SR 16: Saloň chce nadviazať na posledný zápas s Českom, reprezentačná premiéra pre Knapíka

BRATISLAVA (SZĽH) – Hoci primárna pozornosť hokejovej verejnosti sa v súčasnosti sústreďuje na majstrovstvá sveta do 20 rokov v Kanade, medzinárodná konfrontácia v týchto dňoch čaká aj na reprezentačný výber do šestnásť rokov. 22-členný káder hráčov ročníka narodenia 2007 sa na druhý sviatok vianočný zišiel v Bratislave, odkiaľ deň nato vycestoval do Fínska. Práve tam, v mestách Imatra a Lappeenranta absolvuje šestnástka turnaj piatich krajín.

Saloň vyzdvihuje kvalitu tímu

Decembrová previerka už tradične patrí v programe reprezentácie do šestnásť rokov medzi tie prestížnejšie. Punc kvality a náročnosti sa pritom tento rok ešte aj navýšil, keď k tradičnému triu súperov – Nemecko, Švajčiarsko, Fínsko – pribudol aj štvrtý protivník, reprezentácia Česka. 

„Podľa toho obsadenia a súperov, ktorí nás čakajú, si myslím, že to bude najťažší turnaj v sezóne,“ prezrádza útočník šestnástky Adam Saloň. „Či už sú to Švajčiari, Nemci, Fíni alebo Česi, všetko sú to silní súperi, s ktorými to budú ťažké zápasy. Ale kvalitný tím máme aj my, aj keď nám chýbajú Luka (Radivojevič – pozn. aut.) a Tomson (Tobias Tomík – pozn. aut). Verím, že odohráme dobrý turnaj s dobrými výsledkami,“ pokračoval.

Adam Saloň. Foto: Jakub Homoľa

Adam Saloň. Foto: Jakub Homoľa

Spomedzi štyroch súperov, ktorí vo Fínsku na šestnástku čakajú, má z tejto sezóny náš reprezentačný výber do 16 rokov skúsenosti s dvomi z nich. S rovesníkmi z krajiny našich západných susedov sa zverenci Ivana Králika stretli už trikrát, a to so striedavými úspechmi. Kým v auguste v Salzburgu v dvoch konfrontáciách ťahali zverenci Ivana Králika za kratší koniec (prehry 2:3 a 2:5), začiatkom novembra v Příbrame už Čechov prevýšili a zvíťazili 5:1. Druhým súperom, ktorého mali možnosť v tejto sezóne stretnúť bolo Švajčiarsko, ktorému počas novembrovej akcie v Česku podľahli 1:3.

Práve k týmto zápasom sa pár slovami vrátil Adam Saloň. „S Čechmi sme odohrali dva slabšie a jeden veľmi dobrý zápas. Nadviazať chceme práve na ten posledný zápas z novembra, v ktorom sme vyhrali, a v ktorom sme boli veľmi efektívni v zakončení. Švajčiarom zas chceme vrátiť prehru z posledného zápasu. Ten zápas nás mrzí, lebo nepodali sme v ňom dobrý výkon. Keby sme proti nim vtedy hrali tak ako sme hrali deň predtým proti Česku, tak by sme boli úspešní,“ povedal 15-ročný útočník bratislavského Slovana, ktorý zatiaľ absolvoval všetky doterajšie akcie šestnástky v prebiehajúcej sezóne.

Knapíka pozvánka potešila a prekvapila

Kým o útočníkovi bratislavského Slovana sa dá hovoriť ako o pevnom základe kádra šestnástky, na iného nominovaného hráča, popradského forvarda Lukáša Knapíka, naopak čaká vo Fínsku reprezentačný debut. Zaujímavosťou je, že v pôvodnej nominácii figuroval len medzi náhradníkmi. Absencia pôvodne nominovaného Tobiasa Tomíka však 15-ročného útočníka posunula do zoznamu dvadsiatich dvoch hokejistov cestujúcich do krajiny tisícich jazier.

„Veľmi si vážim túto príležitosť, ktorú mi tréneri a celý realizačný tím dal. Pokúsim sa podať také výkony, aby som aj v budúcnosti dostal šancu v reprezentácii,“ povedal Knapík, ktorý sa priznal, že po zverejnení nominácie, v ktorej bol medzi náhradníkmi, nerátal s tým, že by do Fínska mohol ísť. „Úprimne nerátal som s tým. Keď mi pred týždňom náš tréner v doraste Popradu hovoril, že si mám na Vianoce pobaliť výstroj, lebo mu volali tréneri reprezentácie s tým, že som bol povolaný, tak som bol prekvapený. Najprv som ani nevedel, či si len robí srandu, alebo nie,“ pokračoval Knapík s úsmevom.

Knapík v prebiehajúcej sezóne neabsolvoval zatiaľ žiaden zraz reprezentačnej šestnástky, a to ani tie úvodné bez medzištátnych zápasov, v ktorých realizačný tím národného družstva skúšal aj širšie portfólio hráčov. Skúsenosť z výberov má len z uplynulej sezóny, keď bol súčasťou regionálnych výberov hráčov do pätnásť rokov. Väčšinu hráčov v nominácii však napriek tomu pozná. „Osobne poznám možno takých štyroch hráčov. Na druhej strane, veľká väčšina hráčov hrá na Slovensku, hrávame v lige proti sebe, takže viem o nich, viem, kto sú a kde hrajú,“ vysvetľuje.

Lukáš Knapík. Foto: Jakub Homoľa

Lukáš Knapík. Foto: Jakub Homoľa

Náročný program

Turnaj piatich krajín vo Fínsku bude pre šestnástku náročnou previerkou nielen z hľadiska kvality súperov, ktorým bude čeliť, ale aj z dôvodu nahusteného programu. Zverenci Ivana Králika odštartujú turnaj v utorok zápasom proti Nemecku, a v zápasom rytme ostanú aj po zvyšné tri dni turnaja, keď ich postupne čakajú súperi zo Švajčiarska, Fínska a Česka. Summa summarum – štyri zápasy za štyri dni.

Takýto nabitý program hráči nezažívajú ani na klubovej úrovni, napriek tomu veria, že sa s fyzickou záťažou zdatne popasujú. „Myslím si, že som na to pripravený a rovnako na tom je určite aj celý tím. Samozrejme, nebude to nič ľahké, ale verím, že našu pripravenosť potvrdíme aj v zápasoch,“ hovorí Knapík, ktorého dopĺňa Saloň: „Cez Vianoce som si trochu oddýchol, načerpal nové sily, takže toto verím, že problém nebude.“

Mierne obavy môže spôsobovať nižšia zápasová prax predovšetkým u hráčov pôsobiacich v slovenských súťažiach. Posledné kolo Kaufland Extraligy dorastu bolo na programe ešte 11. decembra, a to je aj v prípade Adama Saloň dátum jeho posledného súťažného zápasu. „Trochu to bolo na tréningu prvých desať minút cítiť, keďže cez Vianoce som tri dni nebol na ľade, ale tohto sa každý hráč veľmi rýchlo zbaví.“ Lukáš Knapík to naopak mal o niečo jednoduchšie. „My sme ešte dohrávali posledný víkend pred Vianocami zápas s Liptovským Mikulášom, u nás ten zápasový výpadok nie je nijako podstatný,“ dodal na záver.