SR ženy 18: Suverénna víťazná rozlúčka s Väsby, Slovenky nastrieľali Nemkám päť gólov

VÄSBY/FONDO (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov zvíťazila v záverečnom vystúpení na Turnaji štyroch krajín vo švédskom Väsby. Tím pod vedením hlavného trénera Miroslava Mosnára zdolal v poslednom zápase nemecké rovesníčky jasne 5:1 a obsadil konečné druhé miesto. 

V sobotu bol v akcii aj B-tím zložený z hráčok širšieho kádra osemnástky a mladších dievčat zo šestnástky, ktorý sa ani do tretice nedočkal triumfu. V poslednom dueli na Turnaji štyroch krajín v Taliansku podľahol domácim hokejistkám tesne 0:1 a so ziskom jedného bodu skončil na konečnej štvrtej pozícii. 

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov – Väsby (Švéd.):

Nemecko ženy 18 – Slovensko ženy 18 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Góly:
40. Gottfriedová (Kindlová) – 2. Jancsóová (Donovalová), 13. Lopušanová (Krákorová), 32. Jancsóová (Lopušanová), 42. Donovalová (Blichová), 44. Lopušanová.
Vylúčené: 7:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 21:39, 55 divákov

Zostava SR ženy 18: Kubaniová – Krákorová, S. Halušková, Nogová, Eibenová, Mateičková, Belková – Lopušanová, Dobiašová, Tóthová – Blichová, Jancsóová, Donovalová – Taricsová, Paulínyová, Lacková – Lačná, Beňáková, Tomaštíková. Tréner: M. Mosnár.

Mladé Slovenky otvorili skóre stretnutia už po 61 sekundách, keď sa presadila Laura Jancsóová, a súperky aktívnou hrou vo zvyšku tretiny nútili k faulom. Nemecké hráčky nazbierali v úvodnom dejstve až dvanásť trestných minút, z čoho vyplynul druhý slovenský gól. V 13. minúte využila presilovku Nela Lopušanová. Útočníčka slovenského tímu mala prsty aj v ďalšom presnom zásahu, keď v 32. minúte prihrávala na druhý gól v zápase Jancsóovej. Nemky v závere druhej tretiny stihli skorigovať nepriaznivý stav. Štyridsaťtri sekúnd pred prestávkou znížila Lilianne Gottfriedová, ale začiatok tretej dvadsaťminútovky patril Slovenkám. V krátkom slede za sebou skórovali Emma Donovalová a Nela Lopušanová. Nemecké hráčky sa mohli vrátiť do zápasu po troch slovenských vylúčeniach v rade, no už nedokázali zmierniť prehru. 

Hlas po zápase: 

Miroslav Mosnár, tréner SR ženy 18: "Zápas sme začali dobrým pohybom a vydarenou prvou tretinou, v ktorej sme strelili dva góly. Dievčatá mali radosť z hry a naša prevaha pokračovala aj v druhej tretine. Podarilo sa nám zvýšiť na 3:0 a tesne pred prestávkou sme zavreli súperky v pásme. Paradoxne, ušli nám dve hráčky do protiútoku a Nemky znížili. Podstatné však bolo, že sme si postrážili úvod záverečnej dvadsaťminútovky. Pridali sme ďalšie dva góly a zvyšok zápasu sme už viac-menej dohrávali."

Konečná tabuľka turnaja
1. Švédsko 3 3 0 0 0 18:2 9
2. SLOVENSKO 3 2 0 0 1 8:11 6
3. Švajčiarsko 3 1 0 0 2 6:6 3
4. Nemecko 3 0 0 0 3 1:14 0

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov – Fondo (Tal.):

Taliansko ženy 18 - SR ženy 18 „B“ 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól:
55. Cereghiniová (Trombettová). 
Vylúčené: 3:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 52:12, 84 divákov.

Zostava SR ženy 18 „B“: Sumegová – Macková, Pitková, Mandelíková, Krištofíková, Šatková, Konrádová, Čellárová – Juríková, Karkošková, Miškovičová – Hirjaková, Feníková, Mihalíková – Tomasová, Ševčíková, Cvejnová – Micháliková, Hanzoková. Trénerka: N. Lucák Čupková.

"Béčkový" výber ženskej osemnástky, v ktorom figurovali aj mnohé hráčky spadajúce o vekovú kategóriu nižšie, nezvíťazil ani v treťom zápase na Turnaji štyroch krajín v talianskej obci Fondo. V záverečnom dueli podľahol domácim reprezentantkám najtesnejším rozdielom 0:1 a obsadil posledné štvrté miesto. Talianky počas celého stretnutia strelecky dominovali (52:12), ale v slovenskej bránke podala opäť vynikajúci výkon iba 14-ročná Mariana Sumegová. Jediný gól inkasovala až v 55. minúte, keď vylúčenie Alexandry Tomasovej využila Emma Cereghiniová. 

Hlas po zápase:

Nicol Lucák Čupková, trénerka SR ženy 18 "B": "Dnes sme sa stretli s nezdolaným domácim tímom. Napriek streleckej dominancii súperiek dievčatá plnili taktické pokyny a svojou bojovnosťou aj opäť skvelým výkonom brankárky Sumegovej dokázali zápas zdramatizovať až do konca. Stretnutie v prospech Talianok rozhodol až gól v našom oslabení. Turnaj sme absolvovali s vekovo najmladším výberom, ktorý sa od zápasu k zápasu zlepšoval a ukázal svoj potenciál do ďalších rokov. Dievčatá nabrali nové skúsenosti, ktoré im pomôžu v ďalšom hokejovom raste."

Konečná tabuľka turnaja
1. Taliansko 3 3 0 0 0 7:2 9
2. Maďarsko 3 1 1 0 1 9:4 5
3. Francúzsko 3 0 1 1 1 3:6 3
4. SLOVENSKO 3 0 0 1 2 1:8 1