SR 17: Slováci v Colorade nestačili na domácu reprezentáciu, inkasovali osemkrát

COLORADO SPRINGS (SZĽH) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 17 rokov si pripísali druhú prehru v treťom zápase na Turnaji štyroch krajín v USA. V piatkovom dueli podľahli favorizovaným domácim hráčom 2:8. Pôsobenie na podujatí v Colorado Springs zakončia v sobotu o 23.00 h SELČ. V poslednom vystúpení si zmerajú sily so Švajčiarmi a zabojujú o konečnú tretiu pozíciu. 

Mladí Slováci vstúpili do zápasu proti Američanom s osemnástimi korčuliarmi a nekompletnými štyrmi formáciami. Z dôvodu zranenia nemohli nastúpiť obranca Samuel Kupec a útočník Theo Kiss. Absencia dvoch dôležitých členov zostavy v kombinácii s náročným programom (tretí zápas v priebehu troch dní) zámorskému tímu uľahčila cestu za trojbodovým triumfom. 

Americkí hokejisti rozhodli o víťazstve už v úvodnej tretine, v ktorej nastrieľali päť gólov. Dvakrát rozvlnil sieť Andrew Dellasalla, po jednom presnom zásahu pridali Dallas Vieau, Mac Swanson a William Zellers. Na konci prvej dvadsaťminútovky síce znížil najmladší člen slovenskej zostavy Michal Svrček, ale domáci hráči naďalej kontrolovali vývoj stretnutia. V 25. minúte skóroval Gavin Cornforth, ktorý vyhnal na striedačku brankára Sebastiána Bodnára. Jeho náhradník David Pohanka onedlho inkasoval siedmy gól z hokejky Roberta Bartella a v záverečnej tretine ho prekonal ešte aj Zellers. Posledné slovo však mali Slováci. Michal Liščinský v 59. minúte upravil na konečných 2:8. 

Hlas po zápase

Rastislav Paľov, tréner SR 17: „Odohrali sme tretí zápas za tri dni a navyše proti najsilnejšiemu tímu na turnaji. V prvej tretine sme boli ustráchaní a báli sme sa hrať s pukom. Inkasovali sme veľmi rýchly gól a potom prišli ešte štyri zásahy Američanov v priebehu dvoch minút. Od druhého dejstva sa nám podarilo zlepšiť pohyb, neurobili sme tak veľa individuálnych chýb a pred treťou tretinou sme si dali cieľ neinkasovať. Napriek jednému gólu v našej sieti to bola najlepšia tretina v zápase. Do budúcnosti sa musíme naučiť to, aby sme aj proti silnému súperovi hrali bez strachu. Verím, že v poslednom zápase na turnaji budú hráči pokračovať vo výkone z tretej tretiny duelu proti Američanom a podujatie zakončia víťazstvom."

Turnaj piatich krajín hráčov do 17 rokov – Colorado Springs (USA)

USA – Slovensko 8:2 (5:1, 2:0, 1:1)
Góly:
1. Dellasalla (Vieau, Stout), 13. Vieau (Stefanek, Bewick), 14. Dellasalla (Carcone, Swanson), 15. Swanson (Vieau), 15. Zellers, 25. Cornforth (Zellers, Park), 27. Bartell (Risteau, Pilgrim), 58. Zellers (Stout, Cornforth) – 17. Svrček, 59. Liščinský (Ličko, Zálešák). 
Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 48:23.

Zostava SR 17: Bodnár (25. Pohanka) – Mitro, Ličko, Bajza, Harvánek, Barger, Fabuš, Král – Tomašec, Svrček, Feranec – Liščinský, Pitka, Zálešák – Saxa, Prokopovič, Mikulec – Valášek, Bachratý. Tréner R. Paľov. 

Zostrih z piatkového zápasu na Turnaji piatich krajín