SR 18: Možno nám uškodil prvý zápas, hodnotí po turnaji tréner Sýkora

PIEŠŤANY (SZĽH) – Dobrý začiatok, horší koniec. Reprezentácia do osemnásť rokov počas svojej novembrovej asociačnej prestávky nenadviazala na výsledkovo vydarené medzištátne akcie zo začiatku sezóny. Výber vedený trénerom Romanom Sýkorom ukončil domáci Turnaj štyroch krajín v Piešťanoch s bilanciou jedného víťazstva a dvoch prehier, čo v celkovom zúčtovaní znamenalo tretie miesto za ich premožiteľmi z Bieloruska a Nemecka.

Urazili šťastenu

Pritom samotný turnaj začali Slováci ideálne. V otváracom dueli celého turnaja zdolali Dánsko presvedčivo 5:1, no po tomto zápase akoby osemnástke zvlhol strelecký prach. Vo zvyšných 120 minútach totiž strelila len jeden-jediný gól, pričom v poslednom zápase proti Bielorusku, ktoré turnaj ovládlo bez straty bodu, vyšla strelecky naprázdno.
 
„Možno práve úvodný zápas nám trochu uškodil,“ zamyslel sa v poturnajovom hodnotení hlavný tréner Roman Sýkora. „Do druhého zápasu sme nastúpili trochu nekoncentrovane a práve v prvej tretine druhého zápasu proti Nemecku sme akoby urazili šťastenu. Náš pohyb nebol vôbec taký, ako sme si predstavovali a pripadalo mi to, ako by sme súpera trošku podcenili. Nemci dali pomerne šťastný gól a hoci sme od druhej tretiny zlepšili výkon, prišlo mi to, akoby sa šťastie od nás odklonilo. A v podobnom duchu sa niesol aj tretí zápas proti Bielorusku,“ pokračoval Sýkora.

Roman Sýkora. Foto: Jakub Homoľa

Roman Sýkora. Foto: Jakub Homoľa

Konečné tretie miesto v konkurencii Dánska, Bieloruska a Nemecka sa môže hokejovej verejnosti javiť ako sklamanie, osobitne po striebornom úspechu na prestížnom letnom Hlinka Gretzky Cupe. Na druhej strane, oproti augustovému vystúpeniu spravili tréneri v zostave množstvo zmien a z kádra na Hlinka Gretzky Cupe sa tentoraz v Piešťanoch predstavilo len sedem hráčov – brankár Jurčák, obrancovia Krakovský, Nátny, Nahalka a útočníci Molnár, Kopecký a Šotek.

„Nestavali sme si vzdušné zámky, že ideme deklasovať konkurenciu a poľahky vyhrať turnaj. Samozrejme, každý jeden zápas sme sa snažili ‚odmakať‘ a ísť za víťazstvom. Bohužiaľ, turnaj nám ukázal realitu aj v tom, že niektorí naši hráči na medzinárodnej scéne nedosahujú takú kvalitu, akú sme si predstavovali. Na druhej strane, tiež treba povedať, že Nemci a Bielorusi odohrali veľmi dobrý turnaj, a zaslúžene skončili pred nami,“ zhodnotil Sýkora.

Gro kádra z turnaja v Piešťanoch tvorili hráči pôsobiaci v projekte centralizovanej prípravy reprezentácie do osemnásť rokov. Tento projekt pochopiteľne pokračuje ďalej, pričom už v piatok má projektové družstvo naplánové zápas Extraligy juniorov proti Popradu. „Hráči dostali teraz na pár dní voľno. Znovu sa zídu v Piešťanoch v utorok poobede, keď začnú ďalší blok prípravy v projekte. Naň následne budú nadväzovať dve medzištátne previerky v decembri – turnaje v Nórsku a vo Švajčiarsku,“ priblížil Sýkora najbližší program družstva.

Roman Sýkora. Foto: Jakub Homoľa

Roman Sýkora. Foto: Jakub Homoľa

Premiéra na lavičke osemnástky

Pre 43-ročného trénera bol turnaj v Piešťanoch premiérou na lavičke reprezentácie do osemnásť rokov na medzinárodnej úrovne. Sýkora totiž dočasne prebral taktovku osemnástky po Ivanovi Fenešovi, ktorý bol pred pár týždňami vymenovaný za nového hlavného trénera reprezentácie do dvadsať rokov smerom k blížiacim sa majstrovstvám sveta juniorov. A keďže dvadsiatka v rovnakom čase mala taktiež medzištátnu akciu, Feneš spolu s asistentom Tiborom Tartaľom, ktorého si vzal so sebou na lavičku dvadsiatky, prirodzene nemohli byť prítomní v Piešťanoch.

Ivan Feneš sa však aktívne zaujímal o dianie v reprezentácii do osemnásť rokov. Sýkora dokonca uviedol, že Feneš v rámci svojich časových možností popri povinnostiam pri kormidle dvadsiatky na turnaji v Nórsku, sledoval aj zápasy reprezentácie do osemnásť rokov v Piešťanoch. „Komunikovali sme spolu, aj dnes (v sobotu – pozn. aut.) pred zápasom. Určite si spolu preberieme celý turnaj, pričom spolu s asistentmi dáme Ivanovi Fenešovi a Tiborovi Tartaľovi feedback hneď v priebehu nasledujúceho týždňa.“

Posun Sýkoru k osemnástke však súčasne vynútil určité korekcie aj pri reprezentácii do 17 rokov, v ktorej je Sýkora hlavným trénerom. Počas novembrového asociačného termínu si pri sedemnástke kompetencie podelili Sýkoroví asistenti Rastislav Paľov a Marcel Šimurda. Reprezentácie od sedemnástky po dvadsiatku si tak v uplynulých dňoch vyskúšali režim, v ktorom s najväčšou pravdepodobnosťou pôjdu aj počas decembrovej medzištátnej prestávky.

„Zatiaľ je predstava taká, že spolu s Borisom Žabkom, Peťom Kosom a Jožkom Stümpelom potiahneme za trénerov, ktorí budú pri dvadsiatke, obe decembrové akcie. Naopak pri sedemnástke budú Rasťo Paľov s Marcelom Šimurdom, pričom by sme k nim chceli zapracovať ďalšieho trénera,“ vysvetlil Sýkora.

Reprezentácia do 18 rokov po poslednom zápase Turnaja štyroch krajín v Piešťanoch. Foto: Jakub Homoľa

Reprezentácia do 18 rokov po poslednom zápase Turnaja štyroch krajín v Piešťanoch. Foto: Jakub Homoľa

V decembri dve akcie, kvalitná previerka čaká aj na sedemnástku

Ako už bolo naznačené, osemnástku čakajú v decembri dve medzištátne previerky. Najprv sa od 17. do 19. decembra predstaví v nórskom Gjoviku v konkurencii domáceho družstva, Dánska a Maďarska a vzápätí po vianočných sviatkoch od 26. do 30. decembra ich čaká tradičný Turnaj piatich krajín vo švajčiarskom Zuchwile proti výberom Švajčiarska, Nemecka, Česka a Fínska. 

Obe tieto akcie môžu reprezentačným trénerom poskytnúť priestor na vyskúšanie širšieho portfólia hráčov, keďže sa očakáva, že viacerí hráči z reprezentácie do osemnásť rokov budú v druhej polovici decembra bojovať o miesto v dvadsiatke na majstrovstvá sveta v Edmontone a Red Deere. Súčasne od 16. do 18. decembra sa predstaví na zatiaľ neurčenom mieste na Slovensku v mimoriadne silnej konkurencii Švajčiarska, Ruska a tímu centralizovanej prípravy reprezentácie Spojených štátov aj reprezentácia do 17 rokov, do ktorej vekovo spadajú aj viacerí v súčasnosti už zapracovaní hráči pôsobiaci v projekte osemnástky.

„So všetkými reprezentačnými trénermi si v najbližšom čase sadneme a vyhodnotíme turnaje, ktoré sa tento týždeň uskutočnili. V nadväznosti na to budeme rozmýšľať už smerom k decembrovým akciám. Priority sú však jasne dané – na prvom mieste je dvadsiatka, ktorú čakajú majstrovstvá sveta, pričom o miesto určite zabojujú aj niektorí hráči z reprezentácie do osemnásť rokov. Pokiaľ ide o sedemnástku, samozrejme, vnímame kvalitu domáceho turnaja a rozhodne ho neberieme na ľahkú váhu. To, ako bude vyzerať stratégia a posúvanie hráčov medzi jednotlivými reprezentačnými družstvami však bude záležať od vzájomnej dohody trénerov v týchto vekových kategóriách,“ uzavrel Sýkora.