V Zuchwile si tím SR 18 v dueli Fínmi zaslúžil viac než bod

Súboj slovenských a fínskych mladíkov na MS, foto IIHF/Mattew ManorSúboj slovenských a fínskych mladíkov na MS, ilustračné foto

ZUCHWIL (SZĽH, fm) - Slovenská  hokejová reprezentácia do 18 rokov odohrala  v nedeľu svoj tretí zápas na Turnaji piatich krajín vo švajčiarskom Zuchwile a konečne aj so ziskom bodu, keď s rovesníkmi Fínska prehrala po predĺžení  2:3. Mali k bodom bližšie ako súper, ale ten lepšie zvládol predĺženie. Slovenská "osemnástka" odohrá v pondelok od 18.00 svoj posledný zápas turnaja s Nemeckom, ktoré má pred sebou ešte tri vystúpenia v Zuchwile.

Turnaj piatich krajín hokejistov do 18 rokov v Zuchwile - nedeľa: 

Fínsko"18" - Slovensko "18 2:3 (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0) 

Zverenci Antona Bartánusa sa favorizovaných Fínov nezľakli a hoci strelecky aktívnejší boli severania, bolo to mladí Slováci, ktorí  dva razy viedli. Už v 3. minúte otvoril skóre stretnutia  center tretej formácie Andrisík po aistencii Strušku. Súperovi sa podarilo vyrovnať v 6. minúte, keď Húsku prekonal stredný útočník prvej pätorky Fínov Tavernier. Na rozdiel od  predchádzajúcich zápasov hrali naši oveľa zodpovednejšie, disciplinovanejšie, vyhýbali sa zbytočným faulom. V polovici stretnutia využili dvojnásobnú presilovku, keď vedenie na stranu slovenského tímu zabezpečil obranca Vadovič.  Bolo však nepríjemný paradoxom, že Fínom sa podarilo vyrovnať v 33. minúte vo vlastnom oslabení. Stalo sa tak na sekundu presne po polhodine čistej hry od prvého gólu Slovákov...  Kvalitné stretnutie vyvrcholilo v predĺžení, keď o rozhodujúci gól sa postaral  v 63. min. Tammerla.

Anton Bartánus (tréner SR 18): "Máme síce len bod, ale viac než zaslúžený. Siahali sme reálne aj po troch bodoch, no podstatný je dojem z predvedeného výkonu. Hral sa totiž obojstranne svižný, dynamický hokej plný nasadenie i kvalitných individuálnych výkonov. Navyše pridali k tomu aj osobnú hernú disciplínu, boli menej vylučovaní. Pre nás trénerov je potešiteľná fyzická pripravenosť družstva, veď v rámci trinástich dní odohralo šesť stretnutí - doma tri prvoligové s mužmi a teraz v Zuchwile v za necelých 72 hodín  ďalšie tri. A pritom dnes v najlepšom zápase doterajšieho priebehu turnaja nebolo badať na našich reprezentantoch známky únavy, nešetrili pohybom, odhodlane sa púšťali po celý duel do  fyzických stretov s odpočinutejším súperom, ktorý hral len svoj druhý zápas. Dôležité v stretnutí s Fínskom, že brankár Adam Húska sa dnes priblížil v úspešnosti zásahov k jeho štandardu vyše 91 percent. S priemermi 85 percent  z predchádzajúcich dvoch zápasov sa na víťazstvo na tejto úrovni medzinárodnej konfrontácie nedá pomýšľať. V dobrom  svetle sa ukazujú vo Švajčiarsku mladí Nemci, ktorý v premiére zdolali domácich 4:3 po predĺžení a hrajú kvalitný zápas s Českom."

Góly:  6. Tavernier (Tammela, Juolevi),  33. Ruotsalainen (Björqvist), 63. Tammela (Nättinen) -  3. Andrisík (Struška),  30. Vadovič (Hatala, Sloboda) 

Vylúčení: 8:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Boverio, Durussel  - Dittli (všetci Švaj.),  Kroták (SR), 131 divákov

Zostava SR 18: Húsa) - Vadovič, Hatala, Kolesár, Pokorný, Roman, Trška, Thémar, Bodák -  Sadecký, Sloboda, Lešťan - Horváth, Murín, Valent - Oško, Andrisík Struška - Pataky, Žiak, Pätoprstý

Nominácia SR 18 na turnaj do Zuchwilu (25.-30.12.2014)

Hráči: Martin Andrisík, Martin Bodák, Vladimír Cibulka, Július Danko, Andrej Hatala, Peter Horváth, Adam Húska, Patrik Kolesár, Filip Lešťan, Patrik Oško, Oliver Pataky, Matej Pokorný, Boris Sádecký, Marek Sloboda, Miroslav Struška, Dominik Trška, Andrej Vadovič, Peter Valent, Lukáš Žiak (všetci Projekt SR 18), Matej Murín, Michal Roman (obaja HC Třinec/ČR), Denis Pätoprstý (BK Mladá Boleslav/ČR).

Realizačný tím: Anton Bartánus (tréner), Ivan Feneš (asistent trénera a manažér), František Kučera (tréner brankárov), Juraj Moravčík (kondičný tréner), Jozef Guzlej, Peter Ondrejka (maséri), MUDr. Štefan Krnáč (lekár).

Záverečný program Slovenska na Turnaji 5 krajín

Pondelok 29. decembra: SLOVENSKO - Nemecko (15.00):