SR 16 ženy: Tóthová vystrieľala Slovenkám konečnú piatu priečku na turnaji v Budapešti

BUDAPEŠŤ (SZĽH) – Slovenská ženská reprezentácia do 16 rokov obsadila piatu priečku na Európskom hokejovom pohári v Budapešti. V nedeľňajšom dueli o konečné umiestnenie zverenky trénerky Nicol Lucák Čupkovej zdolali nórske rovesníčky 4:3 po samostatných nájazdoch. Všetky slovenské góly strelila útočníčka Ema Tóthová.

Skóre stretnutia, ktoré sa hralo na rozdiel od predchádzajúcich duelov v klasickom formáte s dvadsaťminútovými tretinami, otvorila Nórka Miriam Toetová-Uddvegová, ale slovenské dievčatá do prestávky otočili vývoj. V 7. minúte vyrovnala Tóthová a rovnako hráčka sa presadila aj o štyri minúty neskôr. Nórske hráčky zareagovali v polovici zápasu, keď presne mierila Griniová. Na začiatku tretej tretiny však Tóthová skompletizovala hetrik a zabezpečila Slovenkám najtesnejšie vedenie. Stav 3:2 pre slovenský tím platil až do 58. minúty, keď Tilde Simensenová posunula duel do samostatných nájazdov. Tie nasledovali ihneď po skončení riadneho hracieho času a rozhodujúci zásah dosiahla Tóthová v šiestej sérii.

Hlas po zápase

Nicol Lucák Čupková, trénerka SR 16 ženy: „Dievčatá podali najbojovnejší výkon na podujatí aj napriek tomu, že to nebol zápas o medaily. Hetrikom a jediným premeneným nájazdom sa blysla Ema Tóthová. Zároveň v samostatných nájazdoch ani raz neinkasovala naša brankárka Mariana Sumegová, ktorej za to patrí veľká pochvala. Dievčatá odohrali na turnaji kvalitné zápasy, v ktorých nazbierali medzinárodné skúsenosti, a zistili, na čom všetko ešte musia zapracovať. 

Európsky hokejový pohár hráčok do 16 rokov (Budapešť/Maď.) - zápas o 5. miesto: 

Nórsko – Slovensko 3:4 po samostatných nájazdoch (1:2, 1:0, 1:1 – 0:1)
Góly:
5. Toetová-Uddvegová (Klomstadová), 32. Griniová (Lotheová, Arntzenová), 58. Simensenová (Moeová) – 7. Tóthová, 11. Tóthová (Nogová), 41. Tóthová (Hrušková), rozhodujúci samostatný nájazd Tóthová.
Vylúčené: 6:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 34:22. 

Zostava SR 16 ženy: Sumegová – Nogová, Tomaštíková, Eibenová, Tischlerová, Krištofíková, Kostková, Konrádová – Korčeková, Lacková, Tóthová – Gero, Karkošková, Tomasová – Cvejnová, Feníková, Hirjaková – Hrušková, Kučíková. Trénerka: N. Lucák Čupková.