte od Weyovej, ale 24 úspešnými zákrokmi pomohla tímu k triumfu 3:2. Slovenky odohrajú posledný zápas na turnaji v sobotu o 14.00 h proti Nemkám. 

Hlas po zápase:

Miroslav Mosnár, hlavný tréner SR ženy 18: "Mali sme výborný vstup do zápasu. Po prvej tretine sme viedli 3:0, ale potom sa dievčatá trošku uspokojili. Na začiatku prostredného dejstva sme rýchlo inkasovali a celú tretinu sme sa trápili. Pred poslednými dvadsiatimi minútami sme si povedali, že musíme zjednodušiť hru a hrať účelne. Darilo sa nám to s výnimkou úplného záveru, keď sme dostali gól na 3:2. Žiaľ, puk sa odrazil od korčule našej hráčky do siete. Napriek tomu sme duel doviedli do úspešného konca a dievčatá musím pochváliť za bojovnosť. V závere včerajšieho zápasu so Švédkami bol na hráčkach badateľný smútok, ale dnes od rána boli správne motivované, čo sa prejavilo aj na dobrom začiatku zápasu. Pred záverečným duelom je pre nás naďalej prvoradým cieľom lepšie spoznávať hráčky, ale, samozrejme, chceme opäť zvíťaziť, aby sme dievčatám vštiepili víťaznú mentalitu.“

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov – Fondo (Tal.)

Francúzsko ženy 18 - SR ženy 18 „B“ 2:1 sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
12. Delacoteová (Bontempsová), rozhodujúci samostatný nájazd Piazzonová – 8. Tomasová.
Vylúčené: 5:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 50:17, 51 divákov.

Zostava SR ženy 18 „B“: Sumegová – Čellárová, Šatková, Konrádová, Macková, Krištofíková, Pitková, Mandelíková – Feníková, Juríková, Hirjaková, Miškovičová, Cvejnová, Micháliková, Mihalíková, Hanzoková, Ševčíková, Karkošková, Tomasová. Trénerka: N. Lucák Čupková.

Hráčky zo širšieho kádra reprezentačnej osemnástky získali prvý bod na Turnaji štyroch krajín v Taliansku. V piatkovom zápase proti Francúzkam sa ujali vedenia už v 8. minúte vďaka Alexandre Tomasovej, ale krátko potom vyrovnala Mona Delacoteová. Súperky strelecky jasne dominovali. Počas riadneho hracieho času a predĺženia vyslali na slovenskú brankárku Marianu Sumegovú až 50 pukov, ale tá neinkasovala ďalší gól z hry. Prekonala ju až Clara Piazzonová, ktorá bola jedinou úspešnou zakončovateľkou v piatich sériách nájazdov. Záverečný zápas na podujatí odohrajú slovenské dievčatá v sobotu o 13.15 h proti domácim Taliankam.

Hlas po zápase:

Nicol Lucák Čupková, hlavná trénerka SR ženy 18 "B": "Mali sme výborný vstup do zápasu, keď sme už v 8. minúte po rýchlom protiútoku skórovali. Po spornom momente sme však zakrátko inkasovali vyrovnávajúci gól. Aj napriek streleckej prevahe našich súperiek sme sa viackrát dokázali dostať do vyloženej šance, žiaľ, bez gólového zakončenia. Hneď v prvom striedaní predĺženia mohla o našom víťazstve rozhodnúť Lenka Karkošková, ale vyloženú šancu nepremenila. Zápas sa preto rozhodol až v nájazdoch, kde sa aj napriek výborne chýtajúcej len 14-ročnej brankárke Sumegovej, ktorá nás držala po celý zápas, šťastie usmialo na Francúzky. Napriek prehre chcem dievčatám poďakovať za dnešný bojovný a obetavý výkon."