SR „18“ zdolala Švajčiarsko, na Turnaji Vlada Dzurillu skončila prvá

PIEŠŤANY (SZĽH) – Národný tím do osemnásť rokov si z Turnaja Vlada Dzurillu v Piešťanoch odnáša prvé miesto. Rozhodol o tom posledný zápas turnaja, v ktorom zverenci Viliama Čacha dokázali zdolať Švajčiarsko v pomere 3:1 a ziskom troch bodov sa dostali na čelo tabuľky pred Bielorusko. 

Hneď v prvej minúte zápasu mali Slováci dve veľké gólové príležitosti. Najprv puk pomedzi Henauerove betóny nepretlačil Nauš a hneď vzápätí do švajčiarskeho brankára namieril aj Kupka. Hoci prvá minúta priniesla hneď rad vážnejších gólových príležitostí, zvyšok treitny priniesol skôr opatrný hokej. Najväčšiu šancu si v ďalšom priebehu vypracoval hosťujúci Schläpfer, no pri dorážke do poloodrkytej bránky mu sťažil situáciu vracajúci sa Mudrák.

Prvý gól stretnutia tak padol v 27. minúte. Sekundu po návrate vylúčeného Gajdoša Rubanik od modrej čiary ľahkým pukom za pomoci clony prekonal Kozela a poslal Švajčiarsko do vedenia. To mohli Helvéti zveľadiť o minútu neskôr, keď pri ďalšej presilovke už po dorážke Lindemanna dvíhali ruky nad hlavu. Na opačnej strane zas bol blízko vyrovnania Valigura, ale dorážka Hlaváča šla vedľa.

Vykúpenie v podobe vyrovnania tak prišlo až pri hre piatich proti piatim, keď Mrázik z kruhu prekonal Patenaudea, ktorý zaujal miesto vo švajčiarskej bránke v polke zápasu. Švajčiari si ale mohli ešte do prestávky vziať vedenie späť. Pri vlastnom oslabení vybojoval puk Canova, no osamotenému Bardhovi pred slovenskou bránkou poslal puk na dlhú hokejku, ktorý kým spracoval, tak Kozel už zaujal miesto na druhej žrdi.

V úvode tretej tretiny dostali Švajčiari výhodu presilovej hry, v ktorej sa aj tešili z gólu, keď Schwenningerovu prihrávku usmernil za Kozela Knak, no hlavní rozhodcovia aj po porade s kolegom pri videu gól neuznali, keďže ho Knak dosiahol nohou. Stav tak ostal vyrovnaný a to aj po ďalšej veľkej šanci Švajčiarov z 45. minúty, keď ani na dvakrát puk za Kozela nepretlačil Schwenninger.

Slováci po rozpačitom vstupe do tretej tretiny prebrali iniciatívu až v jej druhej polovici. Po sérii dobrých striedaní sa napokon aj dočkali gólu, keď necelé štyri minúty pred koncom riadnej hracej doby Chroamik z ostrého uhla prekonal Patenaudea – 2:1. Švajčiari v snahe vyrovnať síce hneď svojho súpera zatlačili, no až na šancu Stoffela, ktorú zlikvidoval Kozel lapačkou, si vážnejšiu šancu nevytvorili. Naopak, 37 sekúnd pred koncom Sojka po kvalitnom napádaní aj s dávkou šťastia poslal puk do opustenej švajčiarskej bránky, čím spečatil slovenský triumf.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Paradoxne, tento zápas sme neodohrali až tak dobre ako predchádzajúce zápasy. Vyhralo sa však, čo sa vždy počíta. Avšak už v prvej tretine sme si nevedeli vypracovať ofenzívny tlak, nemali sme ani toľko streleckých príležitostí, možno s výnimkou prvých troch či štyroch minút. Súper nás dobre napádal, získaval puky, a vedel nám neraz aj v našej obrane narobiť veľké problémy.“

Reprezentácia do 18 rokov po víťazstve na XIII. ročníku Turnaja Vlada DzurilluReprezentácia do 18 rokov po víťazstve na XIII. ročníku Turnaja Vlada Dzurillu

Slovensko „18“ – Švajčiarsko „18“ 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly: 33. Michal Mrázik – 57. M. Chromiak (J. Haščák ml., Lavička), 60. D. Sojka – 27. Rubanik (Schläpfer).
Vylúčenia na 2 min.: 4:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 24:29 (10:9, 7:9, 7:11). Najlepší hráči zápasu: Patrik Kozel – Simon Knak. Rozhodcovia: Fridrich, P. Stano – J. Tvrdoň, Gegáň. 240 divákov.

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Kozel – A. Golian, Mudrák, F. Gajdoš, Lavička, M. Hlaváč, Beňo, Párička, S. Hudák – Kupka, D. Sojka, T. Nauš – M. Chromiak, J. Haščák ml., Samuel Krajč – Michal Mrázik, Jellúš, A. Valigura – O. Lukáčik, J. Eliaš, Lukačka.
Švajčiarsko: Henauer (33. Patenaude) – Delémont, Baragano, Pezzullo, Ugazzi, Guggenheim, Villa, Rubanik, Duffey – Schwenninger, Burkhalter, Knak – Stoffel, Lindemann, Canova – Zürcher, Schläpfer, Jobin – Dähler, Bardh, Fuss.


Tabuľka

Vlado Dzurilla Tournament Z B
1 Slovakia U18 Slovakia U18 3 6
2 Belarus U18 Belarus U18 3 5
3 Germany U18 Germany U18 3 4
4 Switzerland U18 Switzerland U18 3 3