SR 17: V poslednom zápase sezóny tesná prehra s Čechmi

HODONÍN (SZĽH) – Reprezentačné družstvo do sedemnásť rokov uzavrelo sezónu 2021/2022 prehrou v Hodoníne s českými rovesníkmi v pomere 2:3 po samostatných nájazdoch. Zverenci trénera Rastislava Paľova v kvalitnom zápase otvorili skóre ako prví, no Česi dvomi zlepenými gólmi dokázali zvrátiť stav. Ten síce sedemnástka ešte vyrovnala, no v nájazdoch boli úspešnejší domáci Česi.

Vstup do zápasu mala sedemnástka výborný. Ubehlo len niečo vyše sto sekúnd, keď Jobek presnou strelou nedal Černému v českej bránke šancu. Od polky tretiny už začali postupne prebrať iniciatívu Česi, k čomu im dopomohli aj dve vylúčenia na slovenskej strane. Irsák v slovenskej bránke si však so všetkými príležitosťami Čechov poradil.

V druhej časti hry sa Česi postarali o dokonalý zvrat. V 28. minúte najprv Šprynar bekhendovou strelou vyrovnal, vzápätí bezprostredne po vhadzovaní v stredovom kruhu ušiel slovenskej obrane Adámek, ktorého zozadu nedovolene zastavil Barcík a Šprynar deväť sekúnd po prvom góle skóroval z nariadeného trestného strieľania znovu – 2:1. Sedemnástka pritom mala v druhej tretine streleckú aj hernú prevahu, gól sa jej však streliť nepodarilo. Najmä strely Čajkoviča a Páričku či Dejov teč Královičovho pokusu však neboli vôbec márne.

Zaslúženého vyrovnania sa tak sedemnástka dočkala až v tretej tretine. Po Rohaľovej strele sa v 46. minúte zmocnil voľného puku Jobek, ktorý sa po druhýkrát v zápase zapísal do streleckej listiny. Nakloniť misky váh na stranu Čechov mohol v poslednej minúte Štancl, ale jeho strela skončila len na hornej žŕdke Irsákovej bránky.

Predĺženie napriek miernej hernej prevahe Slovákov výraznejšie šance neprinieslo, a tak o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy. Na Spěváčkove a Šprynarove úspešné pokusy v oboch prípadoch hneď vzápätí odpovedali rovnakou mincou Kukumberg s Pobežalom. V piatej sérii najprv Kurila Černého neprekonal, na opačnej strane však Handl úspešný bol, čím rozhodol o víťazstve svojho družstva.

Hlasy po zápase

Rastislav Paľov (hlavný tréner SR „17“): „Dnes to bol z našej strany úplne odlišný zápas ako včera. Zrejme nám pomohlo video zo včerajšieho zápasu, ktorý sme si rozanalyzovali. Nabádali sme hráčov, aby sme boli aktívnejší, aby sme dohrávali súboji, bližšie dostupovali k hráčom súpera, zvýšili početnosť streľby a tlak do brány. To sa nám darilo a aj preto sme boli od začiatku v zápase aktívni. Aj keď sme nakoniec prehrali v nájazdoch, tak sme podali dobrý výkon Každý z hráčov si za dnešok, ale aj za celú sezónu zaslúži poďakovanie.“

Adam Cedzo (útočník SR „17“): „Myslím si, že sme boli väčšinu zápasu lepší. Zápas sme mohli rozhodnúť v riadnom hracom čase, kde sme mali dosť šancí, ktoré sme mali premeniť. Nakoniec však rozhodli samostatné nájazdy, kde to už je lotéria a my sme v nich neuspeli. Aj keď sme prehrali, tak s výkonom môžeme byť spokojní.“

Česko „17“ – Slovensko „17“ 3:2 po samostatných nájazdoch (0:1, 2:0, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 28. Šprynar (Felcman), 29. Šprynar z trestného strieľania, rozhodujúci samostatný nájazd Handl – 2. Jobek (Kurila, Královič), 46. Jobek (Rohaľ, Kurila).
Samostatné nájazdy: Dej nedal, Spěváček dal – 1:0; Kukumberg dal – 1:1, Felcman nedal; Cedzo nedal, Šprynar dal – 2:1; Pobežal dal – 2:2, Štancl nedal; Kurila nedal, Handl dal – 3:2.
Vylúčenia (2 min.): 4:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 32:30 (12:8, 7:12, 11:8 – 2:2). Najlepší hráči zápasu: Jan Šprynar – Jakub Irsák. Rozhodovali: Ondráče – Komínek, Kráľ.
Česko: Černý – Kočí, Žižka, Eich, Svoboda, Vochvest, Bialy, Kubíček – Štancl, Felcman, Šprynar – Šimek, Adámek, Vehovský – Albrecht, Pospíšil, Spěváček – Csabi, Heš, Handl, Peš.
Slovensko: J. Irsák – A. Čajkovič, Beluško, Kupec, S. Barcík, Sluka, Královič, Jurčo, Sakmár – Kukumberg, T. Pobežal, Cedzo – Rohaľ, Jobek, Kurila – Pilát, Dej, A. Barcík – Belic, A. Párička, Masnica.