Po góle v oslabení a z presilovky víťazná bodka SR 18 v Zuchwile

Zo súboja slovenských a nemeckých mladíkov, foto Jakub HomoľaZo súboja slovenských a nemeckých mladíkov, foto Jakub Homoľa

ZUCHWIL (SZĽH, fm) - Slovenská  hokejová reprezentácia do 18 rokov pondelňajším  víťazstvom 2:1 nad rovesníkmi z Nemecka zakončila učinkovanie na Turnaji piatich krajín vo švajčiarskom Zuchwile.  Trojbodový úspech zverencov trénera Antona Bartánusa je o to cennejší, že naši mladí reprezentanti odohrali v priebehu štyroch dní štyri stretnutia a celkove sedem za ostatných 14 dní.  Na konečné umiestnenie, prinajlepšom však štvrté miesto, si musia naši počkať, nakoľko Nemci nastúpia ešte v utorok proti Fínom a v prípade trojbodového víťazstva by sa posunuli pred tím SR 16.

Turnaj piatich krajín hokejistov do 18 rokov v Zuchwile - pondelok: 

Slovensko "18 - Nemecko "18" 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Mladým Slovákom vyšiel dokonale úvod.  Na začiatku 4. minúty síce  išiel na trestnú lavicu  obranca Bodák, ale ešte v tej istej minúte otvoril skóre kapitán Valent, keď skóroval pri našom oslabení! Gól vniesol sebavedomie na naše hokejky, ale v prvej dvadsaťminútovke Nemci veľmi usilovali o vyrovnanie. Brankár Húska však potvrdzoval, podobne ako v nedeľu proti Švajčiarom dobrú formu. Druhá tretina bola jasne v réžii zverencov trénera Antona Bartánusa (strely na bránku 10:4), no chýbala gólová poistka. O tú sa postaral Struška v 46. minúte pri presilovke za faul brankára Lálu. Rovnako ako pri prvom góle aj tentoraz išlo o podrazenie... V 59. minúte vylúčili rozhodcovia Tršku za nedovolené bránenie, čo súper rýchlo využil na zníženie, keď pri hre bez brankára hral presilovku o dvoch hráčov, od 59.18 odvolal zamieril gólman Lála znovu na striedačku. Napriek tejto komplikácii si Slováci víťazstvo už nedali vziať.

Góly: 4. Valent (Murín), 46. Struška (M. Roman, Trška). Vylúčení 6:6 na 2 min, presilovky 1:1, oslabenia: 1:0, strely na bránku 25:24. Rozhodovali: Hebeisen, Urban - Dreyfus, Obgewesser (všetci Švaj.), 82 divákov.

Zostava SR 18: Húska - Vadovič, Hatala, Kolesár, Pokorný, Roman, Trška, Thémar, Bodák -  Sadecký, Sloboda, Lešťan - Horváth, Murín, Valent - Oško, Andrisík Struška - Pataky, Žiak, Pätoprstý

Anton Bartánus (tréner SR 18): "Záverečný zápas, štvrtý za štyri dni, bol po ťažkom dueli so Švajčiarmi, fyzicky veľmi náročný. Zvládli sme ho však mentálne, boli sme po celé stretnutie lepším kolektívom, ktorý diktoval tempo hry a vývoj na ľade. Škoda len, že sme nevyužili viacero veľmi dobrých šancí na strelenie ďalších gólov, najmä v druhej tretine. Naši zverenci potvrdili stúpajúcu výkonnosť, rovnako ako v nedeľu aj dnes bol brankár Húska spoľahlivým článkom tímu. Situáciu sme si v závere skomplikovali. Pri dvojnásobnej presilovke Nemcov, keď pri vylúčení Tršku hral súper aj bez brankára Lálu, mimochodom syna bývalého kanoniera čs. reprezentácie Jiřího Lálu, tečovaný puk skončil v našej bránke. Všetko zlé býva na niečo dobré, v takýchto situáciach, ktoré bývajú vypäté až hraničné, mladí hráči rastú,  naberajú skúsenosti, zoceľujú sa psychicky."

Nominácia SR 18 na turnaj do Zuchwilu (25.-30.12.2014)

Hráči: Martin Andrisík, Martin Bodák, Vladimír Cibulka, Július Danko, Andrej Hatala, Peter Horváth, Adam Húska, Patrik Kolesár, Filip Lešťan, Patrik Oško, Oliver Pataky, Matej Pokorný, Boris Sádecký, Marek Sloboda, Miroslav Struška, Dominik Trška, Andrej Vadovič, Peter Valent, Lukáš Žiak (všetci Projekt SR 18), Matej Murín, Michal Roman (obaja HC Třinec/ČR), Denis Pätoprstý (BK Mladá Boleslav/ČR).

Realizačný tím: Anton Bartánus (tréner), Ivan Feneš (asistent trénera a manažér), František Kučera (tréner brankárov), Juraj Moravčík (kondičný tréner), Jozef Guzlej, Peter Ondrejka (maséri), MUDr. Štefan Krnáč (lekár).